Jump to content

Zdjęcia z Allegro

Recommended Posts

Posted

Zastanawiam się jak to jest z zamieszczaniem materiałów z aukcji na Allegro w obcym serwisie. Czy powołanie się na aukcję wystarczy? W moim konkretnym przypadku materiał to pocztówka z lat międzywojennych (prawdopodobnie 1927 rok), minęło 70 lat, to z tego co wiem prawa autorskie wygasły, a może się mylę?

Posted
wygasają prawa autorskie twórców, którzy zmarli 70 lat temu ;)

Faktycznie...Heh, niestety nie wiem, kiedy autor pocztówki zmarł. Po prostu chce zamieścić skan pocztówki, który ktoś zamieścił w swojej aukcji (dodam, że przedmiot został sprzedany 2 miesiące temu, więc na pewno oryginałem dysponuje inna osoba)

Posted (edited)

edytowalem ale zdązyłes odpisać - to pisze następny post

(ust. z 1994) Art. 36: (...) autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu:

1) od śmierci twórcy (...)

2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia

zdaje sie ze wygasają tylko majątkowe

Edited by megalgal
Posted (edited)

- prawa autorskie OSOBISTE są wieczne i nie wygasają

-prawa autorskie MAJĄTKOWE czyli czerpanie korzyści zarobkowych lub innych , można przenosić dożywotnio lub czasowo na inne osoby, podmioty więc te prawa są zbywalne

- autor pocztówki przeniósł prawa na wydawcę pocztówek lub jeżeli to stara widokówka być może wydał własnym sumptem

- nawiąż kontakt z obecnym właścicielem przez Sprzedającego u którego widziałeś aukcję, nie powinno być problemu i będzie mu miło że jako źródło pozyskania wpiszesz ewentualnie jego nick z allegro czy adres int

- pocztówka z założenia funkcji przystosowana jest do publicznego rozpowszechniania, więc nie ma z tym raczej żadnych problemów prawnych ;)

Edited by whiskyananas
Posted
Wydaje mi się że tutaj nie prawa autorskie do pocztówki są kluczowe, ale prawa autorskie do skanu, który jest odrębnym utworem.

No właśnie o skan mi chodzi...

Posted
Wydaje mi się że tutaj nie prawa autorskie do pocztówki są kluczowe, ale prawa autorskie do skanu, który jest odrębnym utworem.

Dokładnie tak.

Prawa do pocztówki wygasły, więc można zrobić samodzielnie jej zdjęcie i używać go. Natomiast nie można używać "utworu" jakim jest zdjęcie tej pocztówki zrobione przez kogoś.