Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam takie pytanie na podstawie konkretnej domeny:

jest zastrzeżona nazwa TVN Turbo. Domenę tvnturbo*pl ma oczywiście TVN, ale pod tvn-turbo*pl jest już zupełnie coś innego.

Tak można? TVN nie może odebrać domeny z myślnikiem?

Pozdr.

andth

Guest Anubis
Posted
Tak można? TVN nie może odebrać domeny z myślnikiem?

Nie można. TVN, jeśli zechce, to odbierze domenę z myślnikiem.

Posted

Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze jedno:

a czy samo posiadane takiej domeny rodzi jakieś skutki prawne? Czy trzeba tylko czekać na wezwanie i wtedy grzecznie oddać bez konsekwencji?

Posted
Dzięki za odpowiedź.

Jeszcze jedno:

a czy samo posiadane takiej domeny rodzi jakieś skutki prawne? Czy trzeba tylko czekać na wezwanie i wtedy grzecznie oddać bez konsekwencji?

Korzyści żadnej z niej nie będziesz mieć, a o problemy nie problem. :) Jeśli tylko zaparkujesz, to już można podciągnąć pod czynności zarobkowe.

Posted
Literówki TM też są "odbieralne".

Na jakiej podstawie (prawnej) i jaka jest prawna definicja literówki? Czy qooqle na przykład to też literówka?

Posted
Na jakiej podstawie (prawnej) i jaka jest prawna definicja literówki? Czy qooqle na przykład to też literówka?

Idź do prawnika jeśli te wypowiedzi są dla Ciebie nierzetelne, nieprecyzyjne. Koledzy ładnie i grzecznościowo Ci mówią byś nie wchodził w kupę którą widzisz, a Ty dalej się w nią wpatrujesz.

Guest Anubis
Posted
Koledzy...Anubís i Błażej, nie do końca macie racje...

Gdyż....?

Posted

Nie musisz mieć nawet zaparkowanej domeny. Samo blokowanie TM to już cybersquating. Pokusa jest duża, a konsekwencje na własną odpowiedzialność.

Posted (edited)
Idź do prawnika jeśli te wypowiedzi są dla Ciebie nierzetelne, nieprecyzyjne. Koledzy ładnie i grzecznościowo Ci mówią byś nie wchodził w kupę którą widzisz, a Ty dalej się w nią wpatrujesz.

Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi. Miło doświadczonego posłuchać.

Pytam bo chciałbym doprecyzować żeby nie wchodzić przypadkiem w tę kupę, ale jak ktoś nie wie to właśnie tak pisze byle co.

Edited by andth
Posted
Gdyż....?

Gdyż ochrona znaku dotyczy zgłoszonych klas...i jesli np. moja firma bedzie nazywac sie TVN i naprawiac turbo sprezarki to mozna podyskutowac czy są jakiekolwiek podstawy do odebrnia tej domeny...

Guest Anubis
Posted
Gdyż ochrona znaku dotyczy zgłoszonych klas...i jesli np. moja firma bedzie nazywac sie TVN i naprawiac turbo sprezarki to mozna podyskutowac czy są jakiekolwiek podstawy do odebrnia tej domeny...

Zobacz na co TVN ma zgłoszoną frazę "TVN Turbo". Zaklepali sobie wszystko.

Posted
Zobacz na co TVN ma zgłoszoną frazę "TVN Turbo". Zaklepali sobie wszystko.

Co znaczy wszystko? Bo jak dla mnie to jeszcze w wielu klasach nie mają...:)

Guest Anubis
Posted
Co znaczy wszystko? Bo jak dla mnie to jeszcze w wielu klasach nie mają...:)

Inaczej: Twierdzisz że TVN, jeśli by nawet chciał, to nie zdobył by, podejmując kroki prawne, domeny TVN-Turbo.pl?

Posted
Inaczej: Twierdzisz że TVN, jeśli by nawet chciał, to nie zdobył by, podejmując kroki prawne, domeny TVN-Turbo.pl?

Twierdze że legalną drogą w momencie braku konfliktu z zakresem ochrony znaku towarowego TVN byłoby niemożliwym odebrać tą domene...