Jump to content

Jak wygladaja formalności po zakupie domeny od klienta

Recommended Posts

Posted

Prosze nie bluzgac na mnie jezeli taki teamt juz byl badz uwazacie ze jest to glupi temat.

Ale po to jest dzial z pytaniami wiec pytam.

Powiedzmy mam domene ktora chce sprzedac. Dzwonie , nie wiem pisze do powiedzmy firmy X.

Oni sie zgadzaja i co dalej?

Podaje login i haslo? Czy jak faktura - to musze miec zajerestrwana firme? przepraszam ale mnie to intryguje.

Rozumiem ze na aukcjach sedo czy dropped sa wewnerzne regulaminy transakcji?

Dziekuje za wysluchanie i oczekuje kulturalnych wypowiedzi.

Posted
Prosze nie bluzgac na mnie jezeli taki teamt juz byl badz uwazacie ze jest to glupi temat.

Ale po to jest dzial z pytaniami wiec pytam.

Powiedzmy mam domene ktora chce sprzedac. Dzwonie , nie wiem pisze do powiedzmy firmy X.

Oni sie zgadzaja i co dalej?

Podaje login i haslo? Czy jak faktura - to musze miec zajerestrwana firme? przepraszam ale mnie to intryguje.

Rozumiem ze na aukcjach sedo czy dropped sa wewnerzne regulaminy transakcji?

Dziekuje za wysluchanie i oczekuje kulturalnych wypowiedzi.

Jesli masz domenę zarejestrowaną w Dropped, to wystaw na Aftermarket.pl z opcją "Kup teraz" (jeśli klient już się zdecydował) i prześlij mu link i niech sobie kliknie. Potem wysyłasz umowę cesji praw do domeny (w celu oficjalnego papierkowego zrzeknięcia się praw do domeny + cena sprzedaży) i wymieniacie się listami. I tyle. :)

To oczywiście jedna z opcji.

Możesz wystawić na Allegro z opcją "Kup teraz".

Gdy masz domenę zarejestrowaną w Home.pl czy Nazwa.pl to wygląda nieco inaczej.

Generalnie wtedy zawsze najpierw umowa, potem pieniądze dla Ciebie, po ich wpływie wysyłasz auth_info lub robisz transfer wewnętrzny.