enzo Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 Witam, W najbliższym czasie będę tworzył projekt dla miasta, portal informacyjny, życie mieszkańców, ogłoszenia jakieś itd. Zastanawia mnie jakiej nazwy użyć. Myślę nad: MojeStaszkowice.pl choć ta nazwa wydaje się nieco długa prawda? MS.pl raczej na sprzedaż nie jest. Dodam że istnieją konkurencyjne portale na domenach: Staszkowice24.pl WirtualneStaszkowice.pl Proszę Was o podrzucenie pomysłów co do przedrostków lub przyrostków które można fajnie dodać do nazwy miasta. Będę wdzięczny za każde słowo * Nie chodzi o miasto "staszkowice", to tylko przykład, nie mniej jednak miejscowość ma tyle samo znaków i na tą samą literę się zaczyna.
Jarek17 Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 lepsza od mojestaszkowice.pl wydaje mi się estaszkowice.pl
enzo Posted May 22, 2010 Author Report Posted May 22, 2010 fakt, racja. Aczkolwiek zapomniałem wspomnieć że: eStaszkowice.pl, należy do portalu WirtualneStaszkowice.pl, i jest tylko odnośnikiem na domenę główną.
Jarek17 Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 Jak z innymi końcówkami? .net / .info / .tv wolne? Ewentualnie PanoramaStaszkowic.pl
enzo Posted May 22, 2010 Author Report Posted May 22, 2010 PanoramaStaszkowic.pl jest dostępna. jeśli chodzi o "e" to w żadnym przypadku inna końcówka niz .pl nie wchodzi w grę. Nie zaryzykuję posiadania końcówki .net zaś portal konkurencyjny .pl
kamilovsky Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 (edited) eStaszkowice.pl nie doczytałem MiastoStaszkowice.pl Panorama.... faktycznie wolna, ale długie. To miasto ma chyba jedną literę więcej niż przykładowe Edited May 22, 2010 by kamilovsky
Jortex Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 Na portal o mieście dobra byłaby Staszkowice.info (+.info.pl do kompletu ), jeśli wolna, oczywiście... Może być jeszcze StaszkowiceOnline.pl
enzo Posted May 22, 2010 Author Report Posted May 22, 2010 (edited) To miasto ma chyba jedną literę więcej niż przykładowe heh no fakt Na portal o mieście dobra byłaby Staszkowice.info (+.info.pl do kompletu smile.gif ), jeśli wolna, oczywiście... Wszystkie końcówki zajęte. Jako ciekawostka, Staszkowice.pl jest wolna i należy do NASK, niestety osoba prywatna nie ma prawa jej wykorzystywać, prawo do niej ma urząd miasta, lecz urząd nie wie o tym i zarejestrował subdomenę um.staszkowice.pl. i to trochę paradoksalne, bo niby urzędowi się należy ale on o tym nie wie, ja wiem, ale mi się nie należy. Ok więc mamy takie propozycje: MojeStaszkowice.pl MiastoStaszkowice.pl StaszkowiceOnline.pl PanoramaStaszkowice.pl ciągle przemawia za mną pierwsze rozwiązanie, aczkolwiek chcę wysłuchać głusu ludu Napis musi być rzucający się w oko, bo będzie na bannerach. PS. StaszkowiceOnline.pl raczej odpada, bo spora część internautów na których nam zależy nie zna angielskiego, ani dobrej obsługi komputera. (osoby starsze oraz skrajnie młode) Myślę że przedrostek "moje" wpada w ucho i jest dość proste do zapamiętania. Co Wy na to? Edited May 22, 2010 by enzo
ArturZ Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 Spróbuj odkupić Staszkowice z inną końcówką niż .pl , np. eu, info, net lub tv . Czasami za 500 zł można mieć fajną domenę miasta bez żadnych głupawych przedrostków, przyrostków i wyprysków # Ostrołeka.tv
pb Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 DOMENA: staszkowice.pl oczekuje w kolejce na rejestrację utworzona: 2010.05.22 22:48:44 Mogę się mylić, ale chyba .tv wolna? .fm zresztą też. ;-)
513581 Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 (edited) Na portal o mieście dobra byłaby Staszkowice.info (+.info.pl do kompletu ), jeśli wolna, oczywiście... Może być jeszcze StaszkowiceOnline.pl nazwy wszystkich Polskich miast w .info sa zajete. edit: tzn tych liczacych sie Edited May 22, 2010 by 513581
thomaso Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 (edited) Moim zdaniem: MojeStaszkowice.pl NaszeStaszkowice.pl jeśli są osiągalne lub jak Artur radzi odkupić Staszkowice.info / Staszkowice.net / Staszkowice.info.pl (zapewne za grosze) na takich portalach i tak większość wejść jest z wyszukiwarek i inna końcówka niż .pl kompletnie nie przeszkadza. Oczywiście zakładam, że te Staszkowice to hipotetyczna nazwa i nie znam miasta, trzeba sobie dopasować do sytuacji (jak mieszkasz w dużym mieście to np. Warszawa.info to już osiągalna za grosze by nie była), a np. PcimDolny.info już tak. Edited May 22, 2010 by thomaso
enzo Posted May 22, 2010 Author Report Posted May 22, 2010 Mogę się mylić, ale chyba .tv wolna? .fm zresztą też. ;-) tak i Asia też dzisiaj wolna jest DOMENA: staszkowice.pl oczekuje w kolejce na rejestracjęutworzona: 2010.05.22 22:48:44 jaki promotor NASKu ze mnie Czasami za 500 zł można mieć fajną domenę miasta bez żadnych głupawych przedrostków, przyrostków i wyprysków Dobrze ujęte Przemyślę to też bo może i masz rację, choć w takim przypadku o komforcie psychicznym można zapomnieć. Będzie mnie męczyło posiadanie globala bez pl
kamilovsky Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 Jak panorama to chyba końcówka .....ic.pl , a nie ...ice.pl Z pary moje-nasze, zastanowiłbym się na funkcją portalu. Jeżeli spora część ma być tworzona przez userów / mieszkańców, to "nasze" lepsze. Jeżeli ma to być bardziej głos subiektywny to "moje". Jeżeli duży nacisk na wiadomości i info, to wolne jeszcze: KurierS..........icki.pl i KurierS......ic.pl / nie wiem która bardziej poprawna.
yarowa Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 [...] np. PcimDolny.info już tak. Tyle razy pisałem ... Pcim Dolny nie istnieje
thomaso Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 Tyle razy pisałem ... Pcim Dolny nie istnieje No tak jakoś mi coś teraz świta, że nie istnieje. Pamiętam tylko taki serial komediowy (całkiem niezły) i jakoś mi się tak nasunęło.
AW Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 Każda domena z przyrostkiem, przedrostkiem (e, e-, i- itd.) lub dodatkowym słowem typu "moje xxx" czy "wirtualne xxx" będzie nieprofesjonalna. Akceptując takie domeny drugiej kategorii, powinno być się tego świadomym. Nie polecam takich wyborów. Domena w 100-procentach odzwierciedlająca nazwę miasta, w rozszerzeniu .pl ccTLD, będzie z pewnością użytkowana przez UM. Polecałbym zatem domenę .EU - jeśli za chwilę wypowiedzą się tutaj powszechni szydercy domen .EU, nie zaprzeczam - domena .eu jest znacznie gorsza od .pl. Rekomenduję jednak zwrócić uwagę, iż turystyka / promocja miast, to prawdopodobnie jedno z najlepszych zastosowań domeny .EU.
513581 Posted May 22, 2010 Report Posted May 22, 2010 Każda domena z przyrostkiem, przedrostkiem (e, e-, i- itd.) lub dodatkowym słowem typu "moje xxx" czy "wirtualne xxx" będzie nieprofesjonalna. Akceptując takie domeny drugiej kategorii, powinno być się tego świadomym. Nie polecam takich wyborów. Domena w 100-procentach odzwierciedlająca nazwę miasta, w rozszerzeniu .pl ccTLD, będzie z pewnością użytkowana przez UM. Polecałbym zatem domenę .EU - jeśli za chwilę wypowiedzą się tutaj powszechni szydercy domen .EU, nie zaprzeczam - domena .eu jest znacznie gorsza od .pl. Rekomenduję jednak zwrócić uwagę, iż turystyka / promocja miast, to prawdopodobnie jedno z najlepszych zastosowań domeny .EU. Ale przeciez domeny eu tez sa w wiekszosci w posiadaniu miast, mialy one pierwszenstwo w ich rejestracji.
enzo Posted May 22, 2010 Author Report Posted May 22, 2010 Każda domena z przyrostkiem, przedrostkiem (e, e-, i- itd.) lub dodatkowym słowem typu "moje xxx" czy "wirtualne xxx" będzie nieprofesjonalna. Akceptując takie domeny drugiej kategorii, powinno być się tego świadomym. Nie polecam takich wyborów. Domena w 100-procentach odzwierciedlająca nazwę miasta, w rozszerzeniu .pl ccTLD, będzie z pewnością użytkowana przez UM. Polecałbym zatem domenę .EU - jeśli za chwilę wypowiedzą się tutaj powszechni szydercy domen .EU, nie zaprzeczam - domena .eu jest znacznie gorsza od .pl. Rekomenduję jednak zwrócić uwagę, iż turystyka / promocja miast, to prawdopodobnie jedno z najlepszych zastosowań domeny .EU. no zgoda, ale jak wcześniej wspomniałem wszystkie atrakcyjne glob i w tym europejska też jest zajęta. Jeśli więc w podstawowych nazwach nic nie znajdę. Ewentualnie .net oraz .com może uda się kupić. Poza tym pozostaje mi kombinowanie, jak to ująłeś wybranie nieprofesjonalnej domeny, czyli z "wypryskami" typu "moje" Myślę że nie jest to najgorsze rozwiązanie do wykreowania nowej marki, zwłaszcza że inne są już zajęte. No chyba że ktoś ma wtyki w NASK i załatwi mi możliwość korzystania z domeny .pl która i tak leży wolna.
piranha Posted May 23, 2010 Report Posted May 23, 2010 jeśli to nie jest duże miasto i ma jeden kod pocztowy może po kodzie? widziałem juz takie portale miejskie bardzo łatwo zapamietac i mieszkańcy tez automatycznie będa wpisywać
enzo Posted May 23, 2010 Author Report Posted May 23, 2010 jeśli to nie jest duże miasto i ma jeden kod pocztowy może po kodzie? zajęty
kamilovsky Posted May 23, 2010 Report Posted May 23, 2010 Jeżeli nie eS....... to może iS............ - chyba wolne.
513581 Posted May 23, 2010 Report Posted May 23, 2010 A rynek wtorny? Pisales maile w sprawie odkupienia zajetych tld?
Jarek17 Posted May 23, 2010 Report Posted May 23, 2010 (edited) Przyszła mi na myśl jeszcze jedna ciekawa kombinacja: PulsStaszkowic.pl (w tym przypadku 2x "s" obok siebie) Najlepiej chyba będzie jak spróbujesz odkupić .com / .info / .net Edited May 23, 2010 by Jarek17
ArturZ Posted May 23, 2010 Report Posted May 23, 2010 Jeśli serwis ma byc tak trochę młodzieżowo to na końcu nazwy miasta można dodać OK, czyli w naszym przykładzie będzie StaszkowiceOK.pl Domeny tego typu dla największych miast polski są wykupione. # Wejherowo.net
Recommended Posts