Jump to content

Konwertowanie ruchu z literówek .pl

gaks

Recommended Posts

Zarejestrowałem ostatnio dla testów trochę "literówek" w .pl. Niektóre z nich mają ruch koło koło 5 wejść / dobę - wychodzi z tego 150 / m-c.

Jakie są wasze doświadczenia z konwertowaniem takiego (niewielkiego) ruchu na polskich parkingach? Warto sobie tym zawracać głowę w ogóle? Czy raczej spodziewać się CTR na poziomie 0% ;)

Dodam, że te domeny to literówki niekomercyjnych serwisów (m.in. nazw miast), więc i o dobór keywordów moim zdaniem ciężko.

Moja szybka kalkulacja:

6 domen * 150 wejsc * 0.3% CTR == ~3 kliki / m-c == <1zł

Zaniżyłem albo zawyżyłem któryś parametr?

wg mnie są bardzo, bardzo małe szanse, żeby którakolwiek z tych domen zarobiła na swoje odnowienie.

No ale możesz ją zarejestrować za 12zl, poparkować przez rok (może domena zarobi 20-25zł). Nie musisz przecież jej odnawiać a i tak jesteś do przodu 8-13zł na domenie ;)

Gdy masz takich domen 1000 albo 2000 to już jest nawet wymierny zysk ;-)

Też trochę zacząłem się bawić od miesiąca w literówki i tak z moich osobistych analiz wynika, że nie rejestruję po testach domen, które nie miały minimum 6-7 wejść dziennie (chyba, że miały po np. 3-4 wejścia, ale często były prawie codziennie kliki za np. 0,2 USD). Jeśli mają po 10 (i powyżej) wejść dziennie, a przez 14 dni nie zarobiły prawie nic, to rejestruję i przekierowuję na swoją stronę internetową. Ot cała moja filozofia w tym temacie ;)

Sebastian

alpine5

Hmm, ja na razie nie mam czasu optymalizować keywordów i pracować na CTR-em. Testy zaplanowałem sobie tylko jako badanie wolumenu ruchu ;) Jak ruch będzie jakikolwiek i zarejestruję domenę to będę próbował konwertować ten ruch.

Są tylko dwa "ale":

1) które domeny zarejestrować po testach? takie które mają <5 wejść / dobę chyba odpuszczę

2) skoro, jak mówi tmi, nie ma polskich parkingów - to znaczy że szanse na skonwertowanie większości ruchu są praktycznie zerowe?

Może lepiej się ten ruch skonwertuje jak sam wrzucę tam jakiś program partnerski, zamiast "kontekstowych" reklam z namedrive czy innych parkingów.

Swoją drogą, to chyba niezła luka jest w rynku - brak opłacalnego parkingu w PL.

Patrzcie ile wam literowka zarobi przez testy. Mozna przyjac, ze wyjdzie się na zero, gdy literowka zarobi w okresie testow 0,15 eurocentow, co w miesiacu da 0,3 ec = 1,2 zł/miesiac = około 14 zł/rok

Pod warunkiem, że już w czasie testów masz dobrze dobrane reklamy.

Patrzcie ile wam literowka zarobi przez testy. Mozna przyjac, ze wyjdzie się na zero, gdy literowka zarobi w okresie testow 0,15 eurocentow, co w miesiacu da 0,3 ec = 1,2 zł/miesiac = około 14 zł/rok

Tak małe zarobki z testów mogą nie być reprezentatywne (błąd statystyczny) dla okresu całego roku. Fartownie akurat może się trafić jakiś dzień "szalonej" aktualizacji w ND po 0,02 E a potem już się nie zdarzy i prognozy wezmą w łeb ;) Granicą bezpieczeństwa jest 50 centów. Jak ktoś nie nie optymalizuje i są przypadkowe reklamy to faktycznie może sobie ruch poobserwować i tyle. Jest też inny czynnik - jeśli to literówka serwisu, który jest na niezłej fali wznoszącej to 14 dni też nie odpowie jak będzie za pół roku, rok. To samo dla serwisów w fazie spadkowej, tyle, że gorzej :D

Dodam, że zazwyczaj ruch rośnie pod koniec okresu testowego - to może dawać złudzenie, że domena się "rozpędza".

Powód takiego zachowania jest taki, że domenę testową "widać" na liście wygasających.

O. To jest wartościowa obserwacja.

Jeszcze muszę się zastanowić, czy chce mi się ręcznie bawić w takie "drobienie". To chyba trzeba zrobić albo w miarę sensownym automatem, albo mieć mnóstwo wolnego czasu żeby dłubać po 0.5zł "ręcznie".

Muszę się z tym przespać (i to nie raz) ;)