Jump to content

B u s i n e s s m a n . c o m . p l oraz B u s i n e s s m a n . s i

Recommended Posts

Posted

Byłbym Wam bardzo wdzięczny za pomoc w wycenie obu domen z tematu. Jestem z nich bardzo zadowolony szczególnie z tej z końcówką .si ale to może być moje subiektywne zadowolenie. Proszę Was zatem o pomoc.

Pozdrawiam,

Radek

Posted
BusinessMan.com.pl tyle ile dałeś na AfterMarket czyli 80 PLN, a BusinessMan.si trudno ocenić... ale nie spodziewaj się kokosów.

a ja się nie zgodzę, i wg mego skromnego zdania z businessman'a da się zrobić(zarobić) sporo więcej

co do .si - w bardzo dalekiej przyszłości na pewno też bo to świetny keyword

Posted (edited)
BusinessMan.com.pl tyle ile dałeś na AfterMarket czyli 80 PLN, a BusinessMan.si trudno ocenić... ale nie spodziewaj się kokosów.

Dziękuję bardzo za opinię. Cenię sobie zawsze krytyczne opinie. Ja podchodziłem do domeny com.pl troszkę od innej strony czyli patrzyłem na nią w kontekście ewentualnych domen konkurencyjnych. W tym przypadku nie wiem czy dobrze myślę ale zauważam brak konkurencji ze strony domen w końcówkach takich jak .com, .eu, .net, .info, .org ze względu na ewentualną ich cenę która podejrzewam że przekracza znacznie niskie XXXXX$. Przynajmniej gdybym ja miał domenę z takim keywordem i z globalną końcówką to ceniłbym ją bardzo wysoko. Domena .pl jest z kolei bardzo mocno zagospodarowana i przejęcie jej podejrzewam że nie jest możliwe poniżej niskiego XXXXXX. Wobec tego przyjąłem że domena ta jest jedyną łatwo dostępną liczącą się na polskim rynku tym keywordem. Co do domeny .si to tu kierowałem się rejestracją z palca (100zł i kosztem przedłużenia wynoszącym 100zł). Traktowałem zatem domenę jako inwestycję 1000zł (250Euro) na np 10 lat i tu liczę na rozwój rynku domen w Słowenii. 10 lat temu w Polsce też nie liczyło się chyba kupno domeny z dobrym keywordem tylko kupno silnej domeny i potraktowanie jej jako inwestycji długoterminowej. Nie przekonuję do wartości gigantycznej swoich domen a jedynie opisuję pewien tok myślenia, który sprawił że jestem z tych domen po prostu zadowolony, szczególnie w ujęciu kolekcjonerskim.

Miłego dnia,

Radek

Edited by radse
Posted

Chciałem licytować, lecz się powstrzymałem.

Domena wcześniej należała do znanego wszystkim magazynu - zrezygnowali z niej z jakiegoś względu - tak więc ten kk odpada.

Jeżeli ktoś będzie na niej stawiał serwis musi się liczyć z utratą ruchu na rzecz PL.

... a domena PL jest nie do kupienia.

Jeżeli chodzi o SI to dobra inwestycja.

Posted
Chciałem licytować, lecz się powstrzymałem.

Domena wcześniej należała do znanego wszystkim magazynu - zrezygnowali z niej z jakiegoś względu - tak więc ten kk odpada.

Jeżeli ktoś będzie na niej stawiał serwis musi się liczyć z utratą ruchu na rzecz PL.

... a domena PL jest nie do kupienia.

Jeżeli chodzi o SI to dobra inwestycja.

Dzięki za opinię a dodatkowo jestem wdzięczny że nie licytowałeś. Ja na domenę czekałem od tygodnia i złożyłem ofertę 300zł a do 400-500zł raczej bym licytował zatem mogliśmy sobie wyciągnąć troszkę pieniędzy z kieszeni.