Jump to content

Recommended Posts

Posted
nawet bardzo fajna wpada w ucho latwo

srednie xxxx

:lol:

Fajna, w tysiącach bym liczył.

Ja bym nie liczył na tysiące.

Posted (edited)

ja bym jej nie zarejestrował za regfee, ani nie polecił swojemu klientowi (co nie znaczy że jakiś napaleniec się nie zdecyduje)

Te wszystkie -owo - eo ...to chwilowy trend i za rok, dwa, takie serwisy będą śmiesznie wyglądać.

Im więcej ich jest, tym mniej jest w nich czegoś unikalnego.

wycieczkowo, urlopowo, wczasowo, podróżowo,

bukszpanowo, modowo, hazardowo, humorowo, csowo, zwierzakowo, dzidziusiowo, torcikowo,

noclegowo, dzieciowo, polisowo, kremowo, motocyklowo, dzielnicowo, kalendarzowo, firmowo,

futrzakowo, linuksowo, naturowo, fajerwerkowo, masażowo...

....paranoja :lol:

Edited by Alex
Posted (edited)
ja bym jej nie zarejestrował za regfee, ani nie polecił swojemu klientowi (co nie znaczy że jakiś napaleniec się nie zdecyduje)

Te wszystkie -owo - eo ...to chwilowy trend i za rok, dwa, takie serwisy będą śmiesznie wyglądać.

Im więcej ich jest, tym mniej jest w nich czegoś unikalnego.

wycieczkowo, urlopowo, wczasowo, podróżowo,

bukszpanowo, modowo, hazardowo, humorowo, csowo, zwierzakowo, dzidziusiowo, torcikowo,

noclegowo, dzieciowo, polisowo, kremowo, motocyklowo, dzielnicowo, kalendarzowo, firmowo,

futrzakowo, linuksowo, naturowo, fajerwerkowo, masażowo...

....paranoja :lol:

Czepiasz się i tyle :(

W tej kategorii domeny są generalnie niedostępne - bo pozajmowane albo nikogo normalnego na nie nie stać. Więc jest to "zadowalająca" alternatywa dla tworzenia serwisu z przyjazną i kojarzącą się tematycznie nazwą. Brzmi zgrabnie a porównywać jej do oryginału (wczasy.pl) oczywiście nie ma sensu i nikt o zdrowych zmysłach nie będzie tego chyba robił.

Edit:

Tak sobie po chwili zdałem sprawę, że na "plus" tej domeny jest fakt, że fraza "wczasowo" nie jest jakimś słownym nowotworem ale wyrazem znanym chyba wszystkim i funkcjonującym w żywym języku polskim. Bo raczej każdy spotkał się z określeniem "ośrodek wczasowo-wypoczynkowy". Czego nie można powiedzieć o większości przytoczonych przez Ciebie przykładów...

Edited by Sir_Elwood
Posted (edited)
Czepiasz się i tyle :(

W tej kategorii domeny są generalnie niedostępne - bo pozajmowane albo nikogo normalnego na nie nie stać. Więc jest to "zadowalająca" alternatywa dla tworzenia serwisu z przyjazną i kojarzącą się tematycznie nazwą. Brzmi zgrabnie a porównywać jej do oryginału (wczasy.pl) oczywiście nie ma sensu i nikt o zdrowych zmysłach nie będzie tego chyba robił.

Edit:

Tak sobie po chwili zdałem sprawę, że na "plus" tej domeny jest fakt, że fraza "wczasowo" nie jest jakimś słownym nowotworem ale wyrazem znanym chyba wszystkim i funkcjonującym w żywym języku polskim. Bo raczej każdy spotkał się z określeniem "ośrodek wczasowo-wypoczynkowy". Czego nie można powiedzieć o większości przytoczonych przez Ciebie przykładów...

Nie czepiam się tylko stwierdzam fakty. :lol:

Jak domena wczasy.pl była zajęta to KK zarejestrował itaka.pl i tak w wyszukiwarkach na słowo wczasy się wypozycjonujesz, bedąc przy tym oryginalnym i zapamiętywalnym.

Poważnemu klientowi nigdy nie poleciłbym budować marki na słowo-tworze opartym o chwilowe trendy.

Charakter odróżniający nazwy jest minimalny a nazwa wpada do grupy podobnie zbudowanej jak te wszyystkie edex, kazex, mietex, franex itp w latach 90tych.

Markę buduje się w jakimś celu, aby się wyróżnić i być łatwiej rozpoznawalnym, ...a w tym przypadku czy wycieczkowo czy wczasowo czy urlopowo to jeden czort w grupie setki różnych małych podmiotów.

Porządnej marki już nikt na -owo nie zbuduje, choćby tak jak zrobił to Apple ze swoim i- (iPad, iPod, iMac)

A co do podanych przykładów ....prawie każdy można sobie tak tłumaczyć

obóz wycieczkowo-krajoznawczy

portal modowo-plotkarski

ściany kremowo-beżowe

zabiegi masażowo-relaksacyjne

magazyn motocyklowo-samochodowy

itd.

...tylko nic z tego nie wynika. Są to tylko słowa wyrwane z kontekstu które są chwilowym trendem :D

Ale tak jak mówiłem ..skoro się znalazł klient i kupił urlopowo.pl za niskie xx,xxx to są szanse że może się znajdzie drugi chętny na wczasowo.pl

(przy czym urlopowo.pl ma przynajmniej słowo urlop w nazwie wiec może mieć znaczenie w wyszukiwarce, wczasowo.pl nie ma niestety wczasy w nazwie)

Na markę IMHO się nie nadaje, ale marzycieli w Polskim internecie jest jeszcze sporo, wiec warto próbować :D

Edited by Alex
Posted (edited)
Jak domena wczasy.pl była zajęta to KK zarejestrował itaka.pl i tak w wyszukiwarkach na słowo wczasy się wypozycjonujesz, bedąc przy tym oryginalnym i zapamiętywalnym.

Poważnemu klientowi nigdy nie poleciłbym budować marki na słowo-tworze opartym o chwilowe trendy.

Charakter odróżniający nazwy jest minimalny a nazwa wpada do grupy podobnie zbudowanej jak te wszyystkie edex, kazex, mietex, franex itp w latach 90tych.

Markę buduje się w jakimś celu, aby się wyróżnić i być łatwiej rozpoznawalnym, ...a w tym przypadku czy wycieczkowo czy wczasowo czy urlopowo to jeden czort w grupie setki różnych małych podmiotów.

Porządnej marki już nikt na -owo nie zbuduje, choćby tak jak zrobił to Apple ze swoim i- (iPad, iPod, iMac)

A co do podanych przykładów ....prawie każdy można sobie tak tłumaczyć

obóz wycieczkowo-krajoznawczy

portal modowo-plotkarski

ściany kremowo-beżowe

zabiegi masażowo-relaksacyjne

magazyn motocyklowo-samochodowy

itd.

...tylko nic z tego nie wynika. Są to tylko słowa wyrwane z kontekstu które są chwilowym trendem :lol:

Ale tak jak mówiłem ..skoro się znalazł klient i kupił urlopowo.pl za niskie xx,xxx to są szanse że może się znajdzie drugi chętny na wczasowo.pl

(przy czym urlopowo.pl ma przynajmniej słowo urlop w nazwie wiec może mieć znaczenie w wyszukiwarce, wczasowo.pl nie ma niestety wczasy w nazwie)

Na markę IMHO się nie nadaje, ale marzycieli w Polskim internecie jest jeszcze sporo, wiec warto próbować :(

Racji masz trochę Ty, trochę ja - generalnie nic nie jest czarno-białe, bo jest jeszcze przecież cała skala szarości...

Tylko pamiętaj, że DI to nie forum o budowani marki a o handlowaniu domenami. Domena Korneliusza jest fajna, ma duże szanse wpaść w ucho i oko jakiemuś klientowi i oceniamy w temacie raczej możliwość sprzedaży a nie jej potencjał marketingowy i zdolności odróżniające.

Na koniec posłużę się przykładem domeny "oponeo.pl". W niczym domena nie przeszkodziła przedsiębiorstwu wyróżnić się na tyle, by stać go było na zakup innego przedsiębiorstwa, któremu generyk niestety nie zagwarantował sukcesu. :D Możemy oczywiście rozważać tezę czy to pomogło, lub czy gdyby oponeo.pl zaczęło działalność pod dowolną, wymyśloną, "brandable" domeną też osiągnęłoby taki sukces ale to raczej nie miałoby większego oparcia na faktach i byłoby zwykłymi dywagacjami.

(oponeo.pl nie zawiera w sobie "opony"...)

P.S.

Kilka lat temu, na własne potrzeby zarejestrowałem sobie domenę trendo.pl. Wzięta z palca, za naście złotych. Przez ten czas dostałem na nią kilka ofert (w tym dwie od ludzi z DI), najwyższą jednak od klienta końcowego, który jak twierdził szuka nazwy dla agencji reklamowej. Jak więc widać pojawiają się zapytania na takie twory :D

Edited by Sir_Elwood
Posted (edited)
Racji masz trochę Ty, trochę ja - generalnie nic nie jest czarno-białe, bo jest jeszcze przecież cała skala szarości...

Tylko pamiętaj, że DI to nie forum o budowani marki a o handlowaniu domenami. Domena Korneliusza jest fajna, ma duże szanse wpaść w ucho i oko jakiemuś klientowi i oceniamy w temacie raczej możliwość sprzedaży a nie jej potencjał marketingowy i zdolności odróżniające.

Zgadza się, z tym że ja nie napisałem że nie ma szansy, tylko że ja bym jej nie kupił ani klientowi nie polecił.

To że się może znaleźć klient nie jest jednoznaczne z tym że domena jest dobra (a to chyba tez należy do opinii o domenie) ;)

... posłużę się przykładem domeny "oponeo.pl". W niczym domena nie przeszkodziła przedsiębiorstwu wyróżnić się na tyle, by stać go było na zakup innego przedsiębiorstwa, któremu generyk niestety nie zagwarantował sukcesu. ;) Możemy oczywiście rozważać tezę czy to pomogło, lub czy gdyby oponeo.pl zaczęło działalność pod dowolną, wymyśloną, "brandable" domeną też osiągnęłoby taki sukces ale to raczej nie miałoby większego oparcia na faktach i byłoby zwykłymi dywagacjami.

(oponeo.pl nie zawiera w sobie "opony"...)

Podpierając się przykładami proszę Cię, trzymajmy się faktów ;)

Co to znaczy "generyk nie zagwarantował sukcesu"? To z jakiego powodu spółka Favonia została wykupiona?

Przypadkiem nie przez domenę opony.pl ? nie przez 100,000 opon sprzedawanych rocznie? Wycena spółki na poziomie 13 mln to nie sukces?

Spółka została kupiona nie dlatego że nie osiągnęła sukcesu tylko dlatego że go własnie osiągnęła i oponeo w obawie przed rosnąca konkurencję (na dobrym generyku)

zdecydował się na jej wykupienie.

Samo oponeo zresztą zna wartość dobrych domen i jak zauważyłeś do reklam używa swojej domeny opony.com

cytat ze strony oponeo.pl:

"Dzięki ciągłym staraniom o zapewnienie wysokiego standardu usług, nasz sklep internetowy uzyskał wiodącą pozycję jako rzetelny dostawca opon do klienta detalicznego oraz firm. Adres www.opony.com jest dzisiaj dobrze rozpoznawalną marką i dla wielu naszych klientów stanowi gwarancję sprawnej obsługi i najwyższej jakości dostarczanych opon."

Banner który oponeo.pl używa do reklam w internecie:

banner_oponycom.jpg

Może jestem pechowy i nie natrafiłem na reklamy oponeo.pl ale za to ich banery opony.com widzę każdej zimy :) (pewnie tak jak przeciętny Kowalski)

Mało tego...oponeo z dwojga nazw na jakie uzyskało ochronę w UPRP , czyli oponeo i opony.com (z opony.pl mają spore problemy) wybrało do promocji opony.com a nie oponeo.pl

I mnie to osobiście nie dziwi. Tak jak to że Pepsico używa pepsi.com, tak jak FHI używa subaru.com.

Nazwa firmy która działa w tle, nie musi być catchy, ale nazwa serwisu na którą chcesz ściągnąć klienta, (poza tym że jest łatwa do zapamiętania) powinna się konkretnie wyróżniać lub być rodzajowa.

P.S.

Kilka lat temu, na własne potrzeby zarejestrowałem sobie domenę trendo.pl. Wzięta z palca, za naście złotych. Przez ten czas dostałem na nią kilka ofert (w tym dwie od ludzi z DI), najwyższą jednak od klienta końcowego, który jak twierdził szuka nazwy dla agencji reklamowej. Jak więc widać pojawiają się zapytania na takie twory ;)

Tak jak wspomniałem...masz rację, znajdzie się klient na praktyczne każdą domenę, co nie oznacza że jest to domena dobra i zostanie wykorzystana na ciekawy projekt.

Przyglądnij się mentalności internautów. Naczytają się artykułów o sukcesach co poniektórych startupów i kupują co popadnie w nadziei że "coś się postawi" a zyski z reklam zapewnią im niezłą pensję.

Odkąd hosting mozna założyć za $5 i kupić template za $15 to takiego badziewia jest coraz wiecej. Tym bardziej można spodziewać sie ofert nawet na słabe domeny.

Poza tym sam przykład trendo.pl to inna grupa. Tu po pierwsze jest słowo trend, po drugie może być skrótem od "trend online" i nie ma całej chmary podobnych nazw jak jest to w przypadku

wycieczowo, wczasowo, podróźowo, urlopowo..........itd

Tak wiec na trendo.pl IMO trochę prościej zbudować brand.

Edited by Alex