Jump to content

Zastrzeżenie danych w WHOIS dla domen globalnych

Recommended Posts

Posted

Witam. Który polski rejestrator daje możliwość (płatnego/bezpłatnego) zastrzeżenia danych w WHOIS dla domen globalnych ( w moim przypadku chodzi o .net )

Dowiedziałem się że NetArt nie ma takiej opcji. Aczkolwiek wydaje mi się że przy tak wysokich cenach przedłużeń powinni mieć taką opcję.

Niestety dla domen globalnych zarejestrowanych w NetArt nie ma możliwości ukrycia danych Abonenta domeny co potwierdza jeden z punktów regulaminu rejestracji domen w NetArt.

"Rejestrując domenę Klient w imieniu Abonenta wyraża zgodę na umieszczenie danych Abonenta w ogólnoświatowej (ogólnodostępnej) bazie informacji o właścicielach domen Whois. NetArt nie ponosi żadnej odpowiedzialności za sposób wykorzystania danych umieszczonych w bazie Whois."

Umowa podpisana z firmą OnlineNIC nie obejmuje tej usługi, dlatego nie jest ona oferowana przez naszą firmę.

Pragniemy jednak przypomnieć,że firma NetArt otrzymała akredytację ICANN co daje dużo większe możliwości i być może, czego nie możemy jeszcze potwierdzić, w przyszłości będzie możliwe ukrycie danych Abonenta dla domen globalnych.

Proszę o jakąś alternatywę, nie mam zamiaru sypać prywatnymi danymi na lewo i prawo. Pozdrawiam.

Posted

OVH posiada bezpłatną usługę "Maskowanie whois". Umożliwia ona ukrycie wszystkich danych z wyjątkiem imienia i nazwiska oraz adresu e-mail. Dla podmiotów gospodarczych istnieje również możliwość ukrycia adresu e-mail.