Jump to content

Petycja w celu powstrzymania patentów na oprogramowanie w Europie

Recommended Posts

Posted
Nie zagłębiałem się, ale co w tym złego że pomysłodawca chce zabezpieczyć swoją pracę?

Odpowiedź masz w podanym przez Michala linku. :)

(patent a prawa autorskie )

Posted
Nie zagłębiałem się, ale co w tym złego że pomysłodawca chce zabezpieczyć swoją pracę?

Przeczytałeś informacje na stronie?

Posted (edited)

Wczoraj byłem na pewnej konferencji z zakresu IP (własności intelektualnej). W Europie nie udziela sie patentów na software (dokładniej na algorytmy). Akcję uważam za pozbawioną sensu i osmieszanie się ludzi nie znających się na prawnych przepisach Europejskiej Konwencji Patentowej (EPC). To o czym słyszy się głośno dotyczy USA. Tam patentowanie algorytmów jest dozwolone, ale takie patenty nie obowiązują wtedy na terenie krajów objętych postanowieniami EPC.

Under the EPC, and in particular its Article 52, [1] "programs for computer" are not regarded as inventions for the purpose of granting European patents, [2] but this exclusion from patentability only applies to the extent to which a European patent application or European patent relates to a computer program as such

http://en.wikipedia.org/wiki/Software_pate...tent_Convention

Edited by umberto