Jump to content

Jak sprzedać portal internetowy?

Recommended Posts

Guest Michal
Posted

Chciałbym sprzedać portal internetowy (w tym głównie forum mające ponad 1,5 mln postów). Jak to najlepiej zrobić? Jakie sposoby są najbardziej opłacalne dla sprzedawców?

Posted

Jeśli mogę się wypowiedzieć,

to najlepiej nie sprzedawać na allegro.

jeśli chodzi o serwisy to straszny śmietnik tam jest, wątpię by ktoś poważny szukał na allegro.

Posted

Zalezy od Twojej ceny docelowej. Przy wyzszej cenie mogloby sie oplacic zlecic sprzedaz firmie M&A. Oni zidentyfikuja potencjalnych kupcow na podstawie korzysci dla nich plynacych i wystapia z profesjonalna oferta podparta odpowiednia prezentacja.

social media is a big word these days :lol:

to polskie czy niemieckie forum?

Guest Michal
Posted (edited)
Może tutaj? http://flippa.com/sell Dzisiaj trafiłem na to, ale nie wgłębiałem się jeszcze w szczegóły.

Dzięki! Zbadam to.

Możesz wystawić go na Sedo.

Niestety nie mogę już nigdzie znaleźć na Sedo opcji wystawienia projektu na sprzedaż. Aczkolwiek pamiętam, iż kiedyś takowa była dostępna.

Zalezy od Twojej ceny docelowej. Przy wyzszej cenie mogloby sie oplacic zlecic sprzedaz firmie M&A. Oni zidentyfikuja potencjalnych kupcow na podstawie korzysci dla nich plynacych i wystapia z profesjonalna oferta podparta odpowiednia prezentacja.

social media is a big word these days :lol:

to polskie czy niemieckie forum?

Forum jest niemieckie, tak samo strona bezpośrednio do niego podłączona. Wyszukiwarka produktów, połączona z forum, działająca na odrębnej domenie, jest dostępna w trzech wersjach językowych (angielski, niemiecki, polski), aczkolwiek większość ruchu pochodzi z USA.

Oczekiwania cenowe to xx xxx EUR (bardziej niskie niż wysokie). Projekt posiada bardzo dobrą domenę .de. Nie wykluczam, że możnaby przy odpowiedniej optymalizacji tego przedsięwzięcia znacznie zwiększyć jego rentowność, ale chcę się skoncentrować na innych dziedzinach i się po prostu już nie widzę w branży związanej z tym projektem. Chciałbym wyczyścić mój biznes, żeby nie być niepotrzebnie rozpraszanym projektami, które są dla mnie mniej istotne. Zdecydowany wpły na podjęcie takich dezycji miało przeczytanie książki The Dip, którą serdecznie każdemu polecam.

Jeżeli znasz firmy, które się zajmują czymś takim, to będę wdzięczny za namiary.

Edited by Michal
Posted
Niestety nie mogę już nigdzie znaleźć na Sedo opcji wystawienia projektu na sprzedaż. Aczkolwiek pamiętam, iż kiedyś takowa była dostępna.

Zerknij do FAQ.

Można tam znaleźć np. takie informacje:

How do I list a website/project for sale on Sedo?

1. Login to your Sedo account.
  2. Go to My Sedo > Add Domains.
  3. Click on the link "Project sale template".
  4. Complete the form on the next page and click "Insert Project!". Your website will be listed for sale.
  5. The SedoTracker account details for the website will be sent to you via email. This email will contain additional information about incorporating the SedoTracker counter.

If the domain by itself is already listed for sale in your Sedo account, you will first need to delete the domain-only listing. Once the domain has been deleted from your Sedo account, you may list the website/project for sale by following the instructions above.

Wie gehe ich vor, um ein Projekt zum Verkauf anzubieten?

Sie können Ihre komplette Webseite analog einer Domain über Sedo zum Verkauf anbieten. Nutzen sie beim Eintrag das Menü "Domain anbieten" unter "Mein Sedo". In der Mitte des Bildschirms finden Sie das benötigte Formular zum Projektverkauf oder klicken Sie hier.

Ihre bereits bestehende Webseite, welche Sie mit Domain, vollständigem Content und Besuchern besitzen, wird an einen neuen Besitzer übergeben.

Bieten Sie Ihre Projekt-Domain kostenlos auf Sedo an. Einfach anmelden und Ihr Projekt online zum Verkauf eintragen.

Auf den folgenden Seiten werden Sie gebeten, noch zusätzliche Informationen über Ihre Projekt-Domain einzutragen, wie z.B.: Sprache, Zielgruppe, Mitglieder und eine Beschreibung der Seite.

Ihre Webseite muss einem festgelegten minimalen Qualitätsstandard entsprechen. Bitte beachten Sie hierzu auch unsere Kriterien für Projekte. Erfüllt Ihre Webseite diese Kriterien nicht, kann ausschließlich der Domainname bei Sedo zum Verkauf angeboten werden.

Webseiten, welche die Projekt-Kriterien erfüllen, bekommen kostenlos den SedoTracker zur Verfügung gestellt. Der SedoTracker muss sichtbar auf Ihrem zum Verkauf stehenden Projekt eingebunden werden und sammelt anschließend Informationen über die Besucher Ihrer Webseite, wie z.B. Anzahl der Besucher, Page Impression, Herkunft der Besucher.

Die Besucherstatistiken sind für potentielle Käufer auf der Sedo-Angebotsseite Ihres Projektes einsehbar. Weitere Informationen bezüglich des SedoTrackers erhalten Sie nach erfolgreicher Eintragung Ihres Projektes per Email und unter www.sedotracker.de

Guest Michal
Posted
Zerknij do FAQ.

Można tam znaleźć np. takie informacje:

Dzięki :lol: Przeoczyłem. Myślałem, że w nowej wersji już przestali oferować sprzedaż serwisów internetowych.

Posted

Nie wiem jak Was ale mnie jakoś śmieszą ogłoszenia że ktoś sprzedaje biznes dodając ile on to nie zarabia pasywnego dochodu (od 3 - 5 tysięcy). Skoro tak by było to nawet bym nie myślał o pozbywaniu się takiej maszynki do robienia pieniędzy. Zatrudniłbym pracownika za 1,5 tyś a i tak bym miał 1,5 na czysto.

Posted

Wydaje mi się, że dobrym pomysłem będzie umieszczenie informacji o chęci sprzedaży w samym serwisie, który chcesz sprzedać. Może któryś z użytkowników miałby chrapkę i pieniądze a jeśli nie to informacja taka ma duże szanse trafić do zainteresowanych drogą pantoflową.

Guest Michal
Posted
Nie wiem jak Was ale mnie jakoś śmieszą ogłoszenia że ktoś sprzedaje biznes dodając ile on to nie zarabia pasywnego dochodu (od 3 - 5 tysięcy). Skoro tak by było to nawet bym nie myślał o pozbywaniu się takiej maszynki do robienia pieniędzy. Zatrudniłbym pracownika za 1,5 tyś a i tak bym miał 1,5 na czysto.

Widocznie jeszcze za mało wiesz. Co myślisz, dlaczego koncerny takie jak General Electric sprzedają swoje biznesy, które generują grubomilionowe zyski rocznie?

Posted (edited)
Widocznie jeszcze za mało wiesz. Co myślisz, dlaczego koncerny takie jak General Electric sprzedają swoje biznesy, które generują grubomilionowe zyski rocznie?

Bywa tak, ze przychody sa imponujace, ale straty jeszcze wieksze... Ale fakt, bywa i tak, ze czasami lepiej pozbyc sie nawet czegos dochodowego, by ratowac inna czesc majatku.

Edited by empireus