Jump to content

Wpisy dns i mailing z innego serwera?

Recommended Posts

Posted (edited)

Mam oto domenę i serwis postawiony na serwerze firmy A. Firma A w ofercie ma nałożony limit SMTP - 2000 wiadomości na dobę. Chcę rozsyłać mailingi do userów mojej strony, mam już nawet specjalny program do mailingu. Niestety - użytkowników mam 15000, więc limit mnie blokuje. Mam też kupiony hosting w firmie B, ale tam też są limity. Jak to obejść? Wiem, że wpisując w w DirectAdminie

smtp A xxx.xxx.xxx.xxx (IP innego serwera)

mogę sprawić, by do użytkowników Onetu, Wp.pl itp. wiadomości z innego serwera niż sam portal nie trafiały do spamu. Jednakże nie wiem, gdzie można liczyć na brak limitów w mailingu, jak to zrobić?

Pytałem admina serwera firmy "B" i twierdzi, że nawet jeśli mailing puszczę przez funkcję mail-php (strona oparta na joomli i ma funkcję mailingu z php) to też wliczają to w limity - 150 maili na godzinę/1500 na dobę. W firmie "A" 2000 na dobę - dla mnie to stanowczo o 10 razy za mało.

Edited by marismo
Posted
Polecam skorzystać z MailChimp.

Albo polskie odpowiedniki:

http://freshmail.pl

http://inis.pl

A co do serwerów:

1) polecam serwery dedykowane - płacisz za transfer (albo w wersji unmetered stałą opłatę za przepustowość łącza) - a nie za jakieś głupie limity ilości wysłanych maili :) - ovh.pl ma dedykowane serwery w bardzo dobrych cenach

2) jeden mail może pójść do wielu osób - o ile do wszystkich wysyłasz to samo. Po prostu wpisz w pole Do/To samego siebie albo jakieś no-reply@twoj-serwis.pl a w ukrytej kopii (Bcc) wpisz wiele osób na raz - możesz ich tam wpisać spokojnie kilkadziesiąt. Tylko sprawdź to najpierw, bo nie wiem jak i na którym etapie wysyłki maila twój provider nalicza te limity - ta metoda może nie zadziałać :)

3) żeby twoje maile nie trafiały do spamu, zainteresuj się wpisami Sender Policy Framework w DNS-ach (http://www.openspf.org/Introduction)

Posted (edited)
a w ukrytej kopii (Bcc) wpisz wiele osób na raz - możesz ich tam wpisać spokojnie kilkadziesiąt. Tylko sprawdź to najpierw, bo nie wiem jak i na którym etapie wysyłki maila twój provider nalicza te limity - ta metoda może nie zadziałać :)

:)

Jak Ty to sobie wyobrażasz? Przecież to w ogóle nie jest ukryte, wszystkie adresy e-mail będą widoczne dla każdego odbiorcy maila.

Edited by Jarek17
Posted
:)

Jak Ty to sobie wyobrażasz? Przecież to w ogóle nie jest ukryte, wszystkie adresy e-mail będą widoczne dla każdego odbiorcy maila.

Nie będą. Dlatego napisałem:

... a w ukrytej kopii (Bcc) wpisz wiele osób na raz ...