Jump to content

Rejestracja domen zagranicznych z warunkami

Recommended Posts

Posted

Witam,

jest kilka krajów, w których podczas rejestracji należy spełnić jeden lub kilka z poniższych warunków:

- być obywatelem danego kraju

- być zameldowany/zamieszkały w danym kraju

- mieć lokalizację/oddziały firmy w danym kraju

- inne (umowa na import towarów i usług, umowa współpracy, itd.)

Czy ktoś z Was już rejestrował domenę, która miała takie wymagania? Jak wygląda technicznie sprzedaż takiej domeny? Czy nowy właściciel też musi spełniać te warunki? A może są firmy, które "pośredniczą" w takiej rejestracji i domena normalnie "wchodzi" na rynek? Proszę, podzielcie się z innymi swoim doświadczeniem.

Posted

Problem jest tylko,gdy trzeba mieć firmę i/lub być posiadaczem znaku towarowego, który jest w nazwie domeny, np. .co.jp, .fi Wymóg bycia rezydentem kraju można pominąć, gdyż wtedy firma, w ktorej sie rejestruje, daje swoj kontakt i jest rezydedntem za ciebie (np. w AZ.pl dla domen .de i wielu innych, gdzie jest ten wymog)

Posted
Problem jest tylko,gdy trzeba mieć firmę i/lub być posiadaczem znaku towarowego, który jest w nazwie domeny, np. .co.jp, .fi Wymóg bycia rezydentem kraju można pominąć, gdyż wtedy firma, w ktorej sie rejestruje, daje swoj kontakt i jest rezydedntem za ciebie (np. w AZ.pl dla domen .de i wielu innych, gdzie jest ten wymog)

Dzięki @umberto. Jeśli dobrze zrozumiałem to każdy rejestrator oferujący usługę rejestracji domeny z danego kraju będzie jej rezydentem za mnie. W związku z czym ja nie będę potrzebował spełniać tych warunków, tak? To nie lepiej rejestrować domenę u rejestratora z danego kraju? Teoretycznie powinno być taniej. Pomijam problem bariery językowej w panelu obsługi.

Posted
Jeśli dobrze zrozumiałem to każdy rejestrator oferujący usługę rejestracji domeny z danego kraju będzie jej rezydentem za mnie.

Nie, to nie odnosi się do wszystkich.