Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam Was serdecznie.

Jestem nowy i jak narazie głupi jeśli chodzi o wiedzę magiczna dotyczącą domeniarstwa. Tzn. czytam to forum od jakiegoś czasu, ale doświadczenia jak narazie większego nie mam. Aktualnie mam raptem domen tyle co palców, u jednej ręki. Ale mam na oku przeszło 30szt.

Nie jestem człowiekiem majętnym i żal mi 400zł na rejestracje wszystkich, bo i tak pewnie 90% z nich to :) . Nawet jak bym kasy miał jak wy domen to i tak by mi było szkoda, z Poznania jestem :)

Zastanawiam sie nad dwoma opcjami. Pierwsza to wzięcie ich wszystkich na testy i po sprawdzeniu ruchu, ewentualnym zapytaniu Was o wyceny, podjął bym decyzje co rejestrować, a co odpuścić. Druga opcja to wystawienie ich wszystkich w First Minute. W zasadzie bardziej bym sie skłaniał do tej drugiej opcji, ale mam kilka pytań.

Czy domeny bez ofert mogę po zakończeniu aukcji zarejestrować?

Czy podczas trwania aukcji mogę usunąć aukcję bez konsekwencji, a jak są to jakie?

Czy jak są oferty to czy mogę je odrzucić, tzn. się rozmyślić i nie sprzedać?

Mam tez pytanie dodatkowe, czy domeny testowe można dodawać do FM ale np. 3-4 dnia testów?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

sico

Edited by sico
Posted (edited)

Witaj,

strasznie dużo tych rozterek no ale po kolei:

z Poznania jestem :)

Samokrytyki nigdy za wiele :)

Zastanawiam sie nad dwoma opcjami. Pierwsza to wzięcie ich wszystkich na testy i po sprawdzeniu ruchu, ewentualnym zapytaniu Was o wyceny, podjął bym decyzje co rejestrować, a co odpuścić.

Nie wyceniamy, oceniamy i doradzamy w przypadku domen rezerwowanych lub testowanych - patrz regulamin forum.

Druga opcja to wystawienie ich wszystkich w First Minute. W zasadzie bardziej bym sie skłaniał do tej drugiej opcji, ale mam kilka pytań.

Myślę, że dla początkującego to dobra lekcja - optowałbym za tym rozwiązaniem

1. Czy domeny bez ofert mogę po zakończeniu aukcji zarejestrować?

2. Czy podczas trwania aukcji mogę usunąć aukcję bez konsekwencji, a jak są to jakie?

3. Czy jak są oferty to czy mogę je odrzucić, tzn. się rozmyślić i nie sprzedać?

4. Mam tez pytanie dodatkowe, czy domeny testowe można dodawać do FM ale np. 3-4 dnia testów?

Ad1.

Tak

Ad2.

Nie - jest kara - poczytaj w pomocy Dropped

Ad3.

Nie - czytaj regulamin aukcji Dropped

Ad4.

Nie - trzeba je od razu poprzez link 'FirstMinute' dodawać do aukcji.

To tak na szybki, może inni coś dopowiedzą.

Edited by maryuse
Posted

Dzięki za rady.

A powiedzcie mi jeszcze proszę, niewylicytowane domeny z FM i nie zarejestrowane przeze mnie pojawiają się dostępne do przechwycenia w dropped.pl?

pozdrawiam

sico

Posted
Ale mam na oku przeszło 30szt.

Czyli to są jeszcze wolne domeny? Oznacza to, że nikt inny przed Tobą nie dostrzegł w nich wartości i stąd wniosek, że większość jest niewiele warta. Trudno wejść w biznes domenowy bez zainwestowania. Pomimo tego First Minute to całkiem dobra rozgrzewka - nie ryzykujesz wiele więc ten kierunek może być dobry.

Posted (edited)
A powiedzcie mi jeszcze proszę, niewylicytowane domeny z FM i nie zarejestrowane przeze mnie pojawiają się dostępne do przechwycenia w dropped.pl?

Nie pojawią się, bo domeny wygasające po rezerwacji nie pojawiają się na tej liście, a tylko te wcześniej zarejestrowane lub na testach.

Edited by thomaso
Posted (edited)
Czyli to są jeszcze wolne domeny? Oznacza to, że nikt inny przed Tobą nie dostrzegł w nich wartości i stąd wniosek, że większość jest niewiele warta. Trudno wejść w biznes domenowy bez zainwestowania. Pomimo tego First Minute to całkiem dobra rozgrzewka - nie ryzykujesz wiele więc ten kierunek może być dobry.

Zgadzam się, a ponadto:

Weź na testy lub zarezerwuj i wystaw jako FM (podobno niedługo ma być możliwość wystawiania również domen testowanych na FM), zrób mailing, wystaw na allegro ... żeby w końcu dojść do wniosku, że ten cały handel domenami (i szybkie wzbogacenie się - jak to niektórzy myślą) jest nic nie warte. Jestem na 99% przekonany, że gdybyś wziął na testy te domeny które masz w zanadrzu, to po zakończeniu testów będziesz miał wynik max. 10 wejść na najlepszej z testowanych domen (nie zdziwiłbym się gdyby było 0).

Kubeł zimnej wody, po przeczytaniu powyższych zdań ? Tak to niestety wygląda (choć nie jestem tu żadnym guru - jednak domenę ze słowem "guru" posiadam :rolleyes: - to możesz choć trochę mnie posłuchać). Tym bardziej jeśli nie zainwestujesz w pierwszych miesiącach kilkaset złotych, to niewiele z tego będzie. No chyba, że masz takiego super nosa, porejestrujesz 30 super domen i większą z nich sprzedaż na FM po np. 200 zł. W takim wypadku z małym wkładem staniesz się bogatszy o kilka tysięcy (prognozuję, że jest na to szansa około 0,5% i są to, uwierz mi, bardzo optymistyczne prognozy).

S.F.

alpine5

Edited by alpine5
Posted

@dlp słuszna uwaga, dzięki.

@alpine5 zdaję sobie sprawę, że nie jest tak różowo. Pozaty nie ma branży w której nie płaci się frycowego i nie zfrajerzy się kilka razy na poczatku.

a tak wogóle, można już rzucić okiem co tam sobie wyszukałem i bardzo pomocne dla mnie by było, gdyby ktoś mi napisał na PW co sądzi o tym co wymodziłem.

Posted
a tak wogóle, można już rzucić okiem co tam sobie wyszukałem i bardzo pomocne dla mnie by było, gdyby ktoś mi napisał na PW co sądzi o tym co wymodziłem.

Nie chcę Cię martwić, ale polecam słownik ortograficzny... również do domen. Wyposażenie pisze się przez "Ż".

Posted (edited)

A jeśli ja mogę coś podpowiedzieć, to po zanim zarejestrujesz to testuj - po paru dniach domena nie jest już taka fajna jak na początku - znak, że ninja, albo inne sumo (np te dwie Twoje FM przez 'RZ' :rolleyes: ) - w przeciwnym wypadku możesz spokojnie szykować 12 zł (Dropped).

Edited by Arcanis
Posted (edited)

Nie jest tak łatwo.

Na początku rejestruj rozważnie domeny , gdy uda Ci się jakąś sprzedać za bardzo się nie wkręcaj i nie rejestruj masowo następne domeny , bo w tej "psychozie" :lol: możesz stracić pieniądze na ninje .

Pozdrawiam

Kamil

Edited by yogi