Jump to content

Recommended Posts

Posted

ovh.pl z tego co mi na infolinii przekazali wymagają obywatelstwa mimo tego, iż na ich stronie jest napisana informacja o możliwości ustawienia ich jako kontakt techniczny. W Az mówili, że nie ma problemu. Sam więc jestem ciekawy jak to jest.

Posted
ovh.pl z tego co mi na infolinii przekazali wymagają obywatelstwa mimo tego, iż na ich stronie jest napisana informacja o możliwości ustawienia ich jako kontakt techniczny. W Az mówili, że nie ma problemu. Sam więc jestem ciekawy jak to jest.

W eurodns.com jest napisane:

FR restrictions To be eligible to the registration of a .FR domain name, applicant must meet either one of the following criteria:

• be a company registered under French Law
  • be a French resident aged of at least 18 years
  • hold a registered Trademark covering the French territory
  • be a French citizen living abroad

In addition to one of the above, the applicant must appoint an administrative contact located and reachable in France.

Więc ten rejestrator też odpada. ;)

Posted

To nie kwestia rejestratora ale zasad rejestru...

Masz dwie opcje:

1. zaryzykować np. przez AZ

2. poczekać prawie 2 lata bo za tyle będzie prawdziwa liberalizacja .FR

Kogokolwiek wybierzesz do rejestracji, ryzykujesz złamaniem zasad AFNIC - niestety AFNIC ma nadal "formalnie" idiotyczne wymagania co do podmiotu rejestrującego domeny.

Sugeruję ryzykować, innej możliwości do 2012 nie ma...

Posted

Troche pomieszales zasady rejestru .de i .fr. Niemcy wymagaja niemieckiego kontaktu technicznego, we Francji abonent musi spelniac kryteria które cytujesz. Niektóre firmy oferują usługę tzw. trustee contact i rejestrują domeny francuskie na siebie ale dla Ciebie. Niestety taka usługa drogo kosztuje. Na przykład w keysystems razem z ceną rejestracji wychodzi coś koło 47 euro. Korzystając z takiej usługi zgadzasz się na regulamin, który mówi, że w przypadku problemów prawnych dostarczysz im francuski kontakt na który mogą scedować prawa do domeny. Jeśli domena, którą chcesz zarejestrować jest bezpieczna i nie narusza praw osób trzecich, możesz śmiało z trustee contact korzystać.

Posted (edited)

Jeśli skończą się restrykcje to domeny .fr w trybie błyskawicznym przegonią w ilości i uzyskają sporą przewagę nad .pl

Edited by blazej