Jump to content

Cybersquatting i inne pytanka

m_brionic

Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników.

Dopiero planuję rozpocząć przygodę z domenami i mam kilka pytanek, z góry dziękuję za spokojne i rzeczowe posty i plz nie krzyczcie ;)

1. Załóżmy że jest strona fundacji chlebpolski#.pl Fundacja jest w KRS itp. Czy rejestrując polishbread#com będę/mogę być posądzony o cybersquatting?

2. Załóżmy że firma X ma zgłoszoną i zastrzeżoną nazwę bigfoot i zajętą domenę bigfoot#com (nazwa jest przykładowa oczywiście :P nie pytajcie skąd taki przykład) Czy rejestrując domenę bigfootmedia#com będę/mogę być posądzony o cybersquatting?

3. Kiedy rejestrujecie domeny dwuczłonowe, jak np. wyżej wspomniany bigfoot#com to czy warto również rejestrować wersję z myślnikami? big-foot#com?? Czy domeny dwuczłonowe z myślnikami również opłaca się rejestrować?

4. Jak mniemam, zapewne lepiej jest rejestrować nazwy z wieloma rozszerzeniami right? Czyli np. mamy bigfoot#com, ale klient bądź inwestor dostanie od nas domainpack'a z bigfoot#net bigfoot#info i bigfoot#org, opłaca się to w ogóle? Czy klienci zabiegają o inne rozszerzenia?

5. Którą z giełd domen globalnych polecacie najbardziej?

Z góry dzięki za wszelkie info i pomoc.

1. Załóżmy że jest strona fundacji chlebpolski#.pl Fundacja jest w KRS itp. Czy rejestrując polishbread#com będę/mogę być posądzony o cybersquatting?
- posądzony możesz być nawet bez tej domeny ;) Czy coś Ci grozi? Nie.

2. Załóżmy że firma X ma zgłoszoną i zastrzeżoną nazwę bigfoot i zajętą domenę bigfoot#com (nazwa jest przykładowa oczywiście rolleyes.gif nie pytajcie skąd taki przykład) Czy rejestrując domenę bigfootmedia#com będę/mogę być posądzony o cybersquatting?
Tak.

3. Kiedy rejestrujecie domeny dwuczłonowe, jak np. wyżej wspomniany bigfoot#com to czy warto również rejestrować wersję z myślnikami? big-foot#com?? Czy domeny dwuczłonowe z myślnikami również opłaca się rejestrować?
Osobiście uważam, że w większości przypadków nie. Gdyby pierwszy człon kończył się tą samą literą, którą drugi zaczyna to wtedy warto.

4. Jak mniemam, zapewne lepiej jest rejestrować nazwy z wieloma rozszerzeniami right? Czyli np. mamy bigfoot#com, ale klient bądź inwestor dostanie od nas domainpack'a z bigfoot#net bigfoot#info i bigfoot#org, opłaca się to w ogóle? Czy klienci zabiegają o inne rozszerzenia?
- nie zauważyłem reguły

Osobiście uważam, że w większości przypadków nie. Gdyby pierwszy człon kończył się tą samą literą, którą drugi zaczyna to wtedy warto.

domeniarz powie ze sa nic nie warte, jednak jesli sprawdzisz domeny srednich i malych firm, to okaze sie ze uzywaja nawet najgorsze ;)

Edited by megalgal

Witam i dziękuję za pomoc Panowie.

Ciekawi mnie jeszcze jedna sprawa. Na nazwa.pl stoi całkiem trendy domena socialnomics#.pl Whois wskazuje na datę utworzenia w 2010 r. podczas gdy sama nazwa socialnomics została zarejestrowana w US w 2008 roku, czy w tym momencie nie będzie to już cybersquatting ordynarny? ;)