Jump to content

Recommended Posts

Posted

sprawdzałem sobie we whois info domeny książki.pl

jest tam napisane że abonentem jest NASK. w regulaminie Nask jest z kolei napisane że abonentem jest "oferent" który zawarł z NASK umowę. czy to się nawzajem nie wyklucza? czy mogą sobie taką domenę blokować ??

Posted

Dla mnie to tez jest niezrozumiałe. Według Whois abonentem domeny jest NASK, pełniąc przy tym jednocześnie rolę rejestratora. Nie znam się, stąd moje pytanie, ale mam wrażenie że regulamin nie opisuje takiej sytuacji i domena jest przetrzymywana bezpodstawnie. To że Książki to nazwa wsi to dla mnie żadne tłumaczenie, bo jest wiele nazw które są niezarejestrowane a zapewne żaden sołtys nie widzi sensu by je posiadać.

f.

Oferent - podmiot, który w celu zawarcia Umowy złożył Ofertę bezpośrednio w NASK albo za pośrednictwem Partnera.

g.

Abonent - Oferenta, który zawarł z NASK Umowę.

będę wdzięczny jak ktoś mi to wytłumaczy, tak na chłopski rozum

Posted
Dla mnie to tez jest niezrozumiałe. Według Whois abonentem domeny jest NASK, pełniąc przy tym jednocześnie rolę rejestratora. Nie znam się, stąd moje pytanie, ale mam wrażenie że regulamin nie opisuje takiej sytuacji i domena jest przetrzymywana bezpodstawnie. To że Książki to nazwa wsi to dla mnie żadne tłumaczenie, bo jest wiele nazw które są niezarejestrowane a zapewne żaden sołtys nie widzi sensu by je posiadać.

będę wdzięczny jak ktoś mi to wytłumaczy, tak na chłopski rozum

CYTAT

f.

Oferent - podmiot, który w celu zawarcia Umowy złożył Ofertę bezpośrednio w NASK albo za pośrednictwem Partnera.

g.

Abonent - Oferenta, który zawarł z NASK Umowę.

Podaj źródło tego cytatu , link skąd to masz bo nie z whoisa przecież .

W wypadku domeny xn--ksiki-5wa74f.pl bo jest to prawidłowy zapis tej domeny a nie książki*pl bowiem to tylko twór który jest produktem twojej przeglądarki ;)

w wypadku domeny xn--ksiki-5wa74f.pl jest jeszcze OK bo abonentem jest NASK a rejestratorem Vinask ale w wypadku domeny xn--czno-9saq12bzg.pl NASK jest i abonentem i rejestratorem ;)

Posted
w wypadku domeny xn--ksiki-5wa74f.pl jest jeszcze OK bo abonentem jest NASK a rejestratorem Vinask ale w wypadku domeny xn--czno-9saq12bzg.pl NASK jest i abonentem i rejestratorem ;)

czy to się nie kwalifikuje pod jakąś nieuczciwą konkurencję, czy przekraczanie swoich uprawnień ?

Posted (edited)
W wypadku domeny xn--ksiki-5wa74f.pl bo jest to prawidłowy zapis tej domeny a nie książki*pl bowiem to tylko twór który jest produktem twojej przeglądarki :lol:

Pilka.pl jest takim samym produktem, gdyż docelowym miejscem jest numer IP. :P

p.s a jaki jest stosunek vinask do nask?

Vinask to wirtualny NASK. Może nam Endriu wyjaśni co to dokładnie jest?

Edited by korneliusz.com
Posted

vinask to taki bajzel z domenami "zlikwidowanych" partnerów. Transferuje się z tego domeny tak samo jak z nask - papierkologia.

Posted (edited)
Pilka.pl jest takim samym produktem, gdyż docelowym miejscem jest numer IP. :lol:

całkowicie się z tobą zgadzam Korneliuszu z tym, ze mamy tu inna sytuacja bowiem w wypadku tej badziewnej domeny pilka.pl mamy bezpośredni odpowiednik ip: 78.47.147.195

Ale już w wypadku piłka*pl mamy sytuacje całkowicie odmienna a mianowicie prawidłowy zapis tej domeny czyli xn--pika-11a.pl a dopiero później odpowiednie ip: 216.8.179.23.Widzisz różnice która całkowicie zmienia sytuacje ?

Mozna chyba sobie wyobrazić ze powstaną browsery które ten zapis xn--pika-11a.pl będą np tłumaczyły inaczej a co szkodzi na superpiłka.pl.

IDNy to tylko wynik interpretacji przeglądarki a prawidłowy zapis tych domen jest taki xn-- i tyle w temacie .

Edited by kilofek
Posted

To nie jest tylko wynik interpretacji przeglądarki, to jest technologiczne rozwiązanie, które stało się standardem. I nie tylko dla przeglądarek. Postać xn-- wynika tylko z tego, że ten system nie wymagał zmian w infrastrukturze internetu i przez to był łatwy do wprowadzenia.

Posted
To nie jest tylko wynik interpretacji przeglądarki, to jest technologiczne rozwiązanie, które stało się standardem. I nie tylko dla przeglądarek. Postać xn-- wynika tylko z tego, że ten system nie wymagał zmian w infrastrukturze internetu i przez to był łatwy do wprowadzenia.

to jest "bla bla" a nie odpowiedz na moje argumenty ! Podolem ci różnice miedzy domena a idnem a ty mi piszesz o latwosci wprowadzania tego tworu :lol:

Posted (edited)

NASK jak zwykle leci w bambuko. Nic nowego. A UOKIK nic z tym nie chce zrobic ani UKE...

Powinni zrobic im taka kontrole ze wszyscy by wylecieli na zbity ryj.

Edited by FlashT
Guest Michal
Posted
całkowicie się z tobą zgadzam Korneliuszu z tym, ze mamy tu inna sytuacja bowiem w wypadku tej badziewnej domeny pilka.pl mamy bezpośredni odpowiednik ip: 78.47.147.195

Ale już w wypadku piłka*pl mamy sytuacje całkowicie odmienna a mianowicie prawidłowy zapis tej domeny czyli xn--pika-11a.pl a dopiero później odpowiednie ip: 216.8.179.23.Widzisz różnice która całkowicie zmienia sytuacje ?

Mozna chyba sobie wyobrazić ze powstaną browsery które ten zapis xn--pika-11a.pl będą np tłumaczyły inaczej a co szkodzi na superpiłka.pl.

IDNy to tylko wynik interpretacji przeglądarki a prawidłowy zapis tych domen jest taki xn-- i tyle w temacie .

Domena pilka.pl z definicji technicznej nie posiada odpowiednieka w formie IP 78.47.147.195. Istnieje jedynie rekord A w DNSach obsługujących domenę pilka.pl, który kieruje na podany adres IP. Sama domena została stworzona jako kolejna warstwa w procesie przekazywania informacji, upraszczająca ludziom korzystanie z sieci (pierwsza z tych warstw to zapewne bity). Musi ona zostać odpowiednio zinterpretowana przez oprogramowanie, a następnie muszą zostać na jej temat odpytane DNSy, żeby uzyskać informację, którego hosta (IP) trzeba się zapytać o informacje jej dotyczące.

Domeny IDN wprowadzają dodatkową warstwę, która umożliwiła szybkie wprowadzenie domen ze znakami narodowymi w systemach nazw na całym świecie, co umożliwia poprawną pisownię zgodną z kulturą narodową oraz prawem. Istnieje nawet standard RFC 3490 (IDNA), który opisuje to rozwiązanie z technicznego punktu widzenia. W "prawdziwym świecie", a więc również w obrocie gospodarczym, liczy się jedynie to, co jest uznane jako standard przedstawiania w narzędziach systemowych, a takim narzędziem w przypadku korzystania ze stron internetowych jest przeglądarka: każda aktualna wersja jakiejkolwiek przeglądarki dostępnej na rynku supportuje standard IDN (niektóre już od ponad 7 lat, np. Mozilla 1.4). Dlatego można roszczyć sobie prawa do nazw domen, a nie bitów, które je przedstawiają.

Oczywiście każdy może sobie napisać program, który kod punycode będzie interpretował na swój sposób. Ale tak samo można stworzyć oprogramowanie dowolnie interpretujące jakąkolwiek inną nazwę domeny, np. poprzez zamienianie pilka.pl na superpilka.pl (kiedyś chyba jakiś polski ISP miała podobny błąd i przekierowywała ludzi z {nazwa}.pl na pl{nazwa}.pl); ba, może nawet korzystać z serwerów nazw, które przekierują domenę pilka.pl na IP należące do osoby trzeciej. Z tym że to jest tylko teoria, gdyż ze względu na tak wysokie rozpowszechnienie już wprowadzonych standardów na świecie (popierane przez czołowe instytucje takie jak ICANN), produkt ignorujący standardy (a w tym protokół IDN) po prostu nie zostanie przyjęty przez rynek.

Co to jest "prawidłowy zapis"? Kto definiuje, co jest prawidłowe? Chodzi Tobie pewnie o to, jak nazwa taka jak "piłka" jest zapisana jako host name w systemie DNS. Tutaj ze względu na uwarunkowania techniczne (limit ASCII) nazwa "piłka" jest zapisana jako "xn--pika-11a". Co nie zmienia faktu, iż jest to jedynie abstrakcyjna warstwa, która ma jedynie znaczenie techniczne. W obrocie gospodarczym liczy się stan faktyczny oraz sposób wykorzystania, a tym jest np. domena "piłka.pl" (a nie "xn--pika-11a.pl"), gdyż tak ta nazwa hostu jest przedstawiana w narzędziach współczesnego użytku (przeglądarki internetowe). Dlatego osoba prowadząca stronę internetową pod domeną komorki.pl, wykorzystuje m.in. wizerunek portalu działającego na domenie komórki.pl, jeżeli publicznie się przedstawia jako "Komórki.pl" (przedstawia nieprawdę). Nie mówiąc już o tym, iż wprowadza zamieszanie wśród Internautów, co może mieć skutki różnej natury.