Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Przypadkowo jak robiłem ad placement to trafiłem na tą stonę.

Niezły wynik, ale ten temat zawsze przyciąga traffic.

Poza zadania.info pułap 3 mln odsłon łapie serwis stadiony.net czy ligowiec.net

Nieźle jak na końcówki które niektórzy uważają za kiepskie :)

Edited by Alex
Posted (edited)
Nieźle jak na końcówki którzy niektórzy uważają za kiepskie :)

Ten ruch to chyba nie dzięki końcówkom się bierze, tylko treści. :P Z drugiej strony wiadomo, że gdyby strony były pod domenami .co to pewnie byłoby z 2 razy więcej odsłon. :P

Edited by Pan_Grzegorz
Posted
Ten ruch to chyba nie dzięki końcówkom się bierze, tylko treści. :)

dokładnie :P

(ja tylko przy okazji daję przykład na to że klient końcowy śmiało sobie może poradzić bez .pl)

Posted
dokładnie :)

(ja tylko przy okazji daję przykład na to że klient końcowy śmiało sobie może poradzić bez .pl)

jako ze jest to polskie forum i większość ludzi posiada domeny . pl nie przekonuj nas o wyższości .co bardzo prosimy i z góry dziękujemy. i nie wrzucajcie do kazdego tematu ukrytej aluzji bo to juz jest nudne i nie chce sie czytać. Kiedys wartosc merytoryczna stała na wyzszym poziomie, a szkoda...

Posted
jako ze jest to polskie forum i większość ludzi posiada domeny . pl nie przekonuj nas o wyższości .co bardzo prosimy i z góry dziękujemy. i nie wrzucajcie do kazdego tematu ukrytej aluzji bo to juz jest nudne i nie chce sie czytać. Kiedys wartosc merytoryczna stała na wyzszym poziomie, a szkoda...

chyba pomyliłeś Alexa z Alexisem :)

Posted
chyba pomyliłeś Alexa z Alexisem :)

Również odnoszę takie wrażenie. Żeby było śmieszniej to stosunek Alex'a do .co jest zupełnie odwrotny niż Alexisa. :P

Posted

...forum jest swoistą tablicą, która stopniowo archiwizuje poglądy poszczególnych użytkowników.

Po latach z pewnością niektórzy będą czerwienić się ze wstydu.

pzdr.

Posted (edited)

chyba pomyliłeś Alexa z Alexisem :P

Najwyraźniej mnie z kimś pomylił. Alexis to zupełnie inna bajka :)

alexisco.jpg

...ale nie róbmy OT :P

Edited by Alex
Guest Michal
Posted

Chyba nikt nigdy nie kwestionował, że sobie nie poradzi. Faktem jednak jest, że projekt zadania.info miałby ciut więcej wejść, gdyby mieścił się na domenie .pl. Wszystko zależy od wykorzystania domeny. Jeżeli userów będziemy zdobywać tylko przez wyszukiwarki internetowe, to domena nie gra tak dużej roli jak w przypadku, w którym promujemy markę (offline).

Posted
Chyba nikt nigdy nie kwestionował, że sobie nie poradzi.

Oj niestety kwestionował :)... nie chce mi się wyszukiwać, ale niejeden wypisywał że w Polsce poza .pl się nic innego nie liczy.

Oczywiście na przestrzeni ostatnich lat obserwując rynek, wielu ten pogląd zweryfikowało.

Faktem jednak jest, że projekt zadania.info miałby ciut więcej wejść, gdyby mieścił się na domenie .pl. Wszystko zależy od wykorzystania domeny. Jeżeli userów będziemy zdobywać tylko przez wyszukiwarki internetowe, to domena nie gra tak dużej roli jak w przypadku, w którym promujemy markę (offline).

Prawda. Masz rację. Tylko czy ten "ciut" to duża strata czy mała.

Mnie się wydaje że coraz mniejsza bo sprawdzając wszelkiego rodzaju serwisy (a czesto to robię) z miesiąca na miesiąc widzę coraz więcej serwisów

na domenach które według poglądów co poniektórych na tym forum nie powinny być atrakcyjne dla KK.

Wydaje mi się że, im więcej serwisów powstaje na takich domenach tym bardziej ta hipotetyczna strata ma mniejsze znaczenie przy wyborze domeny.

...tak przy okazji pisania tego posta, właśnie słucham muzyki na siplay.pl, kupiona prawdopodobnie za cenę rejestracji,

tak jak ostatnio widziane hapener.pl, presskiosk.pl, babskie.tv, lubie.to czy prymus.info

I żeby ktoś mnie źle nie odebrał...nie jestem extremistą domenowym :P i nie twierdzę że KK nie lubi (lub przestaje lubieć) .pl

zauważam jedynie że to o czym kiedyś rozmawialiśmy na tym forum w temacie "innych końcówek"

powoli się realizuje i dywersyfikacja jest coraz bardziej zauważalna.

domeny (a raczej ich wykorzystanie) po prostu ewoluują :P

Guest Michal
Posted (edited)
I żeby ktoś mnie źle nie odebrał...nie jestem extremistą domenowym :P i nie twierdzę że KK nie lubi (lub przestaje lubieć) .pl

zauważam jedynie że to o czym kiedyś rozmawialiśmy na tym forum w temacie "innych końcówek"

powoli się realizuje i dywersyfikacja jest coraz bardziej zauważalna.

domeny (a raczej ich wykorzystanie) po prostu ewoluują :)

Tak jest. Ma to związek z często zaporowo wysokimi cenami domen .pl. Przykładowo cena takiej tatuaze.pl (nonIDN) jest równa 250K PLN netto, ani grosza więcej i koniec dyskusji :P Jak na literówkę domeny tatuaże.pl cena z kosmosu. Podobno nawet za 100K PLN abonent tej domeny nie chciał jej sprzedać (osoba składająca tę ofertę chyba nie była przy zmysłach). To powoduje, że ludzie sobie dają spokój z takimi przypadkami i szukają alternatyw (np. budowanie własnego brandu). Rynek po prostu sam się reguluje, i jeżeli osoby trzymające te .pl'ki będą chciały je kiedyś sprzedać, będą musiały zweryfikować swoje oczekiwania cenowe.

Edited by Michal
Posted (edited)
Tak jest. Ma to związek z często zaporowo wysokimi cenami domen .pl. Przykładowo cena takiej tatuaze.pl (nonIDN) jest równa 250K PLN netto, ani grosza więcej i koniec dyskusji :) Jak na literówkę cena z kosmosu. Podobno nawet za 100K PLN abonent tej domeny nie chciał jej sprzedać (osoba składająca tę ofertę chyba nie była przy zmysłach). To powoduje, że ludzie sobie dają spokój z takimi przypadkami i szukają alternatyw (np. budowanie własnego brandu). Rynek po prostu sam się reguluje, i jeżeli osoby trzymające te .pl'ki będą chciały je kiedyś sprzedać, będą musiały zweryfikować swoje oczekiwania cenowe.

To widzę że mamy takie same spostrzeżenia... :P (Mnie kiedyś gość zawołał dokładnie milion ani grosza mniej a oferowałem dobrą sumę)

Rozumiem że domeny typu finanse.pl czy opony.pl muszą kosztować, ale spora grupa osób za dużo naczytała się o milionach jakie generują serwisy i za jakie sprzedają się domeny w USA.

Tylko nie biorą pod uwagę że USA ma ~350mln ludzi (+ zasięg innych anglojęzycznych krajów), a domena którą sprzedający oferuje to nie to samo co serwis, którego rozwiniecie pochłania najwięcej czasu, pieniędzy i know-how.

No i co jest najważniejsze ...w momencie gdy delikwent czeka na tego właściwego kupca dzięki któremu chce przejść na emeryturę,

czas leci i startują inne serwisy. Nikt przy zdrowych zmysłach nie wyłoży tych pieniędzy podczas gdy konkurencja powstała rozwinęła się i jest liderem.

Domena która dzisiaj jest warta 100K niekoniecznie musi być warta więcej za parę lat.

Nie jest przypadkiem że np. aukcje.pl nie chce się sprzedać :P

Koszt wybudowania serwisu, koszty operacyjne i marketing (na poziomie pozwalającym być choćby w zasięgu konkurencji Allegro),

zjadłyby potencjalnego kupca. Kiedyś była jak najbardziej sprzedawalna jako premium, dzisiaj jest trochę inaczej.

Edited by Alex