Jump to content

Odbija maile do domenytanio.pl

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam problem z wysłaniem maila na adres bok(małpa)domenytanio.pl. Komunikat błędu:

<bok@domenytanio.pl>:
195.78.66.20 does not like recipient.
Remote host said: 550 5.7.1 Service unavailable; Client host [212.85.96.61] blocked using bl.spamcop.net; Blocked - see http://www.spamcop.net/bl.shtml?212.85.96.61
Giving up on 195.78.66.20.

O co chodzi? Po zmianie mojego IP nadal jest ten sam problem.

Proszę o pomoc

TN

EDIT: Adres daniel.dryzek(małpa)active24.pl też nie działa :)

Posted
Mam problem z wysłaniem maila na adres bok(małpa)domenytanio.pl. Komunikat błędu:
[size=1]<bok@domenytanio.pl>:
195.78.66.20 does not like recipient.
Remote host said: 550 5.7.1 Service unavailable; Client host [212.85.96.61] blocked using bl.spamcop.net; Blocked - see http://www.spamcop.net/bl.shtml?212.85.96.61
Giving up on 195.78.66.20.[/size]

O co chodzi? Po zmianie mojego IP nadal jest ten sam problem.

Tak to jest, jak "administratorzy" korzystają z czarnych list... BL-e powinny być tylko jednym, a nie jedynym, z parametrów branych pod uwagę przy klasyfikowaniu wiadomości. Np. moje IP znajduje się na *jednej* czarnej liście, której administrator po prostu dodał cały blok adresów TP, ot tak sobie (zresztą na liście czarnych list jest ona oznaczona jak "should not be used") i to wystarczy, abym nie mógł napisać maila do sedo bez kombinacji... :-<

A wystarczyłoby użyć SpamAssassina, aby *mądrze* blokować spam i przepuszczać normalne maile.

Posted
Twój IP znalazł się na międzynarodowej liście spamerów/spamu etc. :)

Cudnie ;-). Czekam, aż na forum pojawi się DD i pomoże osobiście załatwic sprawę... Narazie wysłalem wiadomość z innego adresu.

TN

Posted
Tak to jest, jak "administratorzy" korzystają z czarnych list... BL-e powinny być tylko jednym, a nie jedynym, z parametrów branych pod uwagę przy klasyfikowaniu wiadomości. Np. moje IP znajduje się na *jednej* czarnej liście, której administrator po prostu dodał cały blok adresów TP, ot tak sobie (zresztą na liście czarnych list jest ona oznaczona jak "should not be used") i to wystarczy, abym nie mógł napisać maila do sedo bez kombinacji... :-<

A wystarczyłoby użyć SpamAssassina, aby *mądrze* blokować spam i przepuszczać normalne maile.

Gdyby życie było takie proste :) Niestety SpamAssassin i "mądre" blokowanie SPAMu nie jest rozwiązaniem. Dodanie RBLa spamcop.net + parę jeszcze innych blokad na poziomie sesji (zanim email trafi na dysk na serwerze pocztowym odbiorcy) zmniejsza ilość SPAMu przychodzącego w ciągu dnia na serwery ACTIVE 24 o blisko 1 milion wiadomości, co daje około 10 emaili ze SPAMem na sekundę.

Oczywiście wśród tego miliona może się zdarzyć kilka emaili, które nie są SPAMem, ale taki nadawca otrzymuje wiadomość, co jest powodem odrzucenia emaila - dany IP bez powodu na RBLe się nie dostaje. Czasami możemy przejąć taki IP po kimś, kto był SPAMerem - wtedy trzeba się zgłosić do danego RBLa z prośbą o odblokowanie lub zmienić IP. Można też nic nie robić i nie wysyłać emaili do firm / osób, które mają serwery z taką ochroną antyspamową - ale trzeba się liczyć z tym, że emaili od nas nie będą docierały do dużej ilości odbiorców.

Podsumowując - oszczędzając czas dziesiątkom tysięcy osób dziennie, które nie muszą poświęcać czasu na kasowanie SPAMu ze swojej skrzynki, moim zdaniem wykonujemy swoją pracę poprawnie. Niestety żaden sposób walki ze SPAMem nie jest w 100% skuteczny - każdy system antyspamowy przepuszcza czasem wiadomości ze SPAMem a każdy dobry system antyspamowy nie przepuszcza czasem również wiadomości, które SPAMem nie są - jednak informuje nadawcę wiadomości o blokadzie.

--

Daniel Dryzek

http://active24.pl/dnt - testuj domeny za 1.60 PLN!

http://domenytanio.pl - domeny .pl IDN tylko 9.00 PLN

Posted
Oczywiście wśród tego miliona może się zdarzyć kilka emaili, które nie są SPAMem, ale taki nadawca otrzymuje wiadomość, co jest powodem odrzucenia emaila - dany IP bez powodu na RBLe się nie dostaje.

Czy aby na pewno? A dodanie do RBL-a połowy klas internetdsl, bo jego administratorowi wydaje się, że są to adresy dynamiczne? Oczywiście prośby o usunięcie IP są ignorowane. Takich „adminów” jest niestety trochę.

O, a jeszcze fajniejsze jest dodawanie do listy klas nieużywanych – ciekawe hece dzieją się kiedy nagle ta klasa wchodzi do użytku, a 90% „sprytnych” adminów ma ją w filtrze. :->

Posted
Czy aby na pewno? A dodanie do RBL-a połowy klas internetdsl, bo jego administratorowi wydaje się, że są to adresy dynamiczne? Oczywiście prośby o usunięcie IP są ignorowane. Takich „adminów” jest niestety trochę.

O, a jeszcze fajniejsze jest dodawanie do listy klas nieużywanych – ciekawe hece dzieją się kiedy nagle ta klasa wchodzi do użytku, a 90% „sprytnych” adminów ma ją w filtrze. :->

Ale tutaj chodzi o serwery pocztowe, z których były wysyłane emaile, które to serwery były na dynamicznych IP. Takie serwery zawsze były i będą banowane, bo są źródłem SPAMu.

Ale mam wrażenie, że dyskusja - jak to często bywa - zmierza na manowce :)

Powodzenia w walce ze SPAMem wszystkim Adminom, którzy muszą się zmagać z milionami wiadomości ruchu i dziesiątkami (setkami!) tysięcy skrzynek email! :D

A to, że TPSA jest w czołówce najbardziej spamogennych providerów na świecie - no cóż - to już nie jest wina administratorów serwerów poczty i adminó RBLi.

DD

Posted
Ale tutaj chodzi o serwery pocztowe, z których były wysyłane emaile, które to serwery były na dynamicznych IP. Takie serwery zawsze były i będą banowane, bo są źródłem SPAMu.

Szczerze mówiąc, nie wiedziałem że home.pl ma dynamiczne IP i rozsyła spam ze swoich serwerów...

[10:24 ~]$ whois 212.85.96.61

inetnum: 212.85.96.0 - 212.85.113.255

netname: HOMEPL

descr: home.pl webhosting farm

Posted
Szczerze mówiąc, nie wiedziałem że home.pl ma dynamiczne IP i rozsyła spam ze swoich serwerów...

[10:24 ~]$ whois 212.85.96.61

inetnum: 212.85.96.0 - 212.85.113.255

netname: HOMEPL

descr: home.pl webhosting farm

Nie rozumiem. Jeśli jest problem z wysyłką poczty na ACTIVE 24 z home.pl, to proszę prześlij informację o błędzie na mój adres - sprawdzę to i jeśli jest faktycznie problem - poprawię. Bo z tego, co napisałeś niestety nie wiem, o co chodzi.

home.pl również korzysta z różnego rodzaju zabezpieczeń antyspamowych i zdarzały / zdarzają się sytuację, że nasze serwery są u nich zablokowane - wtedy kontaktujemy się z ich administratorami i sprawa jest szybko wyjaśniana. To normalne.

DD

Posted
Nie rozumiem. Jeśli jest problem z wysyłką poczty na ACTIVE 24 z home.pl, to proszę prześlij informację o błędzie na mój adres - sprawdzę to i jeśli jest faktycznie problem - poprawię. Bo z tego, co napisałeś niestety nie wiem, o co chodzi.

Chodzi o to, że IP podane przez toma w pierwszym poście jest z puli home.pl.

No ale nie ma sensu kontynuować tematu, bo to robota dla administratorów poczty.

Posted
Chodzi o to, że IP podane przez toma w pierwszym poście jest z puli home.pl.

No ale nie ma sensu kontynuować tematu, bo to robota dla administratorów poczty.

home.pl ma bardzo wielu Klientów, którzy czasami rozsyłają SPAM - wtedy IP home.pl może trafić na listę SPAMerów. TOM powinien teraz zgłosić to do home.pl a home.pl powinien się tym zająć. I po kłopocie :(

DD