Jump to content

Speedway czyli zuzel

Kangur

Recommended Posts

Jest na tym forum przynajmniej kilka osób, których interesuje sport zwany speedway czyli żużel.

Są też tacy, których bardziej niż ten sport interesują domeny z nim związane, ew. typowanie wyników żużlowych ;)

Korzystając z okazji, którą jest wyłonienie uczestników tegorocznego finału DMP w tej dyscyplinie chciałbym pogratulować sąsiadom zza miedzy ( Falubazowi Zielona Góra ) rewelacyjnej końcówki sezonu !

Jeszcze w maju br. wydawało mi się, że nie mają szans na utrzymanie się w Ekstralidze ( link ).

Okazało się jednak, że potrafili się pozbierać i będą walczyli z Unią Leszno o złoto !

Co prawda bookmacherzy będą zapewne dawali większe szanse drużynie z Leszna ( co wcale mnie nie dziwi ;) ) ale eksperci bywają czasami omylni.

Poniżej przykład z wiosny br. podany przez 'ekspertów' serwisu sport.pl

Unia nie dysponuje w tym roku składem na miarę czołowych lokat...

Czwarte-piąte miejsce to szczyt marzeń dla tej ekipy.

;)

źródło

Wlasnie wrocilem z meczu WTS- Falubaz. Zielona Gora ma naprawde fantastycznych kibicow. Nie chce przesadzac, ale przyjechalo ich chyba z 2-3 tysiace (czasem to tyle kibicow lacznie przychodzi na mecze WTSu ;-)

Sam mecz zaciety. Gratuluje Falubazowi awansu do finalu, ale z Bykami nie maja zadnych szans ;-)

W WTSie zabraklo punktow Janowskiego... (sedzia dwa razy przytrzymal dluzej tasme na starcie i chlopak chyba popalil sprzegla!)

Moja ukochana Polonia przegrala tylko 6pktami z Czewą i za tydzien bedzie bronic sie przed spadkiem na wlasnym torze. Chociaz kto wie co by bylo gdyby Holta nie poobijal sie w w Vojens.

A jak oceniasz ostatnie GP Kangur? ;) Moze wybierasz sie do Terenzano kibicowac Tomkowi i Jarkowi? Bo biletow na GP w Bydgoszczy nie ma juz chyba od 3 tygodni...

Zielona Gora ma naprawde fantastycznych kibicow.

Zazwyczaj staram się być obiektywny więc i tym razem nie wypada mi szczególnie zaprzeczać ;)

Zwłaszcza, że czasami nie opuszcza ich specyficzne poczucie humoru.

Można to było dostrzec m.in. w Lesznie gdy na lokalnym lotnisku wynajęli samolot i nad "Smokiem" ( Stadionem im. Alfreda Smoczyka w Lesznie ) pojawił się napis "

";)

W Gorzowie zdecydowali się na jeszcze bardziej ryzykowny wariant i na sektorze kibiców Stali umieścili ten sam - choć dużo większy - napis.

Od tej pory oglądają to wszyscy, którzy wpiszą na YouTube frazę " Cała Polska z was się śmieje" ;)

A jak oceniasz ostatnie GP Kangur? ;) Moze wybierasz sie do Terenzano kibicowac Tomkowi i Jarkowi? Bo biletow na GP w Bydgoszczy nie ma juz chyba od 3 tygodni...

Dwa miejsca 'na pudle' w SGP dla Polaków to rewelacyjny rezultat.

Nie wybieram się jednak ani do Włoch ani do Bydgoszczy.

Mam inne plany ;)

Edited by Kangur

Wlasnie wrocilem z meczu WTS- Falubaz. Zielona Gora ma naprawde fantastycznych kibicow.

Korzystając z okazji, którą jest wyłonienie uczestników tegorocznego finału DMP w tej dyscyplinie chciałbym pogratulować sąsiadom zza miedzy (Falubazowi Zielona Góra ) rewelacyjnej końcówki sezonu !

A dziękuję, dziękuję ;)

Pozwolę sobie "spersonalizować" Wasze gratulacje, bo nie znam innej osoby z DI, która jest z ZG i jest kibicem Falubazu. Jeśli jest inaczej to myślę, że przy tej okazji będzie można zrobić mały "coming out".

Mam kilku znajomych, którzy nigdy wcześniej nie byli na żużlu i nie mieli właściwie żadnego zdania na ten temat. Do czasu aż pierwszy raz poszli na zawody. Okazało się, że pełen stadion ludzi, dobry mecz i adrenalina jaka towarzyszy poszczególnym wyścigom jest tak duża, że totalnie zmienili zdanie.

Kiedyś niedziela była dla mnie świętem, ze względu na żużel. Jeśli nie moglem jechać na mecz wyjazdowy, wówczas siedziałem przed radiem z wydrukowanym programem i zapisywałem wyniki :P Aj co to były za czasy. Zaczynał się weekend, a ja czekałem już na niedziele, żeby pojechać na żużel. Dodam jedynie, ze było to w czasach, kiedy w Pile jeździł Hans Nielsen i klub zdobywał mistrzostwo kraju (nigdy nie zapomnę ostatniego biegu z drużyną Wrocławia, kiedy to Piła prawie przegrała mecz. Dzięki Rafałowi Dobruckiemu, Piła zdobyła tytuł). Potem było wicemistrzostwo kraju (przegrana z Polonia w Bydgoszczy w finale). Dalej, po odejściu Nielsena żużel w Pile się posypał. Niestety.

Dzięki Rafałowi Dobruckiemu, Piła zdobyła tytuł)...

Może dzięki temu samemu Rafałowi, tym razem Falubaz zdobędzie tytuł... :P

Nie wiem, co o takiej perspektywie sądzą kibice Uni, z którymi Falubaz jeździ w tym roku w finale. Ale gdyby tak się stało, może pocieszyłaby ich myśl, że jeden złoty medal i tak na pewno pozostałby w Lesznie. I tego medalu serdecznie wszystkim leszczynianom życzę. Tak szczerze, z całego serca :P

O żużlu w Pile ( a także o innym - głównie piłkarskim - wielkopolskim klubie - Kolejorzu Poznań ) śpiewał zespół 'Strachy na Lachy' ...

Może dzięki temu samemu Rafałowi, tym razem Falubaz zdobędzie tytuł... :P

Nie wiem, co o takiej perspektywie sądzą kibice Uni, z którymi Falubaz jeździ w tym roku w finale. Ale gdyby tak się stało, może pocieszyłaby ich myśl, że jeden złoty medal i tak na pewno pozostałby w Lesznie. I tego medalu serdecznie wszystkim leszczynianom życzę. Tak szczerze, z całego serca :P

Dzięki za szczere choć podstępne życzenia :P

Bądźmy jednak realistami, Marcin :P

Prawdą jest taka, że Myszka Miki zaskakuje na różne sposoby od początku sezonu a im bliżej złota, tym atmosfera i Wasze oczekiwania bardziej rosną.

Cuda się zdarzają ale jeśli nie spotkają Was tym razem, to nie tnijcie siebie ani 'Smoka' ;)

Pomóc Wam może głównie nie tyle Rafał co dziwna pogoda oraz inne, niespodziewane okoliczności :P

Tak czy inaczej gratuluję naprawdę wysokiej pozycji !

------

Nie wiem jaką oprawę młodzież przygotuje na mecze finałowe AD 2010 ale tym, którzy nie byli nigdy na meczu żużlowym, podpowiadam, że na meczach speedway'a, nawet w mniejszych miastach ludzie potrafią bawić się na stadionach.

Zwłaszcza gdy wokół pachnie złotem ;)

Poniżej kilka linków z YT.

Szkocja

Edited by Kangur

chyba juz mozna gratulowac Unii zdobycia tytulu DMP. Swietny sezon czego potwierdzeniem bylo zwyciestwo w Zielonej 12 pktami. Moim zdaniem w rewanzu motomyszy nie dojadą nawet do 35pkt. Oddzielne gratulacje do Kolodzieja, ktory wczoraj zdobyl tytul IMP i potwierdzil, ze nalezy mu sie dzika karta na GP 2011.

I moja osobista porazka... Typowana do podium Polonia wygrala dzis z Wlokniarzem 47:43, ale nie wystarczylo to do utrzymania sie w lidze...

Podsumowanie weekendu: Tomek Gollob mistrzem świata, Unia Leszno mistrzem Polski :rolleyes:

Nic dodać nic ująć. Wygrali faworyci a faworytami byli dlatego, że mieli życiową chyba formę i nic ich nie mogło zatrzymać. Gratulacje dla jednego i drugich!

Do wydarzeń weekendu dodam jeszcze pożegnanie z Kangurem z Leszna, którego już nie będziemy mieli okazji podziwiać. Kończy swą profesjonalną karierę i teraz pewnie będzie się pokazywał jedynie gościnnie i okazjonalnie. Szkoda, no ale takie są koleje losu i nic na to nie poradzimy... ;)

Edited by Sir_Elwood

Gratulacje dla jednego i drugich!

Do wydarzeń weekendu dodam jeszcze pożegnanie z Kangurem z Leszna, którego już nie będziemy mieli okazji podziwiać.

Co prawda wymieniliśmy już wcześniej z Sir Elwood'em wzajemne gratulacje związane ze srebrnym i złotym medalem DMP na żużlu ale nie chciałbym wypaść na osobę niekulturalną dlatego w imieniu mieszkańców oraz ekipy 13-krotnego, najbardziej utytułowanego Drużynowego Mistrza Polski, również tutaj dziękuję i gratuluję :rolleyes:

Jednocześnie chciałbym wyjaśnić, że to nie o mnie chodzi w w/w zdaniu ;)

Zdecydowanie najbardziej znanym "Kangurem" w moim mieście jest Leigh Adams ;)

http://sport.tvp.pl/zuzel/centernet-mobile...lesznem/2811649

Gratulacje także dla Tomka Golloba !

W kraju gdzie funkcjonuje najlepsza liga żużlowa świata, Polak został Indywidualnym Mistrzem Świata pierwszy raz od ... 1973 roku czyli od wyczynu, który dokonał Jerzy Szczakiel.

• 9 months later...

Trzeci złoty medal polskiej reprezentacji z rzędu i czwarty w ciągu ostatnich pięciu lat !

Podobnie jak w ubiegłych latach, świetne widowisko z happy endem.

Po ósmym biegu ostatnie miejsce Polaków, później dwa piękne biegi Golloba i tym razem na rozstrzygnięcie nie trzeba było czekać do ostatniego wyścigu.

Gratulacje !

szczegóły

To bez wątpienia złote lata polskiego żużla.

Jeżeli macie żużlowe domeny i teraz nie ma o nie zapytań, to lepszego czasu może już nie być :)

Gratulacje dla Polskich żużlowców, po tych 8 biegach byłem już załamany, ale Gollob i spółka to jest jednak potęga światowa, potwierdzają to już od kilku lat i to nie tylko w drużynie, teraz trzymamy kciuki za dobre występy naszych w GP :)

SpeedwayManager*pl :)

• 9 months later...