Jump to content

Domeny .co na 8-mym miejscu wsrod ccTLD

Recommended Posts

Posted

No w końcu .com to typo od .co, tak przynajmniej twierdzi Juan Diego Calle :rolleyes:

"Juan Diego Calle at #Dotnxt - if you look at the timeline, dot-com is a typo of dot-co"

via twitter.com/dotnxtcon

DD

Posted
No w końcu .com to typo od .co, tak przynajmniej twierdzi Juan Diego Calle :rolleyes:

"Juan Diego Calle at #Dotnxt - if you look at the timeline, dot-com is a typo of dot-co"

Do wątku "Kącik humoru domenowego" to wrzucić! ;)

Posted
http://t.co/6BWeUeL

zycze milej lektury :rolleyes:

To chyba dość mizerny wynik biorąc pod uwagę że .co jest domeną typowo spekulacyjną. Pewnie gdyby ustalili ranking obrotu między domeniarzami, procentowo w stosunku do ilości domen w danej końcówce, byłaby niekwestionowaną królową. ;-)

Posted
To chyba dość mizerny wynik biorąc pod uwagę że .co jest domeną typowo spekulacyjną. Pewnie gdyby ustalili ranking obrotu między domeniarzami, procentowo w stosunku do ilości domen w danej końcówce, byłaby niekwestionowaną królową. ;-)

No to jestesmy na etapie "wyjasniania rzeczywistosci". Fakty nie daja sie juz negowac, teraz trzeba znajdywac wytlumaczenia pasujace do swiatopogladu. Nastepnym etapem bedzie korygowanie historii w stylu "ja juz zawsze bylem zdania..." :rolleyes:

Zapraszam do przyszlosci ;)

Posted
No to jestesmy na etapie "wyjasniania rzeczywistosci". Fakty nie daja sie juz negowac, teraz trzeba znajdywac wytlumaczenia pasujace do swiatopogladu. Nastepnym etapem bedzie korygowanie historii w stylu "ja juz zawsze bylem zdania..." :rolleyes:

Zapraszam do przyszlosci ;)

czytałem że w przyszłości ma nie być końcówek, domeny będą się składały tyko z jednego członu, a przeglądarka będzie je odróżniała od zwykłych wyrazów po tym, że zaczynają się od xn-- ;-)

Posted (edited)
Jak wynika z opublikowanego przez platformę aukcyjną Sedo Domain Market Study 2010 domeny .co stanowiły w 4tym kwartale 2010 3% sprzedaży na Sedo, osiągając tym 8me miejsce wśród domen ccTLD:

No i? ;)

Rozumiem że ten artykuł miał coś udowodnić tylko co?

Domena podobno majaca być gTLD została oceniana jako ccTLD osiągająca 3% w kwartale który podąża za datą uwolnienia końcówki i masowej reklamie? ;)

Taki wynik to żenada, a fakt że domeny .co "odbijają się" od domainera do domainera w rynku d2d zasilając parkingi utwierdza mnie w przekonaniu że

brak bezpośredniego dostępu end-usera do domeny nieprawdopodobnie osłabił jej atrakcyjność.

Ruchu na rynku end user jak nie było tak nie ma.

Poza tym polecam przeczytanie całego zestawienia aby sobie złapać perspektywę :P

http://sedo.com/fileadmin/documents/pressd...arket_Study.pdf

życze milej lektury :)

Edited by Alex
Posted (edited)
No i? ;)

Rozumiem że ten artykuł miał coś udowodnić tylko co?

Domena podobno majaca być gTLD została oceniana jako ccTLD osiągająca 3% w kwartale który podąża za datą uwolnienia końcówki i masowej reklamie? ;)

Taki wynik to żenada, a fakt że domeny .co "odbijają się" od domainera do domainera w rynku d2d zasilając parkingi utwierdza mnie w przekonaniu że

brak bezpośredniego dostępu end-usera do domeny nieprawdopodobnie osłabił jej atrakcyjność.

Ruchu na rynku end user jak nie było tak nie ma.

Poza tym polecam przeczytanie całego zestawienia aby sobie złapać perspektywę :)

życze milej lektury :P

Jakby powiedzial niemiec: Selten so gut gelacht :P

Napisz komentarz na blogu. Zostanie tam jako pamiatka Twej ignorancji :P

Edited by Alexis
Posted
Jakby powiedzial niemiec: Selten so gut gelacht ;)

Napisz komentarz na blogu. Zostanie tam jako pamiatka Twej ignorancji :)

To nie ignorancja to fakty, których niestety Tobie ekstaza domenami .co nie pozwala dostrzec ;)

Jakby powiedział niemiec: Der heute lacht, wird morgen weinen :P

Posted

...rozszerzenie com pierwszy milion abonentów miało po 12 latach swojego bytu.

Oczywiście były to inne czasy - inne realia.

Rejestr co to dopiero niemowlak w internetowym świecie.

Posted (edited)
Taki wynik to żenada

Zenada jest to, ze rzekomo cywilizowana Polska nie zalapala sie w 10ke... w przeciwienstwie do Tuvalu :lol:

Edited by Alexis
Posted
Zenada jest to, ze rzekomo cywilizowana Polska nie zalapala sie w 10ke... w przeciwienstwie do Tuvalu :D

Oj Alexis..logiki to u Ciebie jak na lekarstwo :mad:

Zastanów się zanim palniesz następną bzdurę nad kilkoma rzeczami:

Jak domeny .pl mają pojawić się w zestawieniu SEDO z domenami np. .tv skoro SEDO nie jest wiodąca platformą w sprzedaży domen .pl

To tak, jakbyś porównywał popularność domen .tv na aftermarket.

Po drugie od kiedy końcówka .tv to typowe ccTLD takie jak .pl ? Słyszałeś kiedyś takie pojecie jak vanity domains?

Chyba nie, bo byś takich bzdur nie pisał.

Myślenie naprawdę nie boli.

Posted
Oj Alexis..logiki to u Ciebie jak na lekarstwo :mad:

Z .tv to on specjalnie prowokuje, choć wie, że choć są to ccTLD, to tak naprawdę ich zastosowanie jest szersze, jak .fm czy .me

Posted (edited)
Oj Alexis..logiki to u Ciebie jak na lekarstwo :)

Zastanów się zanim palniesz następną bzdurę nad kilkoma rzeczami:

Jak domeny .pl mają pojawić się w zestawieniu SEDO z domenami np. .tv skoro SEDO nie jest wiodąca platformą w sprzedaży domen .pl

To tak, jakbyś porównywał popularność domen .tv na aftermarket.

Po drugie od kiedy końcówka .tv to typowe ccTLD takie jak .pl ? Słyszałeś kiedyś takie pojecie jak vanity domains?

Chyba nie, bo byś takich bzdur nie pisał.

Mysle ze nie tylko mi wlosy staja deba, kiedy czytaja Twoje wynurzenia.

Ja podaje fakty a Ty serwujesz jakies bzdurne teorie z kosmosu i jakies pokretne interpretacje.

Kogo obchodzi czy jakas koncowka to typowe cctld czy vanity? Wazne jest co sie lepiej sprzedaje. Jesli koncowka jest tylko obrotowa w polsce, gdzie kazdy inwestor z niemiec jest sensacja, i nawet nie pokazuje sie w miedzynarodowych statystykach, to po prostu fail, capito?

Myślenie naprawdę nie boli.

Gdzie to znowu wyczytales? Z wlasnego doswiadczenia tego przeciez nie mozesz wiedziec ;)

Edited by Alexis
Posted
Mysle ze nie tylko mi wlosy staja deba, kiedy czytaja Twoje wynurzenia.

Ja podaje fakty a Ty serwujesz jakies bzdurne teorie z kosmosu i jakies pokretne interpretacje.

Kogo obchodzi czy jakas koncowka to typowe cctld czy vanity? Wazne jest co sie lepiej sprzedaje. Jesli koncowka jest tylko obrotowa w polsce, gdzie kazdy inwestor z niemiec jest sensacja, i nawet nie pokazuje sie w miedzynarodowych statystykach, to po prostu fail, capito?

Skoro dajesz tytuł "Domeny .co na 8-mym miejscu wsrod ccTLD" to chyba obchodzi :)

Zauważ że .co jest reklamowane jako gTLD a oceniane w tym dokumencie jako ccTLD i to są fakty, które ty nazywasz bzdurnymi teoriami z kosmosu.

Zobacz w takim razie kosmonauto ten dokument jeszcze raz i powiedz czy jest tak czy nie?

Gdzie to znowu wyczytales? Z wlasnego doswiadczenia tego przeciez nie mozesz wiedziec ;)

Myślisz że jesteś dowcipny? To dobrze,.... bo tylko takimi ripostami możesz sobie poprawić samopoczucie.

Faktami sobie niestety nie poprawisz :)

Posted
Skoro dajesz tytuł "Domeny .co na 8-mym miejscu wsrod ccTLD" to chyba obchodzi :)

Zauważ że .co jest reklamowane jako gTLD a oceniane w tym dokumencie jako ccTLD i to są fakty, które ty nazywasz bzdurnymi teoriami z kosmosu.

Zobacz w takim razie kosmonauto ten dokument jeszcze raz i powiedz czy jest tak czy nie?

Twoja upierdliwosc jest naprawde uciazliwa.

Przeciez dalem tytul "Domeny .co na 8-mym miejscu wsrod ccTLD wedlug Sedo Market Study 2010", czyzbym postawil przecinek w nieodpowiednim miejscu?. Wiec sprawdz sobie w tym dokumencie czy wedlug Sedo .co nie jest na 8-mym miejscu wsrod ccTLD. Przeciez wycialem grafike z tego PDFu i zalaczylem do bloga. Czy to jest takie trudne?

Jesli ty uwazasz ze .co to nie ccTLD i ze Sedo powinno listowac .tv, .me i .co w innej specjalnie dla ciebie stworzonej kategorii, bo to niesprawiedliwe dla polski, to wnies PROTEZE do sedo i niech oni sie z toba paraja, ale prosze cie, odpusc sobie ten temat na forum bo to naprawde nikogo tu nie obchodzi, a juz najmniej klienta koncowego.

Posted

Myślisz że jesteś dowcipny? To dobrze,.... bo tylko takimi ripostami możesz sobie poprawić samopoczucie.

Faktami sobie niestety nie poprawisz ;)

Nie widzę sensu promowania na siłę tego rozszerzenia wśród Polskich odbiorców, tym bardziej na forum poświęconym domenom.

Nikt tutaj nikogo nie przekona do inwestycji w .co - zresztą jest to sprzeczne z logiką...

Alexis zapewne zdaje sobie z tego sprawę, a artykuł umieścił jako ciekawostkę.

Tym bardziej, że skoro nie reprezentuje on żadnego rejestratora oraz nie sprzedaje domen .co na Polskim rynku wtórnym raczej nie ma z tego tytułu żadnych korzyści.

No chyba, że podjąłeś się misji uświadamiania społeczeństwa na temat potencjału domen Kolumbijskich :)

A coś ostatnio o IDN'ach zrobiło się za cicho... ;)

Posted
Twoja upierdliwosc jest naprawde uciazliwa.

Przeciez dalem tytul "Domeny .co na 8-mym miejscu wsrod ccTLD wedlug Sedo Market Study 2010", czyzbym postawil przecinek w nieodpowiednim miejscu?. Wiec sprawdz sobie w tym dokumencie czy wedlug Sedo .co nie jest na 8-mym miejscu wsrod ccTLD. Przeciez wycialem grafike z tego PDFu i zalaczylem do bloga. Czy to jest takie trudne?

Jest na 8 mym z tym że jest mały problem...zastanów się ile z tych 3% kupiło ją jako ccTLD? 0.5%, 0.7% a to już nie przekłada się na 8 miejsce, a na pewno nie ma porównania z tradycyjnym ccTLD.

Tyle własnie warte jest to zestawienie.

Zobacz choćby

i pomyśl logicznie czy .co jest domeną globalną czy krajową.

Alexis zapewne zdaje sobie z tego sprawę, a artykuł umieścił jako ciekawostkę.

Ja tylko wytknąłem że ta ciekawostka to naginanie rzeczywistości.

Nie można robić zestawień domen tak jak komuś na tą chwilę jest wygodnie, bo dane są nieprawdziwe.

Skoro .co

jest w zestawieniach ccTLD to równie dobrze można by wsadzić .com do tego zestawienia jako ccTLD dla USA.

To jest dokładnie taka sama pokrętna logika :)

A coś ostatnio o IDN'ach zrobiło się za cicho... ;)

Nie martw się ;)

Informacje pojawiają się proporcjonalnie do występowania takich przypadków, ...ot parę dni temu była dyskusja w dziale wycena, na temat domeny dla cieci :)

Posted
Zobacz choćby
i pomyśl logicznie czy .co jest domeną globalną czy krajową.

Skoro .co

jest w zestawieniach ccTLD to równie dobrze można by wsadzić .com do tego zestawienia jako ccTLD dla USA.

Kiedyś widziałem reklamę, w której mówili, że Polska jest świetnym krajem do robienia interesów. Uwierzyłbyś?

Reklamy często kreują zapotrzebowanie, to, że .co dobrze się sprzedaje, czy ktoś wsadził grube miliony w filmy reklamowe nie znaczy, że nagle mamy do czynienia z domeną globalną. (.com jest globalną a .co nie, jakby ktoś nie wiedział niech zerknie: http://en.wikipedia.org/wiki/.com i http://en.wikipedia.org/wiki/.co)

Posted
Kiedyś widziałem reklamę, w której mówili, że Polska jest świetnym krajem do robienia interesów. Uwierzyłbyś?

Reklamy często kreują zapotrzebowanie, to, że .co dobrze się sprzedaje, czy ktoś wsadził grube miliony w filmy reklamowe nie znaczy, że nagle mamy do czynienia z domeną globalną. (.com jest globalną a .co nie, jakby ktoś nie wiedział niech zerknie: http://en.wikipedia.org/wiki/.com i http://en.wikipedia.org/wiki/.co)

Ja niekoniecznie, co nie znaczy że nie znajdzie się grupa osób które w to uwierzą :D Takie są zasady działania reklamy.

Promocja i marketing mają zawsze na względzie zmianę percepcji produktu.

Masz rację że sama reklama nie znaczy że .co to końcówka globalna, ale reklama ma wpływ na jej sprzedaż jako takiej, a co za tym idzie zniekształca wyniki zestawień dla niej w grupie ccTLD.

Podobnie jest przykładowo z domeną .tv . Jej promocja polegała na przedstawieniu jej jako domeny idealnej dla treści video.

Też mogę Ci podać link do wiki http://en.wikipedia.org/wiki/.tv tylko nic to nie wniesie.

Jak myślisz ile ludzi kupuje .tv dlatego że jest lokalną Tuvalu a ile pod treści video?

Myślisz że tego typu domeny jak .co, .tv, .me = .de, .nl, .pl, .fr ?

Bo myślę że nie ;) I o tym własnie pisałem.

Posted (edited)

Bo myślę że nie :D I o tym własnie pisałem.

Widze ze sam w koncu, powoli dochodzisz do tego, ze .co ma ZASADNICZE KORZYSCI w stosunku do .pl

Powoli ta mysl dojrzewa w twojej glowie, ale jakze ciezka ja wyartykulowac, nieprawdaz?

Edited by Alexis
Posted
Widze ze sam w koncu, powoli dochodzisz do tego, ze .co ma ZASADNICZE KORZYSCI w stosunku do .pl

Powoli ta mysl dojrzewa w twojej glowie, ale jakze ciezka ja wyartykulowac, nieprawdaz?

Szkoda elektryki na dyskusje z tobą.

Ty masz po prostu jakiś fetysz na .co albo utopiłeś niemiłosiernie dużo kasy w te cuda,

i teraz z uporem maniaka bombardujesz to forum pseudo ciekawostkami pełnymi nieścisłości,

licząc nie bardzo wiem na co.

Posted

[quote name='Alex' date='sob, 19 lut 11' post='393942'

Bo myślę że nie :) I o tym własnie pisałem.

Zgadzam się - nie są równe (dodałbym jeszcze .it po lewej stronie). Szkoda, że tego wcześniej nie napisałeś koncentrując się na przykładzie z reklamą odkształcając nieco przesłanie :D