Jump to content

Czy wlasciciel nonIDN moze odebrac IDN?

Recommended Posts

Posted (edited)

Oczywiscie domeny swiat.pl i świat.pl sa przykladowe, moje domeny to domeny analogiczne do podanych przykladow.

Czy wlasiciel domeny swiat.pl moze odebrac mi moja domene świat.pl jezeli ma znak Słowno-graficzny "świat"?

Czy moge sie przed tym jakos zabezpieczyc?

Czy dobrym pomyslem jest proba zgloszenia do uprp ochrony na znak slowno-graficzny "świat.pl"?

Dodam ze moja domena jest na parkingu i na razie nie widzialem, ale moze sie zdazyc, ze beda sie wyswietlac tam tez reklamy wlasciciela domeny swiat.pl.

Edited by mikolaj
Posted
Oczywiscie domeny swiat.pl i świat.pl sa przykladowe, moje domeny to domeny analogiczne do podanych przykladow.

Czy wlasiciel domeny swiat.pl moze odebrac mi moja domene świat.pl jezeli ma znak Słowno-graficzny "świat"?

Czy moge sie przed tym jakos zabezpieczyc?

Czy dobrym pomyslem jest proba zgloszenia do uprp ochrony na znak slowno-graficzny "świat.pl"?

Dodam ze moja domena jest na parkingu i na razie nie widzialem, ale moze sie zdazyc, ze beda sie wyswietlac tam tez reklamy wlasciciela domeny swiat.pl.

Większość ludzi nie rozumie zasad zgłaszania nazw jako znaków towarowych, a tym bardziej dotyczy to domainerów. Myślą oni sobie: "Co mi tam, najwyżej sobie zgłoszę do UPRP znak graficzny, graficzno-słowny czy słowny".

Wniosek kosztuje, a po rejestracji jeszcze więcej. Ale nie o to chodzi. Najważniejsze to to, że teoretycznie osoby prywatne mogą zgłaszać, ale znaki towarowe służą od odróżniania towarów i usług będących w obrocie handlowym. Nie ma więc zgłaszania znaków ot tak sobie na zapas! Dotyczą więc one głównie firm i przedsiębiorców. Po kolejne, aby znak towarowy mógł zostać rozpatrzony pozytywnie, musi mieć zdolność odróżniającą. Po ostatnie, zawsze jest możliwość zgłoszenia zastrzeżenia do znaku towarowego i oczywiście odmowy rejestracji.

Posted (edited)

umberto wiec co Twoim zdaniem powiniennem zrobić, jeżeli nie mam żadnego produktu, który trzeba by odróżnić od innych towarów.

Mam jedynie dobra generyczna domene internetowa i nie chce jej stracic.

Edited by mikolaj
Posted
Najważniejsze to to, że teoretycznie osoby prywatne mogą zgłaszać, ale znaki towarowe służą od odróżniania towarów i usług będących w obrocie handlowym.

Jednym z podstawowych warunków jest to aby podmiot zgłaszający znak posiadał REGON. Osoby fizyczne owego nie mają, zatem już w tym momencie nie mogą go zgłosić....

Posted

Domena o której mówie zarejestrowana jest na mają firmę, więć z regonem, czy nipem nie ma problemu.

umberto Twoje rozwiązanie jest dobre, ale dlaczego nie mogę wykorzystywać tej przykładowej domeny świat.pl tylko dlatego, że pod swiat.pl jest jakiś serwis, w dodatku mający znak patentowy na "Świat" toć to jakieś chore.

Z drugiej strony jak zrobie pod moją domeną 404 to mi w arbitrażu zarzucą, że i tak z domeny nie korzystam więc tylko blokuje dostęp do rynku :)

Posted
Z drugiej strony jak zrobie pod moją domeną 404 to mi w arbitrażu zarzucą, że i tak z domeny nie korzystam więc tylko blokuje dostęp do rynku :)

Możesz nie korzystać w tej chwili, ale będziesz chciał później.