Jump to content

Materiały na stronach rządowych i Urzedów Miast

Recommended Posts

Posted (edited)

Kiedyś obiło mi się o uszy, że materiały umieszczone na stronach rządowych oraz w oficjalnych serwisach Urzędów Miast są własnością publiczną, czyli można je wykorzystywać do własnych celów zarówno prywatnych jak i komercyjnych. Czy może ktoś tą informację potwierdzić lub zaprzeczyć?

Edited by ArturZ
Posted

Mogę stanowczo zaprzeczyć :)

Ale jak zawsze to zależy - jeżeli chodzi o akty prawne to one nie są objęte ochroną prawnoautorską - ale jeśli na stronie urzędu miasta znajduje się np. artykułów to jest on objęty ochroną prawnoautorską - to samo dotyczy oczywiście grafiki. Jeżeli chodzi o herby miast sytuacja jest troszkę inna z tego co wiem- tutaj nie korzystają one z ochrony prawa autorskiego ale również są chronione

Posted

Pytać się, pytac i jeszcze raz pytać za każdym razem.

Nawet zwykły news z działu aktualności może być tak dziwnie skonstruowany, że tekst można swobodnie zamieścić u siebie, ale o foto to lepiej się zapytać - chyba że są to informacje od rzeczników prasowych i z działu dla prasy - stamtąd zawsze można czerpać do woli, ale niekomercyjnie lub np. na blogach czy w serwisach infromacyjnych.

Posted (edited)

Na wikipedia przy herbach miast znajduje się taka informacja:

Zgodnie z art. 4 pkt 1 i 2 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. z 2006 r. Nr 90 poz. 631) nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego akty normatywne, ich projekty, urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole. Powyższa grafika należy do tej grupy. Jednak w niektórych przypadkach wykorzystanie tej grafiki może być w Polsce ograniczone na podstawie innych obowiązujących przepisów.

Mi bardziej chodzi o materiały, które mógłbym wykorzystać na serwisie miejskim takie jak informacje o przestępstwach pobrane ze strony policji, informacje o imprezach i relacje z nich pobrane ze strony Urzędu Miasta, itp.

Edited by ArturZ