Jump to content

Authinfo - ciagle ten sam ?

Recommended Posts

Posted

Mam domeny w dropped.pl i chciałbym zrobić transfer do nazwa.pl przez Authinfo. I pytanie jest takie czy jak bede chciał wrócić do dropped.pl to będę musiał "prosić" nazwa.pl o nowy kod czy ten Authinfo będzie obowiązywał i będę mógł sobie przenieść ?

I drugie pytanie.... czy po przeniesieniu wszystkie dane właściciela domeny się zmienia na te wpisane w panelu nazwa.pl czy zostaną takie jak w panelu dropped.pl ? Żebym nie musiał oprócz Authinfo robić papierkowych cesji :/

Posted
Mam domeny w dropped.pl i chciałbym zrobić transfer do nazwa.pl przez Authinfo. I pytanie jest takie czy jak bede chciał wrócić do dropped.pl to będę musiał "prosić" nazwa.pl o nowy kod czy ten Authinfo będzie obowiązywał i będę mógł sobie przenieść

Po transferze kod ulega zmianie i będziesz musiał wystąpić do nazwa.pl po aktualny.

Grzesiek

Posted
Mam domeny w dropped.pl i chciałbym zrobić transfer do nazwa.pl przez Authinfo. I pytanie jest takie czy jak bede chciał wrócić do dropped.pl to będę musiał "prosić" nazwa.pl o nowy kod czy ten Authinfo będzie obowiązywał i będę mógł sobie przenieść ?

Kod authinfo zmienia się automatycznie po każdym transferze. Dodatkowo, nazwa.pl samowolnie zmienia authinfo w 30 dni po tym jak użytkownik poprosi ich o wydanie kodu – to tak na przyszłość.

I drugie pytanie.... czy po przeniesieniu wszystkie dane właściciela domeny się zmienia na te wpisane w panelu nazwa.pl czy zostaną takie jak w panelu dropped.pl ? Żebym nie musiał oprócz Authinfo robić papierkowych cesji :/

Zgodnie z wymogami NASK, domena po przeniesieniu musi mieć identyczne dane jak przed przeniesieniem (nowy rejestrator powinien skopiować dokładnie dane kontaktu na którym była domena u starego rejestratora). Ale nie wszyscy się do tego stosują, nie wiem dokładnie jak jest w nazwie.

Posted
a mam jeszcze pytanie czysto techniczne czy jesli domena jest przeniesiona poprzez authinfo i sa zmienione dane we whois to brak cesji papierowej moze w jakis sposob podwazac transakcje ???

Jeśli osoba która przekazała Ci authinfo nie wyraziła jednocześnie zgody na zmianę danych w jakiejkolwiek formie (choćby w mailu), to taka zmiana może być łatwo przez nią podważona. Nie zdecydowałbym się zmienić danych domeny na podstawie nienagrywanej rozmowy telefonicznej czy "na żywo", zawsze trzeba mieć jakieś zabezpieczenie pisemne/elektroniczne. Trzeba pamiętać, że rejestrator pozwalając na łatwą zmianę kontaktu przypisanego do domeny znajdującej się w panelu, jednocześnie ceduje pełną odpowiedzialność na użytkownika który taką operację wykonuje – i to w gestii użytkownika pozostaje formalne zabezpieczenie takiej zmiany.

Posted
Trzeba pamiętać, że rejestrator pozwalając na łatwą zmianę kontaktu przypisanego do domeny znajdującej się w panelu, jednocześnie ceduje pełną odpowiedzialność na użytkownika który taką operację wykonuje – i to w gestii użytkownika pozostaje formalne zabezpieczenie takiej zmiany.

A jak jest to w PPD rozwiązane, bo przyznam nie zastanawiałem się nad tym.

Posted
A jak jest to w PPD rozwiązane, bo przyznam nie zastanawiałem się nad tym.

https://ppd.pl/regulamin.html

4. Użytkownik Serwisu ponosi pełną odpowiedzialność za zabezpieczenie swojego konta odpowiednim hasłem oraz za bezpieczne przechowywanie haseł: do konta, do authinfo oraz tokenów, tak aby nie dostały się w ręce niepowołanych osób. Operator Serwisu nie ponosi odpowiedzialności za operacje wykonane na koncie użytkownika, jeśli wykonane były przy użyciu tych haseł.

5. Użytkownik zobowiązuje się do użytkowania Serwisu w sposób zgodny z prawem i dobrym obyczajem. W szczególności, użytkownik nie może w jakikolwiek sposób zakłócać pracy Serwisu ani wykorzystywać w żaden sposób luk odkrytych w oprogramowaniu Serwisu, a wszelkie usterki powinien niezwłocznie zgłosić Operatorowi. Użytkownik ponosi pełną odpowiedzialność finansową, prawną i obyczajową za wykonywane przez siebie operacje.

Natomiast przy zmianie abonenta przez transfer między kontami jest dodatkowo akceptacja (w formie elektronicznej) zmiany abonenta przez obie strony. Z kolei sprzedaż/zakup domeny może odbyć się wyłącznie za akceptacją regulaminu giełdy domen:

https://ppd.pl/regulamin-gieldy.html

5. Oferta złożona przez Kupującego w aukcji domeny jest ofertą wiążącą, nie jest możliwe wycofanie oferty lub jej obniżenie. Składając ofertę w aukcji, Kupujący zgadza się na zapłacenie oferowanej kwoty w razie zwycięstwa w licytacji, w terminie wyznaczonym i podanym do wiadomości przez Operatora, a także upoważnia Sprzedającego do wystawienia faktury lub rachunku za tę transakcję oraz upoważnia Operatora do przekazania Sprzedającemu danych niezbędnych do wystawienia faktury lub rachunku. Złożenie zwycięskiej oferty jest też równoznaczne ze zgodą na przyjęcie obsługi domeny oraz akceptacją regulaminu rejestracji domen polskich udostępnianego przez rejestr na stronie http://www.dns.pl/regulamin.html.

12. W przypadku zakończenia aukcji z ofertami lub w przypadku gdy jeden z Użytkowników skorzysta z oferty Kup teraz w stosunku do domeny udostępnionej przez innego Użytkownika, Sprzedający zobowiązuje się do przekazania domeny Kupującemu po otrzymaniu na swoje saldo w Serwisie kwoty odpowiadającej końcowej kwocie licytacji lub cenie Kup teraz domeny, pomniejszonej o prowizję Operatora Serwisu. Wysokość tej prowizji jest ustalana i ogłaszana przez Operatora, a także uwodoczniona procentowo i kwotowo na stronie zawierającej ofertę domeny stworzoną przez Uzytkownika, który jest w danym momencie zalogowany w Serwisie. Sprzedający wyraża też zgodę na przeniesienie obsługi domeny objętej transakcją na Kupującego.