Jump to content

CenyDomen.pl a prawo...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witajcie,

od pewnego czasu nurtował mnie aspekt prawny działania serwisu CenyDomen.pl

A mianowicie na jakiej podstawie archiwizowanie są wartości transakcji które odbywają się na rynku wtórnym domen internetowych.

Chcąc dowiedzieć się więcej na ten temat zasięgnąłem dwóch niezależnych opinii prawnych kancelarii które na co dzień zajmują się "tematami internetowymi".

Odpowiedzi jakie uzyskałem wskazują dość jednoznacznie iż ww. serwis aby archiwizować tego typu dane (nazwa domeny, kwota transakcji, data, serwis) powinien posiadać zgodę co najmniej jednego z podmiotów: sprzedającego, kupującego lub serwisu który pośredniczył w transakcji (pod warunkiem iż ten również posiada zgodę na archiwizację) a generalnie powinna być zgoda kupującego oraz sprzedającego. Należy również tutaj rozgraniczyć pojęcie "publikacji" danych o transakcji przez rejestratora od "archiwizacji" gdyż to dwie całkowicie odmienne sprawy. Publikacja danych przez rejestratora ma charakter krótkoterminowy i jest informacją do której można dotrzeć jedynie przez dany (krótki) okres czasu.

Archiwizacja tego typu danych ma charakter długoterminowy i jest to podstawowa różnica która powoduje iż serwis CenyDomen.pl powinien posiadać zgodnie z prawem odpowiednie zgody.

Gdyż jakby nie było na rynku wtórnym domen w Polsce działa coraz więcej domainerów-firm dla których archiwizacja tego typu danych i łatwość dostępu do nich przez potencjalnego klienta może przyczyniać się do poniesienia realnych strat np. klient sprawdził że domena została nabyta za 100 zł miesiąc wcześniej a obecnie negocjacje są na poziomie 2000 zł dociera do takiej informacji i dla sprzedającego zaczynają się problemy. W każdym biznesie pożądana jest poufność kluczowych informacji w tym także w rozwijającym się w Polsce domainingu.

Również z informacji które uzyskałem brak odpowiednich zgód może być także podstawą roszczenia na drodze prawnej odszkodowań od właściciela ww. serwisu jeśli jesteśmy w stanie udowodnić iż ponieśliśmy realną stratę przez zarchiwizowane i udostępnione na nim informacje np. posiadamy korespondencję mailową z klientem który wyraża chęć zakupu domeny a następnie informuje iż dotarł do informacji w serwisie ceny domen odnośnie kwoty zakupu danej domeny przez nas i odstępuje od transakcji gdyż uważa że marża jest zbyt wysoka....

Zapraszam do dyskusji

Edited by domenomaniak
  • Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)
Również z informacji które uzyskałem brak odpowiednich zgód może być także podstawą roszczenia na drodze prawnej odszkodowań od właściciela ww. serwisu jeśli jesteśmy w stanie udowodnić iż ponieśliśmy realną stratę przez zarchiwizowane i udostępnione na nim informacje np. posiadamy korespondencję mailową z klientem który wyraża chęć zakupu domeny a następnie informuje iż dotarł do informacji w serwisie ceny domen odnośnie kwoty zakupu danej domeny przez nas i odstępuje od transakcji gdyż uważa że marża jest zbyt wysoka

Marża jest przecież zawsze zbyt wysoka w stosunku do cen rejestracji domen z puli wolnych domen - domen, które może w danej chwili sobie wymyślić potencjalny klient, zamiast zakupić nazwę dobrą. :)

A na temat stanu prawnego serwisu Ceny Domen się nie wypowiadam - chyba najlepiej, żeby Michał się wypowiedział jako właściciel serwisu. ;)

Edited by thomaso
Posted
A na temat stanu prawnego serwisu Ceny Domen się nie wypowiadam - chyba najlepiej, żeby Michał się wypowiedział jako właściciel serwisu. :)

Najlepiej niech również zasięgnie wiarygodnej opinii prawnej przed zajęciem stanowiska bo jakby nie było leży to w jego dobrze pojętym interesie - jak ktoś wytoczy mu proces będzie za późno.

Posted

Z tego co wiem, część danych pochodzi z forum DI, gdzie ktoś (najczęściej sprzedający) sam pochwalił się kwotą - zgaduję, że w tym przypadku zgoda nie jest potrzebna.

Jeśli chodzi o dane z AM - w regulaminie tego serwisu powinien znaleźć się odpowiedni zapis, który taką zgodę udziela z automatu (lub w formie opt-out).

Posted
Witajcie,

od pewnego czasu nurtował mnie aspekt prawny działania serwisu CenyDomen.pl

...

Zapraszam do dyskusji

Posted
Z tego co wiem, część danych pochodzi z forum DI, gdzie ktoś (najczęściej sprzedający) sam pochwalił się kwotą - zgaduję, że w tym przypadku zgoda nie jest potrzebna.

Jeśli chodzi o dane z AM - w regulaminie tego serwisu powinien znaleźć się odpowiedni zapis, który taką zgodę udziela z automatu (lub w formie opt-out).

Z tego co się dowiedziałem generalnie serwis aukcyjny również powinien posiadać zgodę na publikację danych o transakcji mimo tego iż aukcja jest jawna.

Ale to zupełnie odrębny temat.

Tak jak pisałem wcześniej Publikacja <> Archiwizacja.

Posted
klient sprawdził że domena została nabyta za 100 zł miesiąc wcześniej a obecnie negocjacje są na poziomie 2000 zł dociera do takiej informacji i dla sprzedającego zaczynają się problemy.

"Klient sprawdził, że domena została zarejestrowana za 12 zł miesiąc wcześniej a obecnie negocjacje są na poziomie 2000 zł dociera do takiej informacji i dla sprzedającego zaczynają się problemy."

Problemy, problemy...

Posted (edited)

Co do samej rejestracji "z palca" to zupełnie inna sprawa.

Tutaj rozmawiamy o zakupie na rynku wtórnym gdzie dochodzi często do transakcji "handlowej" pomiędzy różnymi podmiotami i wszelkie dane dotyczące transakcji jeśli mają być zarchiwizowane i udostępniane powinny posiadać zgodę "właścicieli transakcji".

P.S.

Dobrze byłoby gdyby właściciele serwisów PPD.pl i Dropped.pl również zabrali głos w dyskusji i przedstawili oficjalne stanowiska dotyczące wyrażenia zgody lub jej braku na archiwizację danych dotyczących transakcji w których również ich serwisy występują jako "trzecia strona transakcji" dla serwisu CenyDomen.pl

P.S.2

żebyśmy się dobrze zrozumieli nie mój cyrk nie moje małpy i to nie ja w razie gdy ktoś postanowi skorzystać z tej furtki prawnej do dochodzenia swoich racji będę miał problemy ale również zastanawia mnie z czego wynika tak lekkomyślne podejście do tego tematu właściciela ww. serwisu oraz poniekąd rejestratorów - serwisów aukcyjnych.

Edited by domenomaniak
Posted

Nie publikowac sprzedazy :). Teraz zawsze dopinam to z osoba, u ktorej kupuje, ze nie wyrazam zgody na publikacje. Podobnie w druga strone - nie ujawniam juz od jakiegos czasu swoich sprzedazy.

Natomiast dzial "sprzedane" na tym forum, to miejsce do ktorego podchodze z lekkim dystansem ;) Przeciez mozna tam takie kity walic, ze glowa mala.

Posted (edited)
Nie publikowac sprzedazy ;). Teraz zawsze dopinam to z osoba, u ktorej kupuje, ze nie wyrazam zgody na publikacje. Podobnie w druga strone - nie ujawniam juz od jakiegos czasu swoich sprzedazy.

Natomiast dzial "sprzedane" na tym forum, to miejsce do ktorego podchodze z lekkim dystansem ;)Przeciez mozna tam takie kity walic, ze glowa mala.

To również temat na osobną dyskusję :) czekamy na zajęcia stanowiska ppd.pl i dropped.pl bo jego jestem najbardziej ciekawy - jeśli brak jest ich oficjalnych zgód to znaczy że serwis CenyDomen.pl uprawia totalną samowolkę. Natomiast jeśli takie zgody są to na jakiej podstawie serwisy są do tego uprawnione bo obydwa regulaminy zostały pod tym kątem również zbadane i brak jest nawet jakichkolwiek ogólników w tej kwestii...

Edited by domenomaniak
Posted
Nie publikowac sprzedazy :). Teraz zawsze dopinam to z osoba, u ktorej kupuje, ze nie wyrazam zgody na publikacje. Podobnie w druga strone - nie ujawniam juz od jakiegos czasu swoich sprzedazy.

Natomiast dzial "sprzedane" na tym forum, to miejsce do ktorego podchodze z lekkim dystansem :) Przeciez mozna tam takie kity walic, ze glowa mala.

A co w przypadku serwisów aukcyjnych ? Tam jawne są wylicytowane kwoty

Posted
posiadamy korespondencję mailową z klientem który wyraża chęć zakupu domeny a następnie informuje iż dotarł do informacji w serwisie ceny domen odnośnie kwoty zakupu danej domeny przez nas i odstępuje od transakcji gdyż uważa że marża jest zbyt wysoka....

Niestety mnie coś takiego właśnie spotkało. Miałem klienta na domenę, na kwotę bardzo wysokiego XXXX. Negocjacje przebiegały bardzo fajnie, chociaż trwały dość długo to kupujący był bliski zaakceptowania mojej oferty. Do momentu, kiedy pewnego dnia otrzymałem od niego maila, w którym podał mi linka do cenydomen.pl z ceną tej domeny na AfterMarket, gdzie kupiłem ją za XXX i dopiskiem "Nie spodziewaliśmy się aż takiej przebitki...".

Cóż, teoretycznie nie powinno to generalnie wpłynąć na jego decyzję, ale wyglądało to tak, jakby się "obraził" sądząc, że chcę go oszukać czy wydoić.. Niestety do transakcji nie doszło :-(

Posted (edited)
A co w przypadku serwisów aukcyjnych ? Tam jawne są wylicytowane kwoty

otóż to :) z tym że dotarcie przez klienta do aukcji jest ograniczone czasowo z reguły w trakcie trwania aukcji lecz z tego co się dowiedziałem mimo tego iż aukcja jest publicznie dostępna to przechowywanie jej wyników oraz wyników innych transakcji w sposób jawny i dostępny dla osób postronnych mimo jawności aukcji w "określonym czasie i miejscu" wymaga już formalnej zgody.

@domenator

tak jak pisałem wcześniej według informacji które uzyskałem masz prawo dochodzić swoich roszczeń na drodze postępowania sądowego.

Oczywiście dla pewności sprawę wcześniej skonsultuj z kancelarią prawną bo "ktoś na forum może kity wciskać" ;)

Edited by domenomaniak
Posted (edited)

Pytanie z innej beczki :)

Czy ktoś wie, kiedy portal CenyDomen.pl w końcu w "pełni" udostępni informacje o ostatnio sprzedanych domenach ?

Edited by mlm
Posted (edited)
Pytanie z innej beczki :)

Czy ktoś wie, kiedy portal CenyDomen.pl w końcu w "pełni" udostępni informacje o ostatnio sprzedanych domenach ?

Proszę o dyskusję na temat i zastanowienie się dwa razy przed kolejnym postem.

Odpowiadając na pytanie: nie nikt nie wie ja nie wiem, skontaktuj się z podmiotem swojego pytania.

edit//

korekta po poście mlm'a - wypowiedź w swoim imieniu ;)

nadal proszę o dyskusję na temat...ewentualnie moderatora o usunięcie mojego posta oraz jednego powyżej i jednego poniżej - dziękuję

Edited by domenomaniak
Posted
Proszę o dyskusję na temat i zastanowienie się dwa razy przed kolejnym postem.

Odpowiadając na pytanie: nie nikt nie wie, skontaktuj się z podmiotem swojego pytania.

Domenomaniaku

Myślę, że przy okazji gdy rozpocząłeś ten temat o portalu CenyDomen.pl uzyskał bym odpowiedź od znających temat i to nawet w tym wątku, aby nie rozpoczynać kolejnego o portalu CenyDomen.pl

Skoro tak trzymasz się zasad jak piszesz, to proponowałbym też trzymać się zasady i wypowiadać się tylko w swoim imieniu a nie w imieniu wszystkich, wtedy zapewne i Ty sam uzyskasz więcej odpowiedzi.

Pzdr

Posted
Natomiast dzial "sprzedane" na tym forum, to miejsce do ktorego podchodze z lekkim dystansem ;) Przeciez mozna tam takie kity walic, ze glowa mala.

Jeżeli transakcje są przeprowadzane przez AM lub PPD to raczej nie są to kity a większość jest w tym dziale przeprowadzanych przez wspomniane serwisy. :)

Bardzo ciekawa sprawa z tymi publikacjami sprzedaży.

Można też na to spojrzeć z drugiej strony. Gdzieś tu na forum wyczytałem, że userzy posiłkują się przy sprzedaży domen np. publikacjami sprzedaży na sprzedaże*pl

Myślę że takie przypadki jak opisane przez Domenatora są śladowe przy sprzedaży domen.

Posted (edited)
Myślę że takie przypadki jak opisane przez Domenatora są śladowe przy sprzedaży domen.

Ja osobiście znam kilka osób które w ten sposób straciły co najmniej kilka sprzedaży.

Według mnie to tylko kwestia czasu kiedy ten "odsetek" zacznie się sukcesywnie zwiększać.

To sprowokowało mnie do zbadania tego tematu i poddania go dyskusji publicznej.

Edited by domenomaniak
Posted

Bez zgody nie powinno być publikacji, to oczywiste. Archiwizowanie to już inna sprawa, w sumie każdy domainer może sobie robić archiwum na własny użytek a reszty świata nie powinno to interesować. Dostarcie klienta do niektórych informacji może osłabić naszą pozycję w negocjacjach lub zniechęcić klienta, który powie sobie "nie ze mną te numery".

Podobnie jest z indeksowaniem na di.pl działu sprzedam - tutaj pojawiają się oferty w cenach D2D i postronni nie powinni mieć takiego punktu odniesienia.

Posted
Podobnie jest z indeksowaniem na di.pl działu sprzedam - tutaj pojawiają się oferty w cenach D2D i postronni nie powinni mieć takiego punktu odniesienia.

Dział rejestracje z palca również.

Posted

Absolutnie nie są śladowe, co więcej, kupujący niekoniecznie ma ochotę o tym informować sprzedającego, po prostu rezygnuje.

Posted

Witam

Z wielką ciekawością czytam ten temat i zdecydowanie zgadzam się z autorem tematu.

Posiadam sporo domen które nabyłem na wyprzedażach u kolegów z forum w cenach naprawdę dla mnie obiecujących.

Zaintrygowany samym tematem poszukałem tematów z moimi domenami i w sumie zajęło mi kilka chwil żeby sprawdzić za ile były one kupione.

Denerwujący jest to że te same domeny oferuję za wysokie XXXX i KK spokojnie i bez większych problemów może dotrzeć do tych informacji. I albo całkowicie zrezygnuje z zakupu bądź będzie nalegał na obniżenie ceny.

Nie miałem na szczęście jeszcze przypadku że Klient mi się wycofał ze sprzedaży ale nie można tego całkowicie wykluczyć.

Dlatego zdecydowanie rozsądnym wydaje się fakt żeby w jakiś sposób zablokować dostęp do tych danych i zaprzestanie ich rozpowszechniania.

Posted (edited)

Skoro istnienie takiego serwisu jest problemem, to niech Michał zrobi dostęp do CenyDomen.pl tylko przez logowanie się (i tak przecież na tym serwisie nic nie zarabia) i wtedy dostęp do serwisu będą mieli tylko i wyłącznie inwestorzy domenowi, czyli ludzie działający na rynku sprzedaży domen internetowych. Taka nawet ukryta archiwizacja cen jest niezbędna z różnych powodów dla rynku domen.

Wtedy nawet Ci którzy nie podają swoich sprzedaży, mogą to zrobić, bo takowa sprzedaż pozostanie w kręgu zainteresowanych osób.

Edited by domainer