Jump to content

szybki transfer domeny na AM...

Recommended Posts

Posted

Witam

mam zapytanie. Jeśli mam domene zarejestrowaną na AM i chcę jak najszybciej ją przetransferować klientowi to jak mam to zrobić? Może podzielicie się swoim doświaczeniem i powiecie jak najłatwiej to zrobić, np w przypadku kiedy klient nie jest zarejestrowany na AM...Jak przebiega proces sprzedaży domeny...?

Pozdrawiam

Posted

czyli najlepiej poprosić o to żeby klient wpłacił pieniądze na moje konto a potem przekazać kod AuthInfo? A jeśli klient będzie chciał mieć pewność, że po wpłacie otrzyma domene?

Posted
czyli najlepiej poprosić o to żeby klient wpłacił pieniądze na moje konto a potem przekazać kod AuthInfo? A jeśli klient będzie chciał mieć pewność, że po wpłacie otrzyma domene?

Może słyszałeś o umowach oraz fakturach za usługę?

Posted

lepiej tak nie rob, jesli klient przetransferuje za pomoca kodu authinfo do firmy typu home, czy netart to w whois beda nadal TWOJE dane i bedziesz sie potem "bujał" :) z wysylaniem papierowych cesji ...czasem skanu dowodu, dokumentow firmowych, bo w tych fimach inaczej nie mozna zrobic zmiany danych w whois

a AM, PPD zrobi to w kilka sekund (nowy kontakt, zmien kontakt)

jak klient chce miec pewnosc zakupu to sprzedaj mu przez dowolna gielde

Posted (edited)
Może podzielicie się swoim doświaczeniem i powiecie jak najłatwiej to zrobić, np w przypadku kiedy klient nie jest zarejestrowany na AM...

Klient zarejestruje się w AM i po problemie.

Tak miałem z kancelarią prawną, kiedy wyjaśniłem, że mogę sprzedać za 1000 przez AM albo za 1000 PLN + 250 PLN opłata manipulacyjna (jeśli kancelaria przegotuje umowę, to całkiem nieduża kwota, bo tyle trzeba zmienić :)) + VAT na podstawie umowy.

I dzisiaj z (trudną) klientką z Niemiec, tyle marudzienia i maily (za groszowe 100 EUR), ale kiedy już nie odpisałem, zarejestrowała się w AM, zrobiła ofertę i godziny póżniej już miała domeny "u Siebie".

PS: Że nikt z di.pl nie zrobił śmieszne ofertę - domeny .de za 100 EUR sprzedam tylko w ciągu kilka dni od momentu rejestracji (za 5 EUR), jeśli nie mam pojęcia co z tą domenę zrobić - ogólne myślę, że 1000 (PLN za .pl/ EUR za .de) powinno być absolutnie minimum...

Edited by seomi
Posted
widze ze juz niektorzy zaczynaja niezle filozofowac ;) ok dajmy na to klient rejestruje sie na AM. Jak to wygląda dalej...

Najprościej i najbezpieczniej:

1/ Kupujący rejestruje się na AfterMarket.pl

2/ Ze swojego konta Aftermarket, Kupujący składa Tobie ofertę cenową.

3/ Akceptujesz ofertę (w lewym menu Sprzedawaj domeny -> Otrzymane Oferty)

4/ Klient wpłaca pieniądze na swoje konto w AfterMarket (w lewym menu Zarządzaj finansami -> stan konta i postępować wg wskazówek na tej stronie)

5/ W momencie gdy pieniądze znajdą się na koncie, serwis automatycznie przeniesie domenę z twojego panelu do panelu kupującego, automatycznie robiąc cesję (zmianę danych abonenta w bazie whois). Również automatycznie przeniesie pieniądze z panelu kupującego do Ciebie, pomniejszone o prowizję 2.5%

The End :)

Posted
Najprościej i najbezpieczniej:

1/ Kupujący rejestruje się na AfterMarket.pl

2/ Ze swojego konta Aftermarket, Kupujący składa Tobie ofertę cenową.

3/ Akceptujesz ofertę (w lewym menu Sprzedawaj domeny -> Otrzymane Oferty)

4/ Klient wpłaca pieniądze na swoje konto w AfterMarket (w lewym menu Zarządzaj finansami -> stan konta i postępować wg wskazówek na tej stronie)

5/ W momencie gdy pieniądze znajdą się na koncie, serwis automatycznie przeniesie domenę z twojego panelu do panelu kupującego, automatycznie robiąc cesję (zmianę danych abonenta w bazie whois). Również automatycznie przeniesie pieniądze z panelu kupującego do Ciebie, pomniejszone o prowizję 2.5%

The End

o to chodziło dzięki!