Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
Posted
witajcie

chciałbym zasięgnąć waszej opini , czy 1200 PLN to dobra cena za tą domene?? magazyny.pl poszly podobno za ponad 100tys pln :D

To jest dobra cena d2d.

Posted

Ja bym sobie zadał na Twoim miejscu pytanie czy chcesz zabrać parę groszy za domenę i na obecną chwilę coś chcesz zarobić czy może patrzysz na domeny jako zysk w długim terminie. Domeny generyczne z innymi końcówkami niż .pl znacznie według mnie zyskują na wartości w przypadku zagospodarowanej poważnie domeny.pl lub sprzedaży innemu domainerowi za kwoty rzędu średniego XXXXX. Wówczas domeny .pl mają wartość podobną do domeny opony.pl ponieważ nabycie tego adresu wiąże się z przejęciem całego przedsiębiorstwa. W takim przypadku gdy odkupienie domeny .pl możliwe jest za minimum kilkaset tysięcy złotych to domeny z innymi końcówkami przejmują po kolei status najlepszych dostępnych w danym keywordzie i ich wartość rośnie proporcjonalnie do przewidywanej wartości domeny którą jest substytutem. Sprzedaż tej domeny za 1200zł byłaby według mnie świetną okazją dla KK i uważam że w takim przypadku domena może za jakiś czas sprzedać się w przedziale 6-9k a i w związku z sytuacją domeny .pl nie zdziwiłaby mnie sprzedaż za bardzo niskie XXXXX.

Pozdrawiam,

Radek

Posted

chyba tak zrobie, mam pytanko, jak najlepiej sprzedac? chcialbym za pomocą przekazania kodu authinfo ale nie wiem gdzie lepiej aftermarket czy allegro, chyba na allegro jest taniej prawda? nie ma dodatkowych opłat itd, a jak z rozliczeniem takiej sprzedazy jaki jest od tego podatek i na podstawie jakiego dokumentu go rozliczyc??

Posted

domena magazyny.pl i magazyny.com sa juz wlasnoscia tej firmy z ktora negocjuje, jest to duza miedzynarodowa firma, po prostu o wyzszej kwocie raczej nie chcieli slyszec za magazyny.net a potencjalni inni klineci (konkurencja) nie sa za bardzo zainteresowani z teog co zdazylem zauwazyc, wiec moze lepiej sprzedac niz pozniej nie znalezc klienta, jak myslicie??

Posted

To nie obraź się ale jak akurat im sprzedasz domenę za tysiąca to będziesz nieracjonalny. Jak skupują wszystkie domeny z tego keywordu to akurat ta będzie tym więcej warta im mniej takich domen będzie dostępnych. Na wartość dobra w ekonomi wpływa jego rzadkość, cena substytutów itd. Pomyśl czy jako np ostatni taki keyword domena np dla innych za 2-3 lata nie będzie miała wartości takiej o jakiej pisałem wyżej??

Pozdrawiam,

Radek

Posted

wiesz po prostu nie wiem czy w przyszlosci bedzie zainteresowanie tą domena, jesli ta firma opanuje powiedzmy rynek majac .pl i .com to tak na prawdemoże nie będzie chetnych na pojedyncza domene .net , juz nie wiem co myslec , mam czas do konca tygodnia i tak sobie mysle co z tym zrobic

Posted
Jak skupują wszystkie domeny z tego keywordu to akurat ta będzie tym więcej warta im mniej takich domen będzie dostępnych.

Podejrzewam, że nie skupują, tylko kolega wysłał do nich zapytanie :D

Sebastian

alpine5

Posted

Ja wyraziłem swoje zdanie, inni może też Ci pomogą w wycenie przyglądając się bardziej rynkowi a nie tylko końcówce i wówczas spokojnie przemyślisz za i przeciw. Ja podchodzę do tego troszkę od strony szacowania wartości np przedsiębiorstw i ustalania wartości ceny emisji akcji.

Pozdrawiam ja uciekać muszę,

Radek

Posted

Sprzedawaj, końcówka .net pasuje tu jak pięść do nosa, nie wiem kto może dać za nią więcej, chyba, że ta firma ma jakąś 'zazdrosną' konkurencje, co lubi psuć im krwi, ale wątpię.

Posted (edited)
Sprzedawaj, końcówka .net pasuje tu jak pięść do nosa, nie wiem kto może dać za nią więcej, chyba, że ta firma ma jakąś 'zazdrosną' konkurencje, co lubi psuć im krwi, ale wątpię.

Tak. Sprzedawaj jeśli uważasz, że keyword jest najmniej istotnym elementem domeny.

--------------------------

Słowo magazyny ma wiele znaczeń.

Poza tym, magazyn jako obszar gromadzenia treści, danych, nie musi być "realny". I rozszerzenie akurat byłoby w tym przypadku adekwatne.

Inna rzecz, że u tej firmy już więcej nic nie ugrasz. To Ty jesteś wobec nich petentem.

[...]chyba na allegro jest taniej prawda? nie ma dodatkowych opłat itd, [...]

Nie. Uważam, że akurat jest odwrotnie.

Edited by yarowa
Posted

Miałbym duży orzech do zgryzienia. Widze, że Ci od magazyny.pl i com maja też .info. Może do kompletu potrzebują .net?

Nie wiem, czy bym sprzedał - pewnie nie, bo dla nich 1200zł to za przeproszeniem pierdnięcie. Chociaż kwota jaką uzyskałeś po mailingu jest nawet niezła (co innego gdyby to oni sie do Ciebie zgłosili)

Napisałbym, że niestety ich oferta jest nie do zaakceptowania ewentualnie, że musisz przerwać negocjacje bo znalazła się firma, która da większą kwotę niż oni (graj vabanque, możesz zostać z domeną, ale może oni przebiją ofertę chcąc zablokować konkurencję i miec komplet com net pl info).

Pamiętaj, że odnowienie takiej .net to tylko 30zł na rok więc to nie jakiś straszny ból :D

Mam nadzieje, że nie namieszałem :P

Powodzenia!

Posted (edited)
[...]

Nie wiem, czy bym sprzedał - pewnie nie, bo dla nich 1200zł to za przeproszeniem pierdnięcie. Chociaż kwota jaką uzyskałeś po mailingu jest nawet niezła (co innego gdyby to oni sie do Ciebie zgłosili)

[...]

Uważam podobnie.

-----------

Jednak nie rozumiem jednego. Jeśli po mailingu oni zapytali o cenę i ją otrzymali, to nie ma nad czym debatować.

Jeśli jednak byłoby tak, że kwota po mailingu już jest "wypracowana" i Email2 zszedł z kwoty wyższej do 1200 zł to wg mnie nierealny jest powrót do kwot "wyjściowych". I niepoważny zresztą.

Edited by yarowa
Posted

Może odrzucić ich ofertę licząc na to, że zgłoszą sie sami w przyszłości, a wtedy gadka może być zupełnie inna ;-)

No albo ją przyjąć.

Posted (edited)
Może odrzucić ich ofertę licząc na to, że zgłoszą sie sami w przyszłości, a wtedy gadka może być zupełnie inna ;-)

No albo ją przyjąć.

Pełna zgoda.

Mój poprzedni post nawiązywał niewprost do postów [w tym wątku] Autora tematu :D

Edited by yarowa
Posted

wiecie kwota poczatkowa byla wyzsza, ale to sie spotkalo ze zdecydowana odmowa, pozniej zaczely sie negocjacje i coraz nizej nizej ,az na tym sie skonczylo, z jednej strony powiem wam ze to jest kuszace zwazywszy ze to moja pierwsza sprzedaz ,a pieniadze nie sa takie zle jak na pierwszy raz i to byloby fajne tka na poczatek przygody z domenami, ale biorac pod uwage to co mowicie moze na prawde oplaca sie poczekac nawet rok, dwa , trzy i wtedy cos z tego miec , bo tera po odliczeniu podatkow, prowizji...starczy na czipsy :D tylko pytanie czy wtedy tez najdzie sie klient, chyba jednak napisze im ze ktos iny zaproponowal wiecej i na razie dam spokoj, co Wy na to?

Posted (edited)
[...] chyba jednak napisze im ze ktos iny zaproponowal wiecej i na razie dam spokoj, co Wy na to?

... że nie musisz im się tłumaczyć. Tu nie chodzi o ignorancję ale o Twoją pozycję w rozmowach. Poza tym tekst o "wyższej ofercie złożonej przez kogoś" może okazać się im znany :D.

Po prostu odrzuć ofertę [jako niesatysfakcjonującą], jeśli faktycznie jesteś zdecydowany aby ją odrzucić.

Edited by yarowa
Posted

Teraz jak czytam ten wątek to mam wrażenie że perfekcyjnie sam obniżyłeś wartość tej domeny do faktycznego minimum i jesteś na pozycji osoby która pilnie potrzebuje grosza i ktoś w zamian za domenę Cie poratuje. Jeśli doszedłeś do porozumienia i oni zgodzili się przyjąć Twoje warunki to powinieneś transakcję przeprowadzić i tyle. Jeśli np nie osiągnęliście porozumienia co do ceny to zostaw sobie domenę i odpisz krótko że dziękujesz na poświęcony Ci czas ale rezygnujesz ze sprzedaży domeny i tyle.

Pozdrawiam

Radek