Jump to content

Pozycjonerka

adiectus_pl

Recommended Posts

Witajcie.

Staram się wypozycjonować kilka stron między innymi pasjans.net

I mam pytanie. Jak waszym zdaniem najlepiej pozycjonować? Czy kupować linki pozycjonujące (Jeśli tak to gdzie) czy katalogowania czy moze precle? Co prawda moja strona ma 3 miejsce pod pasjans i jest w top 10 na wiele fraz ale chcę mieć 1 miejsca:)

P.S. Jeśli linki, katalogowania lub precle to jakich sprzedawców np na allegro polecacie?

Pozdrawiam

Wiesz ja mam 3 miejsce a 2 pierwsze ma strona pasjans.org:) czynie żadna nie ma .pl . mi nie chodzi o pozycjonerów z google. kiedyś kupiłem w Top-Google na allegro i tylko strata czasu bo nic nie ruszyło a pieniądze dostałem po 6 m/a a nie po 3 tak jak mialo być:P Chodzi mi bardziej o osoby które katalogują, dodają do precli i piszą artykuły przy okazji + sprzedają ciekawe pod tą tematykę linki pozycjonujące.

P.S. Co myślicie o grywamy.pl? Chodzi mi o link pozycjonujący na tej stronie? 40zł m/c ale czy warto?

Witajcie.

Staram się wypozycjonować kilka stron między innymi pasjans.net

I mam pytanie. Jak waszym zdaniem najlepiej pozycjonować? Czy kupować linki pozycjonujące (Jeśli tak to gdzie) czy katalogowania czy moze precle? Co prawda moja strona ma 3 miejsce pod pasjans i jest w top 10 na wiele fraz ale chcę mieć 1 miejsca:)

P.S. Jeśli linki, katalogowania lub precle to jakich sprzedawców np na allegro polecacie?

Pozdrawiam

Jesli chodzi o Google to poczytaj/posluchaj o pozycjonowaniu/optymalizacji ze zrodel:

Google Webmaster Help - Matt Cuts (YT)

+

http://www.google.com/webmasters/

Co do Twoich pytan:

1. czy kupowac linki/katalogowac strony - Matt odpowiada ze wiekszy wplyw na pozycje bedzie miala jakos stron i to czy sa uzytkownicy (czy klikaja w linki, jakie maja anchor texty itd). Mowi o tym ze fajnie jest miec Back Links ale one tylko (jesli juz) beda wplywac na Page Rank (sile strony, jakosc). Page Rank nie decyduje o wysokich wynikwach w wyszukiwarce google ale o posrednio mowi botowi jaka jest ranga strony.

2. jesli chcesz katalogowac to rob to tylko ze stronami z branzy w ktorej dzialasz. na stronach tych niech nie bedzie wiecej niz 10-40linkow wychodzacych, nie beda to strony ktore zajmuja sie zawowodo sprzedaza linkow i niech te strony maja min. PR=3 na stronie glownej i podstronach - w zaleznosci skad dostaniesz "glos" (linka) do swojej strony

3. Spraw by wiecej uzytkownikow przychodzilo na strone, oni sami rozniosa nowine w sieci.

Q&A Matt`a dadza Ci niezastapiona wiedze - polecam

Myślałem by zacząć "dyskusję" na jakis forach kobiecych + gazeta.pl (forum) by ludzie wchodzili z ciekawości i przy okazji moze to wpłynie na pozycję.

Rozumiem że lepsze od 1tyś katalogów jest 1 dobry link. Ale by link był skuteczny musi być minimum kilka klików z reklamowanej strony? W takim razie najlepiej by nie była to stopka tylko z boku strony albo u góry czyli coś trudnego do kupienia:)

Hmm w takim razie jakie strony na allegro polecacie? Obecnie mam linka w bestmp3.pl, flaszka.pl (To tak głównie bo po za tym na kilkudziesięciu moich toplistach i domenach). A moze leprze efekty dał by baner reklamowy? Ludzie klikają w baner a przy okazji jest anchor

Myślałem by zacząć "dyskusję" na jakis forach kobiecych + gazeta.pl (forum) by ludzie wchodzili z ciekawości i przy okazji moze to wpłynie na pozycję.

Rozumiem że lepsze od 1tyś katalogów jest 1 dobry link. Ale by link był skuteczny musi być minimum kilka klików z reklamowanej strony? W takim razie najlepiej by nie była to stopka tylko z boku strony albo u góry czyli coś trudnego do kupienia:)

Hmm w takim razie jakie strony na allegro polecacie? Obecnie mam linka w bestmp3.pl, flaszka.pl (To tak głównie bo po za tym na kilkudziesięciu moich toplistach i domenach). A moze leprze efekty dał by baner reklamowy? Ludzie klikają w baner a przy okazji jest anchor

Najlepiej link z keywordem w tekscie artykulu - webhosting.pl tak linkuje wiekszosc artykulow do Home.pl (sponsor) albo zobacz di.com.pl i artykuly - wiele linkow sponsorowanych jest wplecionych - b.dobra technika!

Google w swoich bazach zlicza ile bylo wejsc ze strony glosujacej na twoja strone i przypisuje temu linkowi jakas wartosc/range i dlatego niektore linki sie licza do Page Rank a inne nie. Linki decyduja tylko o wskazniku page rank. Natomiast wejscia ludzi sa jednym z 300-400 zmiennych wplywajacych na pozycje strony (btw: od kilku miesiecy szybkosc wyswietlania/ladowania stron tez jest skladowa SERP).

Polecam pisanie artykulow na blogach tematycznych i z linkiem wplecionym w tekst (gdzie anchor i text linka odpowiada keywordom na Twojej stronie).

Baner reklamowy moze wabic ludzi. Jesli juz to staraj sie kupowac miejsca u samej gory strony lub po bokach. Stopka jest na samym koncu wiec inaczej bot na nia patrzy.

Tak jak napisales 1 dobry link jest lepszy od 1tys katalogow (na allegro swego czasu bylo katalogowanie za 1zl do 5000 katalogow automatem).

Edited by vips

Z tego wniosek że dobrze by było zlecić napisanie długiego artykułu i zapłacenie właścicielom strony za dodanie w news-ach. Taki artykuł sponsorowany na temat pasjans-a z linkami do mojej strony:) W takim razie precle są malo skuteczne gdyż malo osób raczej czyta takie strony czyli nikt nie kliknie w link a tak jest szansa:)

Odnośnie SWLa polecam z rotacyjnych GotLinka (głowny rywal e-weblinka) naczytałem się opinii ludzi i testów, Gotlink wypada lepiej.

dariush takie wymienianie poszczególnych katalogów jest bez sensu. Pozycjonowanie to przede wszystkim spam, czyli hurt, duża ilość, tysiące, setki tysięcy, nie ma co się rozdrabniać.

Ja ze swojej strony mogę polecić zabieg pozycjonerski zwany "blast" czyli mocne uderzenie dużej ilości linków. Opłata jednorazowa 70zł za stronę, programem xRumer w tym przypadku, niedawno zamówiłem kilka takich blastów od pewnego pana z forum PiO i mogę spokojnie Wam go polecić, ponieważ jestem bardzo z tego zadowolony. Tyle tylko że dobrze żeby strona była już wcześniej linkowana, blast na świeżą domenę podnosi ryzyko filtra na niej.

W razie czego wispujcie, dam Wam namiary na blasta.

Wiesz ja mam 3 miejsce a 2 pierwsze ma strona pasjans.org:)

Domeny z rozszerzeniem .pl, .com.pl i .com stoją na parkingach. Gdyby były tam serwisy tematyczne to Twoja 3 pozycja jak również ta .org byłaby... no sam wiesz :P.

O rekomendacje sprzedawców-"pozycjonerów" z allegro sam pytałeś - stąd odpowiedź. Jak widzę ogłoszenia na allegro typu "Pozycjonowanie stron - 1 rok - 1 fraza - 49 zł" - to ogarnia mnie pusty śmiech i niedowierzanie, że rzeczywiście znajdą się frajerzy na kupno takiej oferty. Powinno się wziąć takiego i za każdy dzień gdzie strona nie będzie w TOP3 karać przykładnie - powiedzmy 49 zł za dzień... i wystawiać na widok publiczny - ku przestrodze dla innych naciągaczy.

Sama stronka pasjans.org nawet fajna i warta rozwijania.

Tyle ze moja to pasjans.net:) No ale dodam więcej kategorii tak jak mówiłem czyli też więcej gier. Docelowo będzie 50-70 wyselekcjonowanych gier z kluczowych kategorii dla gier logicznych:) Trudniej jest wypozycjonować być może .net ale da się:P A nazwa jest jednak dobra. Mam jeszcze np warcaby.biz czy gry-scoobydoo.com tyle ze nimi sie nie zajmuję nawet bo wolę warcaby jak i inne logiczne dać sobie na pasjans.net dodać i zmniejszyć koszty:)

Co do link-me itp to jak to wygląda? bo widziałem na allegro teoretycznie w dobrych cenach pkt tylko czy warto takie rotacyjne? Czy są efektywne?

Po tej wypowiedzi chyba zaczynam się już domyślać dlaczego podajesz adres swojego serwisu i wywołujesz dyskusję na tym forum ? :P

Edited by Kangur

Co z tego że podał adres? Nieufność domeną Polaka.

Nieufność.pl + nonIDN mogą być domenami nie tylko Polaka bo są wolne :P

Nie przeszkadzajcie sobie i piszcie - nawet chętnie poczytam.

Ja tylko skojarzyłem fakty :P

Edited by Kangur

Ja ze swojej strony mogę polecić zabieg pozycjonerski zwany "blast" czyli mocne uderzenie dużej ilości linków. Opłata jednorazowa 70zł za stronę, programem xRumer w tym przypadku, niedawno zamówiłem kilka takich blastów od pewnego pana z forum PiO i mogę spokojnie Wam go polecić, ponieważ jestem bardzo z tego zadowolony.

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę jak taki "blast" czy tam xRumer działa - to po prostu automat piszący posty na forach i w księgach gości i przy okazji zamieszczający linki, jak dla mnie to powinno być zdelegalizowane, postaw się na miejscu Administratora forum / serwisu, gdzie boty piszą takie posty i linkują i zobacz ile czasu zajmuje usuwanie tego śmiecia. :P

Ja nigdy bym nie skorzystał z takiego narzędzia, dla mnie jeśli pozyskiwanie linków to na pewno nie w taki sposób (zdaję sobie oczywiście sprawę, że taka metoda może być efektywna, ale jeśli pozyskiwanie linków to na pewno nie za wszelką cenę i poprzez śmiecenie ludziom w serwisach). :P

Edited by thomaso

Oczywiście że wiem jak xR działa, sam prowadzę forum i muszę przyznać że jest ono nieźle bombardowane spamiarkami, ktoś bezczelnie mi w każdym dziale ten sam wątek walnie!

Wszystko zależy jak jest użyte narzędzie w rękach właściciela. xR może też działać na zasadzie samego zakładania profili na forach z linkiem, co moim zdaniem jest w porządku, a może być też tak użyte, jak to ma miejsce na moim forum.

fraza pasjans jest prosta - sam ją zrobisz. wystarczy dobrze skatalogować, porozdzielać na 2-3 anchory i jedziemy. Dodatkowo uprzedzma, iż nei radzę przykładać SWLa rotacyjnego (jeblinka oraz gotlinka) bezpośrednio w domene, ze stałych można lekko użyć statlinka (pkt kosztują).

Jak chcesz bezkosztowo to radzę skatalogować :P to na dobry początek.

fraze wyceniam na ok 40-80 zł netto w zależnosci od ich ilosci :P

seo zajmuję się ok 5 lat juz... ale ten czas leci...

edit: olej allegrowiczów !! tam tylko publikerami jadą ale innym syfem. lepiej zlecić komuś na PIO (forum.optymalizacja.com) katalogowanie np tylko w darmowych SEOKach (seokatalogi)

edit2: masz GA zainstalowane ? ciekawi mnie jaki masz %%% odrzuceń bo gry się wolno ładują.

Edited by thanatos

nie wiem czy jest sens na płatnych (sam posiadam 4 dośc stare) - po prostu sugeruję co można zrobić na początek... potem warto zapreclować, zrobić long tail'a i lecimy :P

a jak chce zapłacić to nie widze przeszkod żeby potem skatalogowac wg płatnych np wg listy "Kukisa" z PIO (jest tam wątek Katalogi płatnie (nie)warte uwagi)

Zakupiłem od pewnej osoby punktów za 40zł (20tyś punktów) w e-weblink.com. Gość sam dodał moją stronę u siebie w panelu i nią zarządza (Ja się na początku pogubiłem). Zobaczymy co z tego będzie. 40zł to nie dużo a zawsze można zobaczyć czy coś z tego będzie na moje 4 frazy w google:)

P.S. W katalogach darmowych m.in lagata już dodałem swoje wpisy.