Jump to content

FreeDNS, rekord MX, poczta w wp.pl

Recommended Posts

Posted

Witam, mam problem, po zakupieniu domeny w nazwa.pl miałem problemy z przekierowaniem rekordu MX, obsługa była "niezwykle" pomocna, ale do rzeczy, ustawiłem FreeDNS i wszystko działa, oprócz przekierowania poczty. Odpowiada za to pole opisane tak:

Rekordy serwerów obsługujących pocztę (MX)

Rekordy MX to nazwy (nie adresy IP). Musisz użyć nazwy bezwzględnej komputera, razem z końcową kropką (np: mail.www.domena.net.).

Musisz także określić liczbę preferencyjną. Jeśli masz kilka MX-ów, domyślny będzie ten z najniższą liczbą preferencyjną.

Ze strony pcozta.wp.pl piszą:

Aby dodać domenę do listy musisz być właścicielem domeny, a lista komputerów obsługujących pocztę (MX) musi zawierać wpis wskazujący na serwery WP (mx.wp.pl)

Może mi ktoś łopatologicznie powiedzieć co mam w to jedno pole wpisać? Próbuje różnych kombinacji i nic. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Posted

Łopatologiczna konfiguracja poczty na FreeDNS.

W sekcji Rekordy serwerów obsługujących pocztę (MX) masz kolumny Preferencja, Nazwa, TTL. Pierwsza to liczba, która określa priorytet dla rekordu MX (można ich mieć wiele). Druga kolumna to adres serwera zakończony znakiem kropki (mx.wp.pl.). TTL zostaw domyślny.

Oprócz tego powinieneś skonfigurować subdomenę. Przejdź do sekcji Rekordy aliasów (CNAME). Są tam następujące kolumny Alias, Nazwa, TTL. Kolumna pierwsza to nazwa subdomeny (np. mail.domena.pl), druga to adres serwera (z kropką na końcu), trzecia zostaw domyślny.

Posted

Dziękuje Ci, działa lepiej niż działało ale nadal w którymś miejscu muszę coś robić źle, mogę już przypisać po aliasu poczty adres @www.domena.pl, ale to nie o to chodzi, nadal nie chce mogę dodać końcówki @domena.pl. Wiesz może co z tym fantem zrobić?

Posted

Już nie wiem co z tym przekierowaniem zrobić, podam trochę więcej danych, jeśli ktoś będzie miał jakiś pomysł to będę wdzięczny za podzielenie się nim.

Rekordy serwerów obsługujących pocztę (MX):

1 mx.wp.pl.

Rekordy adresów (A):

www.firmydlaogrodu.net. 77.55.1.210

firmydlaogrodu.net 77.55.1.210

Resztę ustawień zostawiłem bez żadnych zmian, czyli są czyste.

Posted (edited)

W sekcji Rekordy adresów (A) jest dokładna instrukcja (kłania się czytanie ze zrozumieniem):

Rekordy A przypisują nazwom adresy IP. Nazwa jest względna, tj. tylko to, co chcesz mieć przed abc.xyz, jak www dla www.abc.xyz oprócz wpisu dla samej domeny, która musi być bezwzględna i zakończona kropką, np. abc.xyz.

Jeśli chcesz dodać rekord A dla samej strefy, użyj bezwzględnej nazwy z kropką na końcu lub znak '@' (at).

Niepotrzebnie ustawiłeś bezwzględną nazwę. Spróbuj tak:

www 77.55.1.210 domyślny

@ 77.55.1.210 domyślny

Edited by torrocus
Posted

No i znowu klops, przy takim ustawieniu nadal mogę ustawić końcówkę adresu tylko na @www.firmydlaogrodu.net. Masz może jakieś inne pomysły?

Posted

Rekord MX na innej stronie, tylko w hostingu od home.pl wygląda tak samo i działa ładnie, a teraz taka niespodzianka i kombinowanie z Freedns. Nie wiem już o co chodzi. Myślę że to musi być problem z Rekordem A, albo może trzeba ustawić coś w CNAME?

Posted

Błąd polega przede wszystkim na tym, że strefa, jaką dodałeś do FreeDNS to 'www.firmydlaogrodu.net'. Usuń tą strefę, a następnie dodaj strefę 'firmydlaogrodu.net'. Następnie dla nowo utworzonej strefy ustaw rekordy:

Rekordy serwerów obsługujących pocztę (MX)

10 mx.wp.pl.

Rekordy adresów (A)

@ 77.55.1.210

Rekordy aliasów (CNAME)

www firmydlaogrodu.net.

Pamiętaj o kropkach na końcu - są one bardzo ważne.

Po tych zmianach wszystko powinno działać prawidłowo. Możliwe, że trzeba będzie poczekać około 24 godziny na propagację nowych wpisów DNS. Jeśli nadal coś nie będzie działać, wklej screeny z panelu FreeDNS.

Posted

Problem dzięki Wam rozwiązany, gdyby była opcja postawienia browara z checia bym to zrobil ;) Jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam.

Posted

Z kolejnymi strefami będziesz już miał łatwiej, bo możesz użyć tej, która działa jako wzorca. I pamiętaj, żeby nie dawać www w nazwie strefy. Chyba, że świadomie operujesz na subdomenie.

Posted

Już myslałem że po problemach a tu znowu klops, moja strona internetowa zniknela. Tak po prostu, po ustawieniu wszystkiego działało pieknie a dzisiaj patrze i zamiast stronki pojawia sie strona nazwa.pl, tak jakby nie widziała przekierowania na serwer... To jest log z freeDNS:

$TTL 86400 ; Domyślny TTL

firmydlaogrodu.net. IN SOA fns1.sgh.waw.pl. Matrix03.wp.pl. (

1259420985 ; numer seryjny

10800 ; Częstość odświeżania (refresh)

3600 ; Częstość powtórek (retry)

604800 ; Czas wygaśnięcia (expire)

10800 ; Negatywne buforowanie TTL

)

$ORIGIN firmydlaogrodu.net.

IN NS fns2.sgh.waw.pl.

IN NS fns1.sgh.waw.pl.

IN MX 10 mx.wp.pl.

@ IN A 77.55.1.210

www IN CNAME firmydlaogrodu.net.

A no i ze strony nazwa.pl nie dowiedzialem sie niczego, ponoc u nich wszystko ok. Wiecie moze czym to moze byc spowodowane? Chwilowo przekierowalem strone bezposrednio na serwer, ale niewiem czy przez to nie przestanie mi działać poczta.

Posted

Pod IP 77.55.1.210 jest faktycznie strona nazwy (tzn. brak strony). Ramkę masz ustawioną na fdo2.hekko.pl, czyli IP 91.203.133.236. Nic dziwnego, że nie działa, skoro kierujesz domenę nie na ten adres IP.

Posted

<zakopuje się powoli pod ziemie> Dziękuje jeszcze raz torrocus, tak to jest jak sie czlowiek zabiera za cos czego nie umie robic...