Jump to content

Ile czasu trwa przeniesienie domeny

Recommended Posts

Posted

Witam,

mam bardzo mało czasu na sprzedaż domeny, ale doświadczenia jako takiego w sprzedaży domen jeszcze nie. Dlatego chciałem zapytać ile czasu trwa procedura przeniesienia domeny na konto potencjalnego kupującego.

Moja domena zarejestrowana jest w az.pl, także posiadam kod authInfo, mam zamiar sprzedać ją na aftermarket.pl. Mówiąc krótko, wystawiam domenę na aukcji powiedzmy 2 dni, sprzedający wpłaca pieniążki (do 5 dni), podaję mu authInfo i...? No właśnie ile dni w sumie to potrwa? Pytam bo jak minie czas rejestracji będę mieć kłopoty.

Dzięki za info z góry.

Posted (edited)
Pytam bo jak minie czas rejestracji będę mieć kłopoty.

Jakie kłopoty? ;) Jak minie termin rejestracji to po prostu domenę będziesz mógł, a raczej musiał odnowić na kolejny rok dla nabywcy.

W ogóle najlepiej to by było ją odnowić jak jest jeszcze w AZ.pl, a dopiero potem transferować, wystawiać na aukcji itd.

Edited by thomaso
Posted
Witam,

mam bardzo mało czasu na sprzedaż domeny, ale doświadczenia jako takiego w sprzedaży domen jeszcze nie. Dlatego chciałem zapytać ile czasu trwa procedura przeniesienia domeny na konto potencjalnego kupującego.

Moja domena zarejestrowana jest w az.pl, także posiadam kod authInfo, mam zamiar sprzedać ją na aftermarket.pl. Mówiąc krótko, wystawiam domenę na aukcji powiedzmy 2 dni, sprzedający wpłaca pieniążki (do 5 dni), podaję mu authInfo i...? No właśnie ile dni w sumie to potrwa? Pytam bo jak minie czas rejestracji będę mieć kłopoty.

Dzięki za info z góry.

Od momentu, kiedy podasz nabywcy auth_info (mając już ten kod, aktualny, wazny) to wszystko zależy od niego. Może on to zrobić natychmiast, meldując się w panelu i wprowadzając kod. Wtedy ty dostaniesz maila z prośbą o zaakceptowanie transferu i musisz psrawdzić swoją skrzynkę mailową. I w tym momencie jak zatwierdzisz transfer to po-szło! Wszystko zalezy od tego, kiedy nabywca siądzie przed kompem i uruchomi procedurę. Ale to już jego sprawa, żeby się zatroszczył, skoro kupił.

Posted
Jakie kłopoty? ;) Jak minie termin rejestracji to po prostu domenę będziesz mógł, a raczej musiał odnowić na kolejny rok dla nabywcy.

Może napiszę w liczbach o co mi chodziło. Dziś mamy 05.12. abonament kończy się 14.12. Więc jeżeli wystawię na aukcję na 2 dni, ktoś ją kupi wówczas ma 120 godzin czyli 5 dni na zapłatę (regulamin w aftermarket.pl). Mija w sumie 7 dni czyli mamy już dzień 12.12. Zostaje więc 2 dni na przeniesienie domeny. Jeżeli to wystarczy to ok, a jeżeli nie to po 14.12. co ja mu przeniosę? Albo co ja mu sprzedam jak nie będę już mieć "towaru"? Stąd moje pytanie o ten czas żebym zdążył. Ci którzy siedzą w tym zapewne wiedzą.

Posted (edited)
Może napiszę w liczbach o co mi chodziło. Dziś mamy 05.12. abonament kończy się 14.12. Więc jeżeli wystawię na aukcję na 2 dni, ktoś ją kupi wówczas ma 120 godzin czyli 5 dni na zapłatę (regulamin w aftermarket.pl). Mija w sumie 7 dni czyli mamy już dzień 12.12. Zostaje więc 2 dni na przeniesienie domeny. Jeżeli to wystarczy to ok, a jeżeli nie to po 14.12. co ja mu przeniosę? Albo co ja mu sprzedam jak nie będę już mieć "towaru"? Stąd moje pytanie o ten czas żebym zdążył. Ci którzy siedzą w tym zapewne wiedzą.
Nie prościej transferować do AM (to trwa około godziny)?

I potem wystawić aukcję?

Osobisty bardzo preferuję aukcję z transferem wewnętrznym w dropped/AM.

Edited by seomi
Posted (edited)

1.

Domena .pl wygasa 14 dni i o ile się orientuję (bo sam nigdy czegos takiego nie robiłem), jest możliwośc transferu wygasającej domeny .pl wraz z jednoczesnym odnowieniem już u nowego rejestratora. Nie wiem, czy każdy rejestrator obsługuje taką opcję, ale na pewno do Dropped możesz (wtedy musisz do ceny odnowienia doliczyć 5 zł).

2.

Druga sprawa jest taka, że transfer domen .pl, których waznosc jest krótsza niz 6dni, nie może być zrealizowany (wytyczne techniczne NASK). Stąd aukcje LM na AfterMarket mogą się rozpocząć jeśli domeny .pl mają odpowiednio dłuższy termin ważności. Stąd też trzeba by zaczekać, aż domena .pl wejdzie w stan wygasania i wtedy pozostaje już tylko transfer z jednoczesnym odnowieniem

Edited by umberto
Posted
Od momentu, kiedy podasz nabywcy auth_info (mając już ten kod, aktualny, wazny) to wszystko zależy od niego. Może on to zrobić natychmiast, meldując się w panelu i wprowadzając kod. Wtedy ty dostaniesz maila z prośbą o zaakceptowanie transferu i musisz psrawdzić swoją skrzynkę mailową. I w tym momencie jak zatwierdzisz transfer to po-szło! Wszystko zalezy od tego, kiedy nabywca siądzie przed kompem i uruchomi procedurę. Ale to już jego sprawa, żeby się zatroszczył, skoro kupił.

Tak mam authinfo bo az.pl automatycznie je podaje przy każdej zarejestrowanej domenie. Info tu np:

http://aznews.pl/2010/04/az-pl-%E2%80%93-w...-najwazniejszy/

1.

Domena .pl wygasa 14 dni i o ile się orientuję (bo sam nigdy czegos takiego nie robiłem), jest możliwośc transferu wygasającej domeny .pl wraz z jednoczesnym odnowieniem już u nowego rejestratora. Nie wiem, czy każdy rejestrator obsługuje taką opcję, ale na pewno do Dropped możesz (wtedy musisz do ceny odnowienia doliczyć 5 zł).

2.

Druga sprawa jest taka, że transfer domen .pl, których waznosc jest krótsza niz 6dni, nie może być zrealizowany (wytyczne techniczne NASK). Stąd aukcje LM na AfterMarket mogą się rozpocząć jeśli domeny .pl mają odpowiednio dłuższy termin ważności. Stąd też trzeba by zaczekać, aż domena .pl wejdzie w stan wygasania i wtedy pozostaje już tylko transfer z jednoczesnym odnowieniem

To teraz już się zamotałem i sam nie wiem co mam robić. Co radzicie jak mam to najprościej rozwiązać? Chcę ją sprzedać i nie mieć żadnych problemów. A najprostsze rozwiązania są przecież najlepsze ;) Dodam na koniec, że dopiero zaczynam zabawę z domenami, ale przecież każdy też kiedyś był "zielony" żeby stać się ekspertem :P

Posted

Ja ciebie doskonale rozumiem, że kupiłeś za ok 10 zł domenę i cchesz ją opchnąć za wcale nie tak wysoką cenę.

Ale to nie jest tak, że gdy ty chcesz sprzedać, to znajdziesz w mig kupca.

I teraz, gyd przyszła pora przedłużenia domeny, to wpadłeś w popłoch, bo te prawie 365 dni tak szybkom minęło i zaraz się skończy żywot domeny za dyszkę.

No niestety, nic niejest takie proste.

Domeny trzeba karmić, pielegnować. Tak jak zwierzątka w domu.

Jeśli uważasz, że twoja domena jest wartosciowa, to ją przedłuż. niekoniecznie po cenie w AZ.pl czyli 120 zł, ale przetransferuj do Dropped i odnów za 50 zł.

Gdy wystawisz domenę na giełdzie, to musisz sobie wkalkulować, że już bedziesz sześć dyszek w plecy.

Dużo jeszcze przed tobą.

łatwy zarobek w domenach to wyłącznie efekt łutu szczęścia, że dzisiaj zarejestrujesz, a za tydzień sprzedasz z przebiciem 5000%.

Niestety, 365 dni szybko mija i domena woła "jeść, jeść, jeść!"

Posted
Ja ciebie doskonale rozumiem, że kupiłeś za ok 10 zł domenę i cchesz ją opchnąć za wcale nie tak wysoką cenę.

Ale to nie jest tak, że gdy ty chcesz sprzedać, to znajdziesz w mig kupca.

I teraz, gyd przyszła pora przedłużenia domeny, to wpadłeś w popłoch, bo te prawie 365 dni tak szybkom minęło i zaraz się skończy żywot domeny za dyszkę.

No niestety, nic niejest takie proste.

Domeny trzeba karmić, pielegnować. Tak jak zwierzątka w domu.

Jeśli uważasz, że twoja domena jest wartosciowa, to ją przedłuż. niekoniecznie po cenie w AZ.pl czyli 120 zł, ale przetransferuj do Dropped i odnów za 50 zł.

Gdy wystawisz domenę na giełdzie, to musisz sobie wkalkulować, że już bedziesz sześć dyszek w plecy.

Dużo jeszcze przed tobą.

łatwy zarobek w domenach to wyłącznie efekt łutu szczęścia, że dzisiaj zarejestrujesz, a za tydzień sprzedasz z przebiciem 5000%.

Niestety, 365 dni szybko mija i domena woła "jeść, jeść, jeść!"

No i przeszliśmy na inny temat. Ja tylko pytam co zrobić, aby zmieścić się w czasie i ją sprzedać, bo przedłużać nie mam najmniejszego zamiaru. Jak jej nie sprzedam w czasie trudno. Aha i wcale nie wpadłem w popłoch jak to sugerujesz, tylko po prostu przegapiłem termin. I nie dałem też za nią 10 zł tylko troszkę więcej. Tak jak napisałem wyżej, pytam pytam i pytam jak czegoś nie wiem i chcę się nauczyć, bo wydaje mi się że każdy na początku jest zielony i nikt nie rodzi się ekspertem w tej czy w tej dziedzinie. No chyba, że akurat tu na tym forum jest inaczej to sorry.

Posted (edited)
No i przeszliśmy na inny temat. Ja tylko pytam co zrobić, aby zmieścić się w czasie i ją sprzedać, bo przedłużać nie mam najmniejszego zamiaru. Jak jej nie sprzedam w czasie trudno. Aha i wcale nie wpadłem w popłoch jak to sugerujesz, tylko po prostu przegapiłem termin. I nie dałem też za nią 10 zł tylko troszkę więcej. Tak jak napisałem wyżej, pytam pytam i pytam jak czegoś nie wiem i chcę się nauczyć, bo wydaje mi się że każdy na początku jest zielony i nikt nie rodzi się ekspertem w tej czy w tej dziedzinie. No chyba, że akurat tu na tym forum jest inaczej to sorry.

wydaje mi sie, ze nie masz sie co zloscic na umberto w tym przypadku

jego opis mysle, ze pasowal by do wielu z nas - jak nie do wielu to do mnie napewno (przerabialem to prawie dokladnie tak jak jest to powyzej opisane).

domeny to nie fast food - w sumie doswiadczenie pozwala czasem kupic szybko i sprzedaz z zyskiem, ale zazwyczaj jest tak ze wlasnie musisz "pielegnowac" domene (btw: swietne okreslenie umberto!)

bpm - sorrki za moj komentarz

wracajac do tematu...

prosta rada dla Ciebie.. odnawiasz domene po cenniku AZ albo (tak jak juz to masz napisane) transferujesz szybko do dropped.

(Niezapomnij o karniaku 5zl gdy domena bedzie wygasac).

najlepiej dogadac sie z kupujacym i powiedziec mu ze zalezy Ci na czasie (dorzuc 10% znizki).

Edited by Guest
Posted

W moim opisie nie ma najmniejszej złości. Po prostu napisałem to, co wiekszośc z nas zapewne na początku domenowej drogi przechodziła. To są po prostu cenne rady i również odnoszą się do twojego pytania, co zrobić w opisanym przez ciebie przypadku.

Posted (edited)

Panowie spokojnie ja się nie złoszczę. Powiedziałem tylko że nie każdy jest od razu ekspertem i myślę że mam rację. Ale wybaczcie bo najprostszego rozwiązania tematu "(tak jak juz to masz napisane)" to ja nie widzę i nie mam pojęcia co mam robić.

"(Niezapomnij o karniaku 5zl gdy domena bedzie wygasac)". O czym tu mówisz? Bo nie mam zielonego pojęcia. Jeszcze raz mówię nigdy tego nie robiłem i proszę o pomoc.

O sorry przeczytałem jeszcze raz to: "Od momentu, kiedy podasz nabywcy auth_info (mając już ten kod, aktualny, wazny) to wszystko zależy od niego." i wydawało mi się to najprostsze rozwiązanie, a niżej już co innego, potem co innego i sam nie wiem co robić. Mam w głowie mętlik teraz. Wy to robiliście to wiecie o co chodzi, ja jeszcze nie więc mam problem.

Edited by bpm
Posted (edited)
Panowie spokojnie ja się nie złoszczę. Powiedziałem tylko że nie każdy jest od razu ekspertem i myślę że mam rację. Ale wybaczcie bo najprostszego rozwiązania tematu "(tak jak juz to masz napisane)" to ja nie widzę i nie mam pojęcia co mam robić.

"(Niezapomnij o karniaku 5zl gdy domena bedzie wygasac)". O czym tu mówisz? Bo nie mam zielonego pojęcia. Jeszcze raz mówię nigdy tego nie robiłem i proszę o pomoc.

O sorry przeczytałem jeszcze raz to: "Od momentu, kiedy podasz nabywcy auth_info (mając już ten kod, aktualny, wazny) to wszystko zależy od niego." i wydawało mi się to najprostsze rozwiązanie, a niżej już co innego, potem co innego i sam nie wiem co robić. Mam w głowie mętlik teraz. Wy to robiliście to wiecie o co chodzi, ja jeszcze nie więc mam problem.

Karniak 5zl - polega na tym ze jak masz domene w dropped i ona juz wygasa (terminie waznosci mija) to masz szanse jeszcze ta domene odnowic bez zadnych problemow. Kosztuje Cie to tylko wlasnie 5 zl (+cena odnowienia domeny). U innych rejestratorow moze byc roznie. Dlatego podaje sprawdzony sposob o ile w twoim przypadku domena wygasnie i bedzie ja trzeba tanio przywrocic do "zycia" (ja odnowic) - to chyba najszybszy sposob

Co powinienes zrobic?

Jesli nabywca jest zdecydowany na kupno domeny to nie ma chyba znaczenia dla niego 2 dni w ta czy w tamta.

Lepiej uswiadomic klienta przed koncem tranzakcji ze domene musi przedluzyc, niz zeby potem mial "pretensje" do Ciebie itp

Uswiadom go, ze domena bedzie wygasac i zaplac za odnowienie domeny i dorzuc to do ceny sprzedazy - informujac nabywce o tym.

Jesli nabywca to stary wyjadaka i to wygra aukcje, nie oplaci jej w czasie i ty stracisz domene, a on ja przechwyci - ale to tylko czysta teoria i spekulacje.

Jesli nie zalezy Ci na domenie a ufasz nabywcy - daj mu dzis kod i powiedz zeby ja sobie odnowil a Ty czekasz na kase - ryzykowne, ale moze to bedzie jakies rozwiazanie.

Ja bym zagral w otwarte karty z klientem. Czasem lepiej stracic 50zl na odnowienie i dopiac deala (otrzymac czesc zwrotu zainwestowanych pieniedzy) niz ot tak ryzykowac..

Edited by Guest
Posted (edited)

Ok dziękuję serdecznie za rady oraz pozdrawiam. Jeszcze pytanko malutkie (może głupie ale ważne dla mnie) Czy dropped to to samo czy aftermarket czy nie? Bo zleciłem przetransferowanie do aftermarket właśnie

Edited by bpm
Posted
Ok dziękuję serdecznie za rady oraz pozdrawiam. Jeszcze pytanko malutkie (może głupie ale ważne dla mnie) Czy dropped to to samo czy aftermarket czy nie? Bo zleciłem przetransferowanie do aftermarket właśnie

To samo, zarówno w dropped.pl jak i w aftermarket.pl masz te same opcje zarządzania domenami i połączone jest logowanie oraz konta. ;)

Niezależnie czy zalogujesz się do dropped.pl czy aftermarket.pl widzisz wszystkie swoje domeny, więc bez różnicy w którym serwisie transferujesz.

Posted

Widzę że nie ma możliwości edytowania postu więc piszę nowy. Mam jeszcze malutkie pytanko albo 2 ;) Czy mogę jednocześnie na dropped wystawić domenę na sprzedaż na giełdzie i aukcji? A jeżeli tak, to jeżeli ktoś kupi na giełdzie to czy aukcja automatycznie znika i na odwrót jeżeli ktoś kupi na aukcji to czy wystawiona na giełdzie znika? Pytam bo gdyby trzeba było samemu anulować aukcję to lipa bo z tego co widziałem za zakończenie aukcji przed czasem jest kara. Po prostu wolę się upewnić i sorry za ponowne zawracanie d..... :P

Posted
Widzę że nie ma możliwości edytowania postu więc piszę nowy. Mam jeszcze malutkie pytanko albo 2 ;) Czy mogę jednocześnie na dropped wystawić domenę na sprzedaż na giełdzie i aukcji? A jeżeli tak, to jeżeli ktoś kupi na giełdzie to czy aukcja automatycznie znika i na odwrót jeżeli ktoś kupi na aukcji to czy wystawiona na giełdzie znika? Pytam bo gdyby trzeba było samemu anulować aukcję to lipa bo z tego co widziałem za zakończenie aukcji przed czasem jest kara. Po prostu wolę się upewnić i sorry za ponowne zawracanie d..... :P

Z giełdą i aukcją jest na Aftermarket.pl / dropped.pl jest tak, że jeśli domena jest wystawiona na giełdzie to jest do nabycia tylko przez złożenie oferty na giełdzie, a jak na aukcji to tylko przez złożenie oferty na aukcji, zmienia się to automatycznie, więc nie masz się tym co przejmować, domena po sprzedaży jest też automatycznie zdejmowana z giełdy. Możesz wystawić ofertę na giełdzie (bezterminowo) i od czasu do czasu wystawiać aukcje po 7-14 dni, nie ma z tym problemu.

Aukcja sama się kończy po ustalonym czasie, nie musisz jej zakańczać ręcznie, a nawet nie możesz (chyba, że lubisz płacić kary), kara za odwołanie aukcji jest dlatego, że mogą być obserwujące osoby, które czekają do końca aukcji, żeby tanio kupić, więc nie jest w dobrym tonie im usuwać aukcję (Aftermarket.pl nie Allegro), jak ktoś zalicytował to kary nawet większe. :P Po zakończeniu aukcji (po terminie) ponownie automatycznie wskakuje oferta sprzedaży domeny na giełdzie jeśli nie było ofert lub nabywca ma czas na opłacenie zakupionej domeny.

Posted

Dzięki za info. Ale to dziwne, że kiedy na dropped właśnie wybrałem pierwszą od góry opcję "Domeny na sprzedaż", od razu przerzuciło mnie na aftermarket. Właśnie wiem, że kary są i dlatego zapytałem. Dzięki jeszcze raz.