Jump to content

Oficjalna domena Asus-a spadła?

Recommended Posts

Posted

Na http://eeepc.asus.com/ jest splash screen z wyborem kraju. Po wybraniu Polski kierowani jesteśmy na:

http://asus.com.pl/ProductGroup1.aspx?PG_ID=7dDelmkESu9DXgVB

... która to strona wisi na parkingu i wg whois prawdopodobnie spadła i 22-12-2010 została przechwycona przez dropped:

NAZWA DOMENY: asus.com.pl

typ abonenta: osoba fizyczna

serwery nazw: ns1.bodis.com. ns2.bodis.com.

utworzona: 2010.12.22 15:48:01

ostatnia modyfikacja: 2011.01.19 20:58:46

opcja: brak

ABONENT: dane niedostępne

REJESTRATOR: Michau Enterprises Ltd.

Ciekawa sprawa :)

Posted
Co z TM Asus'a ?

Nic. Nie przedłużyli więc można im gest Kozakiewicza pokazać.

Posted (edited)

Nieprzedłużenie okresu abonamentowego domeny uznawane jest za rezygnację z niej. W związku z tym, jeżeli firma nie zdąży zarejestrować ponownie adresu WWW i zostanie on zarejestrowany przez inny podmiot, poprzedni Abonent nie może rościć sobie praw do domeny. Nawet jeżeli przedsiębiorstwo posiada zarejestrowany znak towarowy, z którym wiąże się utracona domena, wątpliwe jest, aby odzyskało adres.

Edited by Anubis
Posted
Nieprzedłużenie okresu abonamentowego domeny uznawane jest za rezygnację z niej. W związku z tym, jeżeli firma nie zdąży zarejestrować ponownie adresu WWW i zostanie on zarejestrowany przez inny podmiot, poprzedni Abonent nie może rościć sobie praw do domeny. Nawet jeżeli przedsiębiorstwo posiada zarejestrowany znak towarowy, z którym wiąże się utracona domena, wątpliwe jest, aby odzyskało adres.

:)

Posted

to nie jest podstawa prawna ale wypowiedź Beaty Mosór - Zastępcy Dyrektora ds. Marketingu i PR w NetArt

Posted

Bzdura.

Posted (edited)
to nie jest podstawa prawna ale wypowiedź Beaty Mosór - Zastępcy Dyrektora ds. Marketingu i PR w NetArt
No ale ja nie twierdzę że nie.

Kupujący domenę musi to teraz dobrze rozegrać. Wg mnie ma spore szanse by tą domenę zatrzymać.

Edited by Anubis
Posted (edited)
Pani ta chyba nie jest prawnikiem, prawda?
Nie jest. Za to na DI, każdy użytkownik jest ;)

PS. Się posypie zaraz :)

Edited by Anubis
Posted
Nie jest. Za to na DI, każdy użytkownik jest ;)

PS. Się posypie zaraz :)

Nie jest,ale w jakim celu wrzucasz tutaj nie swoją wypowiedź nie zaznaczajać,że cytujesz .

Posted (edited)
Nie jest,ale w jakim celu wrzucasz tutaj nie swoją wypowiedź nie zaznaczajać,że cytujesz .
Wybacz. Wyśle kwiaty Pani Beacie.

Cytat brałem z DI więc nie widziałem potrzeby przerabiania już tego. Poza tym wydawało mi się że ten artykuł znacie :)

Edited by Anubis
Posted
Kupujący domenę musi to teraz dobrze rozegrać. Wg mnie ma spore szanse by tą domenę zatrzymać.

Zerowe ma szanse na to.

Gratuluje natomiast firmie Asus. Wspaniały ruch zwiększający ruch na (już niedługo) ich domenie / witrynie. Do tego te artykuły dla laików jaki Asus jest mocny odzyskując swoją domenę. Brawissimo.

Posted
Zerowe ma szanse na to.
Z takim podejściem to na pewno ;)

Słabo panowie. Troszkę więcej wiary w nasze dziurawe prawo :)

Posted (edited)
Ile podobnego pokroju spraw wygrałeś? ;)

A Ty? :) Ile wygrałeś spraw o TM? :P

Każdy tu zgrywa prawnika z doświadczeniem i jednoznacznie stwierdza że w takiej sytuacji nabywca w/w domeny nie ma szans.

Wg mnie ma szanse i sam fakt nieopłacenia domeny przez poprzedniego właściciela już mu coś daje.

Podkupywanie domeny by cisnąć pieniądze od firmy o tej samej nazwie, a kupienie WYGASŁEJ i NIEOPŁACONEJ domeny pod własny projekt, nie kolidujący z działalnością poprzedniego właściciela to co innego.

Edited by Anubis
Posted
Podkupywanie domeny by cisnąć pieniądze od firmy o tej samej nazwie, a kupienie WYGASŁEJ i NIEOPŁACONEJ domeny pod własny projekt, nie kolidujący z działalnością poprzedniego właściciela to co innego.

Zapisz ten cytat bo zapewne niedługo będzie news w tej samej sprawie. Po co przekopywać temat i szukać tej wypowiedzi :)