Jump to content

Niewiarygodnie atrakcyjne oferty pracy.

Recommended Posts

Posted (edited)
Każda osoba może założyć stronę internetową, wykupując domenę, czy też wysyłać maile, podając się za przedstawiciela agencji rekrutacyjnej.

Coraz częściej oszuści wykorzystują nazwy znanych międzynarodowych agencji. Kilka tygodni temu ktoś przeprowadził kampanię mailingową z adresu haysrecruits@gmail.com. Nie było to jednak działanie agencji Hays. - Nadawca maila podał się za osobę zatrudnioną w londyńskim oddziale naszej firmy. Podejrzewamy, że chodziło o wyłudzenie danych od osób poszukujących pracy. Adresaci kampanii byli proszeni o podanie podstawowych danych kontaktowych oraz przesłanie CV - wyjaśnia Katarzyna Kowalczyk z firmy Hays Polska, dużej międzynarodowej agencji pośrednictwa pracy.

Kolejna sytuacja, również wprowadzająca w błąd poszukujących pracy, miała miejsce w Wielkiej Brytanii. - Oszustwo to jest związane ze stroną internetową Hays-international.eu, która również nie należy ani nie należała do naszej firmy.

http://gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90443,...ja_w_sieci.html

Co ciekawe mnie się udało w panelu DirectAdmin pewnej firmy hostingowej na H dodać domenę (na localhost), która nie była w ogóle delegowana na DNSy tej firmy (zarejestrowana w innej firmie) z inej firmy, w której wykupiłem domenę, a następnie udało mi się założyć skrzynkę mailową i wysłać maila na inny adres. Mail miał w polu "od" wpisaną domenę, która, przypominam, nie była w ogóle na serwery firmy H delegowana.

Edited by umberto
Posted
Co ciekawe mnie się udało w panelu DirectAdmin pewnej firmy hostingowej na H dodać domenę (na localhost), która nie była w ogóle delegowana na DNSy tej firmy (zarejestrowana w innej firmie) z inej firmy, w której wykupiłem domenę, a następnie udało mi się założyć skrzynkę mailową i wysłać maila na inny adres. Mail miał w polu "od" wpisaną domenę, która, przypominam, nie była w ogóle na serwery firmy H delegowana.

Kilka paneli administracyjnych pozwala na wysyłanie e-maili z dowolnym adresem jako adresem nadawcy... choćby whitehouse.gov albo fbi.gov.

Pozdrawiam!

Posted (edited)

Ale ameryke odkryliscie, wystarczy napisac skrypt w php na kilka linijek zeby to zrobic.

Nawet da sie tak zrobic ze jak ktos kliknie odpisz to zamiast do pola z nadawcy wysle sie na inny mail.

Edited by 513581
Posted
Ale ameryke odkryliscie, wystarczy napisac skrypt w php na kilka linijek zeby to zrobic.

Nawet da sie tak zrobic ze jak ktos kliknie odpisz to zamiast do pola z nadawcy wysle sie na inny mail.

Nie sądzę, abym odkrył Amerykę. Nie jestem programistą, poza tym zrobiłem to przypadkiem, więc nie wiem, czy z innymi skryptami też tak jest, ponieważ nigdy nie potrzebowałem wysyłać maili z nieistniejącego/nieprzypisanego adresu.

Posted
Nie sądzę, abym odkrył Amerykę. Nie jestem programistą, poza tym zrobiłem to przypadkiem, więc nie wiem, czy z innymi skryptami też tak jest, ponieważ nigdy nie potrzebowałem wysyłać maili z nieistniejącego/nieprzypisanego adresu.

Maila możesz wysłać nawet z listy@prezydent.pl ;)