Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam, mam do Was pytanko dotyczące konta w banku, najlepiej jeśli to będzie elektroniczne konto, jest tylko jeden problem, nie mieszkam w Polsce, a z tego co mi wiadomo wszystkie (tak mi się wydaje) banki w Polsce żądają potwierdzenia zameldowania na terenie RP, czy jest w ogóle jakiś bank w którym osoba z poza Polski może założyć konto.

Zależy mi na takim koncie ponieważ kilka rzeczy chciałbym opłacić lub zlecić przelewy w Polsce bez zbędnych opłat za przelewy zagraniczne.

Posted

Mozesz sprobowac w Alior, HSBC, PKO BP i BOŚ, Czytajac o "rajach podatkowych", te banki byly wymieniane, jako te, w ktorych mozna zalozyc konto, nie bedac rezydentem Polski. Aczkolwiek tam tyczylo sie to firm z USA, ktore chcialy miec rachunek w PL. Jako obywatel Unii mysle (nie mam zadnej pewnosci), ze mozesz zalozyc konto w wiekszosci bankow na terenie Unii.

Posted

Spróbuję w tych co wymieniłeś, na razie próbowałem tylko w mbanku i tam lipa, trzeba podać miejsce zamieszkania a to miejsce jest już automatycznie zaznaczone jako Polska :lol:

Jako obywatel Unii mysle (nie mam zadnej pewnosci), ze mozesz zalozyc konto w wiekszosci bankow na terenie Unii.

Pewnie tak jest, jeśli zgłosisz się osobiście do siedziby banku, a mnie właśnie zależy na tym aby to załatwić bez wizyty w Polsce (chodzi o czas).

Posted
Spróbuję w tych co wymieniłeś, na razie próbowałem tylko w mbanku i tam lipa, trzeba podać miejsce zamieszkania a to miejsce jest już automatycznie zaznaczone jako Polska :lol:

Pewnie tak jest, jeśli zgłosisz się osobiście do siedziby banku, a mnie właśnie zależy na tym aby to załatwić bez wizyty w Polsce (chodzi o czas).

Mysle ze jak bank dopuszcza zameldowanie poza granicami Polski to wysla Ci dokumenty poczta do podpisania bez problemu

Wykonaj pare telefonow i na pewno cos znajdziesz

a bank z serii Pekao BP to bym odpuscil od razu . przeciez to postkomuna :(

Posted

W Polbanku na pewno nie założysz, ewentualnie musisz mieć kartę pobytu+paszport Inna sprawa, że e-banking wymaga dopracowania.

Posted
...

Najwyzej przyjedziesz odwiedzic rodzine ;)

...

a bank z serii Pekao BP to bym odpuscil od razu . przeciez to postkomuna ;)

Jakiez to merytoryczne, glebokie i poruszajace,... ech...