Jump to content

zmiana rejestratora w trakcie wygasania

networker

Recommended Posts

Mam takie małe pytanko /może banalne/ była sobie jedna domena, zaczeła wygasać, i została jednak odnowiona. bywa :)

ale jednoczesnie zmienił się rejestrator tej domen z jednego partnera Nask na innego

nie przypominam sobie, żebym takie coś wczesniej zaobserwował, stąd pytanie jak to się robi ?

Mam takie małe pytanko /może banalne/ była sobie jedna domena, zaczeła wygasać, i została jednak odnowiona. bywa :)

ale jednoczesnie zmienił się rejestrator tej domen z jednego partnera Nask na innego

nie przypominam sobie, żebym takie coś wczesniej zaobserwował, stąd pytanie jak to się robi ?

No przecież masz w dropped.pl możliwość transferu z odnowieniem. W ppd.pl z tego co pamiętam też.

Sam tak robię, że te ciekawsze domeny trzymam w az.pl. Z kolei kasę mam zazwyczaj na koncie w dropped.pl więc jak domena wygasa transferuję ją do dropped.

Edited by heden.pl

a jaki jest sens takiego działania ?

Np. taki, że "kara" za odnowienie domeny po terminie wynosi 10 zł netto u jednego rejestratora a u innego ta kwota wynosi 5 zł brutto + do tego bonus za przedłużenie.

Druga rzecz - tak jak napisał heden - zamiast wypłacać kasę od rejestratora i ponosić koszty prowizji, korzystniej jest przetransferować domenę do rejestratora, odnowić ją i już "bez prowizji" wytransferować ponownie do rejestratora macierzystego.

Jest jeszcze trzeci element - "zmyłka" przeciwnika, łapacza lub innego domeniarza :) poprzez zmianę holdera domeny.

Edited by maryuse

bez jaj. 5 pln przy domenie wartej lekką ręką kilkanaście, jak nie kilkadzisiąt tys ?

Może były problemy z byłym rejestratorem, np. nie odnowił mimo opłacenia i trzeba było ratować się inną drogą? Różnie mogło być.