Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zapewne większość z was widziała już portfolia.eu Tak sobie wymyśliłem, że zgromadzę wszystkie portfolia domen w jednym miejscu, gdzie będzie można obejrzeć najlepsze i najpopularniejsze zbiory domen. Może dzięki temu EU lub inny domainer, będzie miał ułatwione zadanie aby dotrzeć do naszego portfolio i ewentualnie zrobić zakupy. Serwis nie jest skończony i nie wiem czy go skończę, no ale chociaż pochwalę się tym co zrobiłem.

Jest tam także TOP 100 domen (dzięki uprzejmości giełdy domen NetHome.pl) z cenami które przygotowują klienta do oswojenia się z wyższymi czyli odpowiednimi dla nas kwotami ;-)

I tak się zastanawiam czy domena portfolia.eu jest odpowiednia, czy lepiej byłoby jednak robić coś takiego no np. BliskoDomen.pl?

Druga sprawa - co myślicie o takim samym tylko angielskojęzycznym serwisie pod domeną PolishDomains.eu? Chodzi o ludzi z całego świata którzy trafialiby pod ten adres i mieliby szansę poznać polski domaining przeglądając wasze portfolia. Takie portfolia miałby w opisie listę najlepszych domen(i tłumaczenie listy keywordów na angielski) i posiadane informacje czy to firma, sposób kupna i przekazania domen itd.

Chyba dotychczas nie było takiego łącznika(oprócz di.pl) który dawałby szansę na rozeznanie się gości z zagranicy na polskim rynku domen. Taka strona zawierałaby także informacje i objaśnienia giełd domen jak PPD.pl lub Dropped.pl czyli jak działają i jak dokonywać transakcji.

Taki adres mógłby być obecny na zagranicznych forach i blogach domenowych, dzięki temu byłby rozpoznawalny i spełniałby swoje zadanie.

No i tak sobie to wymyśliłem, ale czy to możliwe jest do zrealizowania i co ważniejsze, czy jest potrzebne?

polishdomains2.jpg

Z góry dziękuje za wszystkie komentarze.

Posted
Jest tam także TOP 100 domen (dzięki uprzejmości giełdy domen NetHome.pl) z cenami które przygotowują klienta do oswojenia się z wyższymi czyli odpowiednimi dla nas kwotami ;-)

wsrod pl zaplatalo sie jakies eu na 14 miejscu :)

Posted

Lepiej było by postawiać pod domeną .PL

Uważam że eu mają najlepsze zastosowanie dla firm szczególnie tych o zasięgu międzynarodowym.

Co do koncepcji samego serwisu to dobry pomysł, najważniejsze dobrze się wybić.

Dropped.pl mógłby zrobić strony poszczególnych sprzedających z możliwością edycji elementów chodź by graficznych np. dodanie własnego logo i oceny portfolia przez osoby które kupują u danego domainera.

Posted
Dropped.pl mógłby zrobić strony poszczególnych sprzedających z możliwością edycji elementów chodź by graficznych np. dodanie własnego logo i oceny portfolia przez osoby które kupują u danego domainera.

Nie przesadzasz?

Wracając do tematu..

Pomysł uważam, że jest dobry. Co do domen to zawsze można by wybrać inne i tak w nieskończoność aż pomysł padnie.

Najważniejsze to zacząć - im wcześniej tym lepiej. Katalogowanie portfolii powinno być płatne.

Posted (edited)

To ja wklejam zebrane przeze mnie linki - nie wiem, chyba wiedza aż tak tajemna to nie jest, każdy moze sobie wygrzebać.

NIe aktualizowałem ich od jakiegoś czasu, wiec cześć może już poznikała (wlacznie z domena lub zmienila domene, pod ktora sie znajduje), część może jest nieaktualna (zawartość), ale wiekszosc powinna byc OK. Oczywiście nie ocenialem jakości tych zbiorów - są to po prostu czyste zbiory.

wykasowalem portfolia zawierajace domeny z "mojej dziedziny" :)

portfolia01.jpg

portfolia02.jpg

Edited by umberto
Posted (edited)

Fajne pomysły masz domainer. Za jakiś czas jak serwis będzie miał dobrą pozycję na ciekawe frazy, to właściciele portfolio być może będą skłonni zapłacić za dodanie ich do listy.

Edited by ArturZ
Posted

Dziękuje za wszystkie opinie i podpowiedzi. Widać, że na tym etapie domainingu, można coś jeszcze zrobić takiego co się będzie podobać i co będzie przydatne dla tego biznesu.

Posted (edited)

Jakbym miał portfolio to chciałbym na pewno, żeby się znalazło na tej stronie, przydatna sprawa. :)

PS portfolio na Aftermarket.pl (bez strony, ale z domeną) też można zgłosić do takiego zestawienia?

Edited by thomaso
Posted
PS portfolio na Aftermarket.pl (bez strony) też może być?

Zachęcam do postawienia własnego porfolio na konkretnej domenie. Wtedy z przyjemnością umieszczę takie portfolio na stronie.

Wydaje mi się, że ładnie wykonane portfolio, działa na naszą korzyść i zwiększa szansę na sprzedaż jako nie anonimowy "handlarz" z internetu a właściciel serwisu z domenami. Taki serwis wzbudza zaufanie i chyba troszkę pomaga podjąć decyzję.

Posted

Tak myślałem. :) Czyli jednak trzeba będzie zmusić się do pracy, przed końcem roku spróbuję coś wyczarować i wtedy na pewno zgłoszę do zestawienia. ;)