Jump to content

Cesja domeny EU poza Unię Europejską

Recommended Posts

Posted (edited)

Szanowni forumowicze,

Mam takie pytanie bo problem mi powstał taki dziś!!!

Chciałem zrobić cesję domeny EU dla Rosjanina na Ukrainie i okazuje się, że poza EU nie mogę tzn jego dane nie będą w rejestrze tylko moje.

Więc pytanie:

1) czy mogę to wogóle poprawnie zrobić i jak?

2) czy mogę podpisać umowę na piśmie ( cesję) a ja będę jako abonent widniał w rejestrze jako ten z EU a pisemnie będziemy mieli, że ja na niego ceduję i defakto ona jest jego ?? ( czy to legalne) ale on nie wisi w rejestrze, że to jego domena i po kiego diabła takie coś EU zrobiła?

3) Czy to będzie zgodne z prawem czy będzie to ominięcie unijnych wymysłów taka domena i czy prawnicy coś innego wymyślili w tym temacie, aby to legalnie obejść

4) jak to najprościej zrobić i czy to jest legal taką umowę mieć w szufladzie a nie cedować w rejestrze ?

Proszę o radę doświadczonych domainerów.

Edited by samusrus
Posted (edited)

Czy mógłbyś poprawić tytuł twojego postu? Później osoby, które będą szukały za pomocą wyszukiwarki np. po frazie "cesja" lub mogą mieć problem z natrafieniem na ten wątek.

Edited by umberto
Posted
Chciałem zrobić cesję domeny EU dla Rosjanina na Ukrainie i okazuje się, że poza EU nie mogę tzn jego dane nie będą w rejestrze tylko moje.

Co jest powodem braku możliwości zmiany danych ?

I czy na pewno masz na myśli cesję czy może transfer ?

Posted

Az. pl kazało zapłacić 60 zł i ja darowuję domenę ale tam nie ma kraju Ukraina. No cesja transfer jeden czort- chciałem aby jego dane były w rejestrze jako właściciela domeny, na tym mi zależy.

Posted
Az. pl kazało zapłacić 60 zł i ja darowuję domenę ale tam nie ma kraju Ukraina. No cesja transfer jeden czort ...

Wysłałeś zapytanie do AZ ?

Przysłali odpowiedź ?

Niestety nigdy nie korzystałem z usług tej firmy a z Twojej wypowiedzi nie jestem pewien o co chodzi ?

Nie wiem gdzie nie ma takiego kraju choć domyślam się jedynie, że w panelu.

Pojawia się też darowizna kosztująca 60 zł i jeden czort ...

Może ktoś inny jest bardziej domyślny lub zorientowany.

Posted

Nie da się wykonać cesji domeny .eu poza Unię Europejską.

Umowa rejestratorska z EURid nie pozwala rejestratorowi na świadczenie usługi proxy (dane rejestratora we WHOIS zamiast abonenta spoza UE).

Posted (edited)

No tak to niby wynika a Kangur dobrze myśisz. Ale ja mam inne pytania, dalsze czy to się omija czy nie ? Ale tam mająć być dane osoby fzycznej z Ukrainy a nie proxy czy coś tam rejestratora.

Edited by samusrus
Posted (edited)
[...] Ale tam mająć być dane osoby fzycznej z Ukrainy a nie proxy czy coś tam rejestratora.

We "who is" domeny europejskiej nie mogą być i nie będzie danych, ani osoby fizycznej ani firmy spoza Unii Europejskiej. Chyba, że faktycznie "narodowościowo" czy "udziałowo" ukraińska czy rosyjska firma posiada siedzibę na terytorium UE.

Sprawa jest jasna a choćbyś się "skichał" tego nie ominiesz.

Edited by yarowa
Posted

No to wiem już ale ....

2) czy mogę podpisać umowę na piśmie ( cesję) a ja będę jako abonent widniał w rejestrze jako ten z EU a pisemnie będziemy mieli, że ja na niego ceduję i defakto ona jest jego ?? ( czy to legalne) ale on nie wisi w rejestrze, że to jego domena i po kiego diabła takie coś EU zrobiła?

3) Czy to będzie zgodne z prawem czy będzie to ominięcie unijnych wymysłów taka domena i czy prawnicy coś innego wymyślili w tym temacie, aby to legalnie obejść

Posted (edited)
No to wiem już ale ....

Domena de facto należy właśnie do tego, kto widnieje w jej "who is".

Domen europejskich nie "ceduje" się cesją w takim rozumieniu, jakie powyżej przytoczyłeś. Wyżej ... wiesz czego ... nie podskoczysz.

Może spróbuj wydzierżawić tę domenę. Na przykład na 99 lat :P? [Tak ad hoc wpadło mi takie "cóś" do głowy].

Edited by yarowa