Jump to content

Sprzedaż domeny z nazwą klubu sportowego - pytanie początkującego

Biały

Recommended Posts

Witam serdecznie

Zwracam się z uprzejmą prośbą o udzielenie mi odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie (zaznaczam, że w tej dziedzinie jestem początkujący):

Jakiś czas temu zakupiłem domenę krajową, w której nazwie znajduje się ciąg znaków "e-nazwa_klubu.pl", gdzie pod hasłem "nazwa_klubu" znajduje się potoczna nazwa polskiego klubu piłkarskiego. Moje pytanie brzmi: Czy mogę spokojnie wystawić domenę allegro na sprzedaż?

Słyszałem, że niektóre firmy mają zastrzeżone tzw. znaki towarowe, czy to znaczy, że nie mogę sprzedać domeny, w której nazwie znajduje się potoczna (zaznaczam potoczna) nazwa klubu?

Jeżeli chcecie - mogę podać pełną nazwę domeny, jaką zakupiłem.

Z góry dziękuje za pomocne informacje.

No właśnie ja mam e-kolejorz pl.

Co o tym sądzicie?

Nie powinieneś się obawiać, że ktokolwiek będzie chciał Ci tę domenę odebrać ;)

[Niestety druga strona medalu moim zdaniem jest taka, że nie powinieneś się obawiać o to, iż ktokolwiek tę domenę w ogóle będzie chciał od Ciebie kupić. Przepraszam, nie moglem się powstrzymać choć to nie Dział "Wyceny ...". Skróciłem Ci więc nieco ewentualną wycieczkę do niego ...].

#hutnik.net

#hutnik.info

Edited by yarowa

No właśnie ja mam e-kolejorz pl.

Co o tym sądzicie?

Zarząd i pracownicy klubu i my jako Kancelaria włożyliśmy ogromny nakład pracy i pieniędzy przez trzy lata, aby uporządkować sprawy związane z prawami do marki Lech Poznań.

Gdy w 2006 roku pojechałem na Bułgarską, sytuacja prawna była zła. Nie było właściwej kontroli nad prawami do nazw Lech Poznań lub Kolejorz.Znaki towarowe były chronione tylko na papierze, istniał duży problem z domenami internetowymi ...

źródło - "Klub z marką" - Magazyn Kolejorz numer 4 ( czerwiec 2009 )

Mała poprawka. Przepraszam. Popatrzyłem sobie w UPRP i Kangur ma rację [nie sądziłem, że odnosić się to może do "Kolejorza"].

Z drugiej zas strony, fanklubowskie strony są na rękę klubom [reklamują Klub] więc jeśli powstałaby tam stronka fanklubu a zwłaszcza współpracująca z klubem ...

Edited by yarowa

Moje pytanie brzmi: Czy mogę spokojnie wystawić domenę allegro na sprzedaż?

Nie powinieneś jej wystawiać na sprzedaż bo wszystko wskazuje na to, że nie masz do niej praw i taka próba sprzedaży może działać na Twoją niekorzyść.

Słyszałem, że niektóre firmy mają zastrzeżone tzw. znaki towarowe, czy to znaczy, że nie mogę sprzedać domeny

Możesz próbować ale nie miej do nikogo pretensji jeśli narobisz sobie przez to kłopotów.

Ponadto nie powinieneś spodziewać się za taką domenę godziwego zysku.

Reasumując - bilans potencjalnych zysków i strat nie wypada dla Ciebie korzystnie.

Niektóre kluby w Polsce znają wartość swojej marki, ale nadal tylko nieliczne.

Jakis czas temu:

Sprzedaż zadłużonego ŁKS nowemu inwestorowi, firmie Tilia przeciągnie się, bo komornik zajął największą wartość klubu - logo. Dopóki 2 mln zł długu nie zostaną spłacone do transakcji może nie dojść. Tilia przejmie klub tylko z herbem. Być może będzie musiała wymyślić nowe – pisze sport.pl.

Prawo do korzystania z symboli może przynieść całkiem spore pieniądze, stąd nasz warunek. A logo ŁKS-u to przecież obecnie największa wartość klubu z al. Unii - tłumaczy jeden z właścicieli Tilii Jacek Urbanowicz. W piątek miasto, które jest właścicielem klubu zdecydowało, że sprzeda ŁKS ich firmie. Właścicielem logo jest inny podmiot - stowarzyszenie ŁKS, które obiecało za pośrednictwem miasta oddać logo nowemu właścicielowi, ale tego nie zrobiło, bo w piątek zajął je komornik.

http://www.reprezentacja.com.pl/index.php?...wa=Wiadomo%B6ci