Jump to content

Po co są polskie znaki w domenach? Własnie po to...

Recommended Posts

Posted

Oglądałem wpis Maćka z Mediafun na FB na temat pewnego wróżbity.

Ci którzy się zastanawiają po co są IDNY maja szansę się przekonać naocznie ;)

co prawda nie przebija cuszacus ale blisko ;)

Posted (edited)

Hmm z ruchu najbardziej cieszy się pewnie posiadacz tatuaze.pl ;) Do IDN-ów (jako podstawowego adresu) nikt i nic mnie nie przekona, zresztą jak słusznie kiedyś DD napisał, tutaj nikt nikogo nie przekonuje :P

Edit: Aaaa, profesjonalne adresy mailowe mają :P

Edited by blazej
Posted (edited)
Hmm z ruchu najbardziej cieszy się pewnie posiadacz tatuaze.pl ;)

Oj Błażej ..przestań w kółko powtarzać te bzdety o utracie ruchu ;)

To nie lata 90te gdzie była altavista i hotbot.

Zresztą widziałeś porównawcze staty Daniela i widzisz jaka straszna jest ta utrata ruchu.

Tyle co kot napłakał :P

Edited by Alex
Posted
Do IDN-ów (jako podstawowego adresu) nikt i nic mnie nie przekona, zresztą jak słusznie kiedyś DD napisał, tutaj nikt nikogo nie przekonuje ;)

Kiedyś ludzie bali się przejścia z koni na kolej, potem na samochody, a szef IBMa powiedział, że zapotrzebowanie na komputery to kilka sztuk na cały świat.. ;) Ot, postęp. Nie w takie rzeczy ludzie nie wierzyli.

DD

Posted
Zresztą widziałeś porównawcze staty Daniela i widzisz jaka straszna jest ta utrata ruchu.

Tyle co kot napłakał ;)

Przy ostatnim przykładzie DD o ile mnie pamięć nie myli to było 40 %, z 10 potencjalnych klientów czterech od razu odpada - no nie wiem... Ale dobra, kończę wywód ;)

Posted
A tak w ogóle to jak do Ciebie mówią znajomi ?

Błażej czy Blazej? ;)

Jeszcze inaczej ;) Mój świadomy wybór, zresztą nawet zwolennicy IDNów (np. Michal) używają wersji bez kreseczki, coś w tym jest :P

Guest Michal
Posted (edited)
Jeszcze inaczej ;) Mój świadomy wybór, zresztą nawet zwolennicy IDNów (np. Michal) używają wersji bez kreseczki, coś w tym jest ;)

Używam taką wersję, gdyż jak się rejestrowałem na forum, z Polską miałem bardzo mało do czynienia i znajomych miałem głównie "zachodników", którzy mówili na mnie po niemiecku "Michal" (tak jak "Michael", ale bez "e") albo po angielsku "Michael". Poza tym "Michal" to moja międzynarodowa nazwa, z której korzystam również na zagranicznych forach (w miarę dostępności), zatem ten punkt też odgrywał rolę w wyborze tego nicka.

Edited by Michal
Posted
Używam taką wersję, gdyż jak się rejestrowałem na forum, z Polską miałem bardzo mało do czynienia i znajomych miałem głównie "zachodników", którzy mówili na mnie po niemiecku "Michal" (tak jak "Michael", ale bez "e") albo po angielsku "Michael". Poza tym "Michal" to moja międzynarodowa nazwa, z której korzystam również na zagranicznych forach (w miarę dostępności), zatem ten punkt też odgrywał rolę w wyborze tego nicka.

IMO i właśnie o to chodzi. Wersja bez kreseczek jest uniwersalna, z kreseczkami już nie.

Guest Michal
Posted (edited)
IMO i właśnie o to chodzi. Wersja bez kreseczek jest uniwersalna, z kreseczkami już nie.

Po co mi uniwersalna (rozumiem, że chodzi o internacjonalizację/międzynarodowość) i na dodatek niepoprawna wersja słowa, której i tak ten Twój uniwersalny odbiorca a) nie zrozumie, B) nie zapamięta i c) prawdopodobnie nigdy nie będzie miał z nią styczności? NonIDNy to po prostu literówki, które się nadają tylko na przekierowanie, gdyż wyglądają nieprofesjonalnie i podmiot prowadzący portal na nonIDNie od razu jest kojarzony z zacofanym myśleniem. Tak, jak żadna poważna firma nie odpowie Tobie w mailu nie używając polskich znaków, tak samo nie będzie budować portalu na nonIDNie, bo to obciach.

Nawet małe firmy potrafią już wydać dziesiątki tys. złotych, tylko po to, żeby móc się posługiwać również IDNem - nie tylko w Internecie, ale również w reklamie.

Edited by Michal
Posted (edited)
Po co mi uniwersalna (rozumiem, że chodzi o internacjonalizację/międzynarodowość) i na dodatek niepoprawna wersja słowa, której i tak ten Twój uniwersalny odbiorca a) nie zrozumie, ;) nie zapamięta i c) prawdopodobnie nigdy nie będzie miał z nią styczności? NonIDNy to po prostu literówki, które się nadają tylko na przekierowanie, gdyż wyglądają nieprofesjonalnie i podmiot prowadzący portal na nonIDNie od razu jest kojarzony z zacofanym myśleniem. Tak, jak żadna poważna firma nie odpowie Tobie w mailu nie używając polskich znaków, tak samo nie będzie budować portalu na nonIDNie, bo to obciach.

Nawet małe firmy potrafią już wydać dziesiątki tys. złotych, tylko po to, żeby móc się posługiwać również IDNem - nie tylko w Internecie, ale również w reklamie.

Rynki zbytu się poszerzają, nie wiesz czy firma, która w danej chwili działa w Polsce, nie podejmie penetracji rynków zagranicznych (stawiając serwis na IDNie to samobój, bo zdajesz się tylko na łaskę Google, ew. zmieniasz nazwę firmy, sporo firm działa na bazie nazwisk, np. spedytorzy) Druga rzecz jak widzisz Polacy są raczej leniwi, im szybciej dotrą do celu tym lepiej, trudno przestawić nawyki, które są wpajane od lat (smsy, nadal popularny wśród ogromnej masy Polaków pogląd, że wersje adresów z ogonkami nie istnieją) Ile osób na forum di.pl ma nicki z polskimi literkami? Zaryzykujesz utratę ruchu z n-IDNa (śmiem twierdzić, że w większości wypadków przewyższającego ruch na IDNie) mając wyłącznie IDNa tylko dlatego, że ładnie wygląda w kwestii użycia logo i wymowy? Czemu większość transakcji IDNów wędruje do posiadaczy n-IDNów, a tak mało jest transakcji "czystych" IDNów? Oczywiście mając dwie opcje do wyboru zarejestrowałbym obie i wtedy promował IDN-a (jako przekierowanie)

Edited by blazej
Posted
Przecież podałeś statystyki z 2008 roku ;)

Nie, to są statystyki z całego okresu 2008 - 2011. Obecnie twarzawtwarz.pl ma jakiś znikomy ruch, ale IDN nie ma go wcale ;)

Posted (edited)
NonIDNy to po prostu literówki, które się nadają tylko na przekierowanie...

Zgadza sie, ale pamiętaj są też wyjątki

sad.pl

sąd.pl

opal.pl

opał.pl

paczki.pl

pączki.pl

i pewnie sporo innych które samoistnie egzystują.

Ale generalnie w przypadku np. oplaty.pl i opłaty.pl to nonIDN jest blednie zapisaną nazwą i to nie ma wątpliwości.

Powtarzasz to jak papuga...uniwersalna....uniwersalna....;)

ale co to znaczy?

czy domena pozyczki.pl, lodz.pl czy cuscus.pl jest uniwersalna? :P

Rynki zbytu się poszerzają, nie wiesz czy firma, która w danej chwili działa w Polsce, nie podejmie penetracji rynków zagranicznych (stawiając serwis na IDNie to samobój, bo zdajesz się tylko na łaskę Google, ew. zmieniasz nazwę firmy, sporo firm działa na bazie nazwisk, np. spedytorzy) Druga rzecz jak widzisz Polacy są raczej leniwi, im szybciej dotrą do celu tym lepiej, trudno przestawić nawyki, które są wpajane od lat (smsy, nadal popularny wśród ogromnej masy Polaków pogląd, że wersje adresów z ogonkami nie istnieją) Ile osób na forum di.pl ma nicki z polskimi literkami? Zaryzykujesz utratę ruchu z n-IDNa (śmiem twierdzić, że w większości wypadków przewyższającego ruch na IDNie) mając wyłącznie IDNa tylko dlatego, że ładnie wygląda w kwestii użycia logo i wymowy? Czemu większość transakcji IDNów wędruje do posiadaczy n-IDNów, a tak mało jest transakcji "czystych" IDNów?

I znowu to majaczenie o wyjściu na rynki zagraniczne z polskimi literami.

Błazej...obudź się chłopie ;) Nikt nie będzie wchodził w rynki zagraniczne ani z polskimi literami ani na .pl

Tak jak chińczycy nie skierują do polaków domeny z chińskimi znakami tak polacy nie użyją takiej na reklamę dla innego rynku.

Pozatym pomyśl logicznie tak przez sekundę lub dwie.....

...do czego i dla kogo wykorzystywane są domeny z polskimi znakami?

Albo opisowe typu tatuaże.pl czy giełdadomen.pl, albo nazwy firm typowo działające na rynku polskim np. służew.pl czy słomski.pl

Firmy poważnie myślące o innych rynkach i kierujące usługę do zagranicznego klienta na starcie operują nazwami uniwersalnymi i używają domen adekwatnych do targetowanego rynku.

Przykład orlen.pl dla polaków / orlen.com na przekierowanie dla klienta zagranicznego

Czemu większość transakcji IDNów wędruje do posiadaczy n-IDNów, a tak mało jest transakcji "czystych" IDNów?

Większość? Mało? ...raczej pewnie operujesz tymi słowami....Masz jakieś statystyki?

Oczywiście mając dwie opcje do wyboru zarejestrowałbym obie i wtedy promował IDN-a (jako przekierowanie)

No widzisz a ja podobnie z tym że bym przekierował nIDNa na IDNa.

CTR na IDNach jest o wiele lepszy a użytkownik widząc w SERPach poprawnie napisaną nazwę, chętniej w nią klika.

To macie jeszcze porównanie od necika:

twarzawtwarz - 33176 odsłon

http://i.imgur.com/CN6hd.png

twarząwtwarz.pl (IDN) - 3478 odsłon

http://i.imgur.com/R5oqd.png

IND ma 10 razy mniejszy ruch i nikt nie przekona mnie, że białe jest czarne :P

Necik....a masz jakieś staty bez dopalania domeny przez serial czy jakiś inny event?

Zwykłą naturalną domenę i w miarę świeże staty.

Edited by Alex
Posted (edited)
Powtarzasz to jak papuga...uniwersalna....uniwersalna....;)

ale co to znaczy?

czy domena pozyczki.pl, lodz.pl czy cuscus.pl jest uniwersalna? ;)

Wpisze ją każdy, przeliterujesz każdemu, niezależnie w jakim kraju przebywa, to jest uniwersalność. Przykro mi, ale z IDN-em się nie da :P Myślę, że 99,9 % domeniarzy mając do wyboru pozyczki.pl/pożyczki.pl, lodz.pl/łódź.pl wybrałoby n-IDNa, to chyba jest oczywiste i ...przytłaczające, różnicy w cenach nie ma nawet co opisywać.

Tak jak chińczycy nie skierują do polaków domeny z chińskimi znakami tak polacy nie użyją takiej na reklamę dla innego rynku.

Upraszczasz strasznie...To też uproszczę. Przykład? Baidu.com - top wyszukiwarka Chińczyków, dla Chińczyków. Jakiego adresu używają? Dla pomocy link do chińskiej wersji Wikipedii http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%99%BE%E5%BA%A6 :P

Niby dla Chińczyków, więc mogliby podawać wyłącznie krzaczki (odpowiednik diakretyczny). Dlaczego tego nie robią? Bo masz Chińczyków rozsianych po całym świecie, są też ludzie, którzy chcą szukać w "chińskim internecie". Jeszcze raz słówko, które Cię rani: Uniwersalność

Pozatym pomyśl logicznie tak przez sekundę lub dwie.....

...do czego i dla kogo wykorzystywane są domeny z polskimi znakami?

Albo opisowe typu tatuaże.pl czy giełdadomen.pl, albo nazwy firm typowo działające na rynku polskim np. służew.pl czy słomski.pl

No to logicznie odpowiadam: świadome firmy kupują na przekierowania, by nie tracić choćby procenta ruchu. Nic poza tym. Chcesz statystyk, to podaj mi polskie serwisy sterczące na samym IDN-ie i mające choćby średnią oglądalność. Powtarzam się, ale Ty również.

Wiekszosć? Masz jakieś statystyki?

Obserwacja dostępnych kwot sprzedanych domen. Brak znaczącej liczby serwisów na samych IDN-ach jest chyba wymowny i statystyki nie są do tego potrzebne. Usprawiedliwieniem nie jest czas, 8 lat to wystarczająco długi okres na popularyzację formy

No widzisz a ja podobnie z tym że bym przekierował nIDNa na IDNa.

CTR na IDNach jest o wiele lepszy a użytkownik widząc w SERPach poprawnie napisaną nazwę, chętniej w nią klika.

Nikt Ci nie zabrania :P

Edit: A i jeszcze jedno co do teoretycznie małego okresu czasu na popularyzację IDN-ów. Polski internet ma dwadzieścia lat, jego rozwój tak na dobre zaczął się w połowie lat 90-tych, przyjmijmy za cezurę czasową powstanie Wirtualnej Polski (1995) Do 2003 roku upłynęło 8 lat, tyle samo upłynęło od 2003 (start IDN) do 2011. Czasu tyle samo, IDN-y powstały już po wielkim boomie na net z przełomu wieków. A tak naprawdę do dziś IDN-y dla wielu nie istnieją. Tyle osób przez tyle lat się myli? :P

Tyle ode mnie w temacie, jak powstanie w najbliższym czasie kolejny temat, IMO mający na celu wprowadzanie w błąd początkujących domeniarzy co do "wartości" IDN-ów to chętnie znów głos zabiorę ;)

Edited by blazej
Posted (edited)
Wpisze ją każdy, przeliterujesz każdemu, niezależnie w jakim kraju przebywa, to jest uniwersalność. Przykro mi, ale z IDN-em się nie da

Uniwersalność nonIDNów powiadasz ...

Wpisze każdy i przeliterujesz każdemu....hmmm

...to po cholerę Szerlok.pl zmienił nazwę?

....aaaa już wiem...bo ludzie się mylili, nie potrafili przeliterować i nie każdy wpisał poprawnie taką uniwersalną nonIDNową domenę :P

Rozumiem także że Polak nie jest w stanie przeliterować lub wpisać słowa "pożyczki" ?

Bo z tego co widzę to statystyki pokazują inaczej.

Myślę, że 99,9 % domeniarzy mając do wyboru pozyczki.pl/pożyczki.pl, lodz.pl/łódź.pl wybrałoby n-IDNa, to chyba jest oczywiste i ...przytłaczające, różnicy w cenach nie ma nawet co opisywać.

Z tym że jak penie zauwazyłeś to nie domeniarze tworzą interet tylko interauci i KK,

a oni czasami nawet nie wiedzą że mają niekupować tych wstetnych IDNów...wybierają po prostu poprawnie pisaną nazwę ;)

Musisz zadzwonić do firmy słomski.pl i poprosić aby właściciel zmienił nazwisko bo ma nieuniwersalne :P

i o zgrozo działają na domenie z polskimi znakami.

Upraszczasz strasznie...To też uproszczę. Przykład? Baidu.com - top wyszukiwarka Chińczyków, dla Chińczyków. Jakiego adresu używają? Dla pomocy link do chińskiej wersji Wikipedii http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%99%BE%E5%BA%A6 :P

Niby dla Chińczyków, więc mogliby podawać wyłącznie krzaczki (odpowiednik diakretyczny). Dlaczego tego nie robią? Bo masz Chińczyków rozsianych po całym świecie, są też ludzie, którzy chcą szukać w "chińskim internecie". Jeszcze raz słówko, które Cię rani: Uniwersalność

Kolokwialnie mówiąc opowiadasz (przepraszam za kolokwializm) pierdoły przez duże diakrytyczne Ł ;)

IDNy wchodzą do Chin szybciej lub wolniej w zależności od portalu.

Zauważyłeś może że Taobao.com ma nawet kilka IDNów z chińskimi literami?

Zauważyłeś może Youku.com w wersji chińskiej domeny?

Najwyraźniej nie i nie mając o tym pojęcia że takie domeny istnieją opowiadasz jakieś bajki.

A propos jeszcez tych biednych ludzi którzy chcą szukać w chińskim internecie a zapis domeny bez chińskich liter jak rozumiem ma im pomóc....

....no to wchodzisz załóżmy na baidu.com i co dalej:

baiducom.jpg

Jak Błażej...(przepraszam, blazej), będziesz się dalej poruszał po tym serwisie? ;)

Jeśli to jest ta uniwersalność o której pisałeś, to tak , jak najbardziej mnie to słówko w tym wypadku rani.

No to logicznie odpowiadam: świadome firmy kupują na przekierowania, by nie tracić choćby procenta ruchu. Nic poza tym. Chcesz statystyk, to podaj mi polskie serwisy sterczące na samym IDN-ie i mające choćby średnią oglądalność. Powtarzam się, ale Ty również.

Prosiłem żebyś się zastanowił kto i po co rejestruje nazwy które mają polskie znaki, a nie żebyś wymijająco odpowiadał pytaniem na pytanie :P

Poza tym o jakiej ty stracie ruchu ciągle piszesz.... jak na domenie błażej.pl nic nie ma, a strona jakiegoś Błażeja jest na blazej.pl,

to nic on nie traci, bo internauta nic na tej drugiej stronie nie znajdzie.

Obserwacja dostępnych kwot sprzedanych domen. Brak znaczącej liczby serwisów na samych IDN-ach jest chyba wymowny i statystyki nie są do tego potrzebne. Usprawiedliwieniem nie jest czas, 8 lat to wystarczająco długi okres na popularyzację formy

Nie obraź się, ale wymowny jest jak na razie Twój brak logicznego myślenia.

Jakim cudem ma powstać znacząca liczba serwisów na IDNach skoro samych słów nadających się pod komercyjne serwisy jest niewiele.

Otwórz pierwszy z brzegu słownik j polskiego i pogrupuj sobie np. w kategorii finanse ile masz słów bez diakrytyków i z diakrytykami.

Poza tym jeżeli właściciel serwisu ma wersję poprawną i z błędem to normalne że używa obu bo jak sam piszesz podobno nie chce tracić ruchu, tak? czy coś się zmieniło?

Ja osobiście zdziwiłbym się bardzo jakby na tle tego co napisałem powyżej pojawiła się znacząca liczba serwisów na samych IDNach.

Jest to niemożliwe technicznie, ze względu na budowę słów..

Edit: A i jeszcze jedno co do teoretycznie małego okresu czasu na popularyzację IDN-ów. Polski internet ma dwadzieścia lat, jego rozwój tak na dobre zaczął się w połowie lat 90-tych, przyjmijmy za cezurę czasową powstanie Wirtualnej Polski (1995) Do 2003 roku upłynęło 8 lat, tyle samo upłynęło od 2003 (start IDN) do 2011. Czasu tyle samo, IDN-y powstały już po wielkim boomie na net z przełomu wieków. A tak naprawdę do dziś IDN-y dla wielu nie istnieją. Tyle osób przez tyle lat się myli? :P

Tak jak pisałem powyżej...porównaj procentowo ilość słów z diakrytykami wobec słów bez i pogrupuj sobie według kategorii gdzie da się takie nazwy wykorzystać,

wtedy będziesz miał jasną odpowiedź na to co Cię tak bardzo nurtuje.

Tyle ode mnie w temacie, jak powstanie w najbliższym czasie kolejny temat, IMO mający na celu wprowadzanie w błąd początkujących domeniarzy co do "wartości" IDN-ów to chętnie znów głos zabiorę :P

A propos zabierania głosu to biorąc pod uwagę Twoje wiadomości na temat IDN, nie liczyłbym że będziesz w stanie uchronić tych biednych początkujących domeniarzy przed wprowadzaniem w błąd.

Tu masz cytat swoich rewelacji z innego tematu dotyczacego IDN, dla przypomnienia:

... więc IDN-y nie są priorytetowe (a co jak co rejestry powinny jako pierwsze o tym myśleć, bo to dodatkowa $). Część końcówek dość istotnych w skali globalnej ich nie obsługuje (choćby .org, .info, .biz, .co-tak tak wiem, że to ccTLD) I cóż z tego, że IDN-y są wprowadzane, skoro większość z nich przechodzi z rąk do rąk domainerów, a część jest wykupywana przez firmy czy inne podmioty wyłącznie jako przekierowanie na nonIDNA?

Nie mam za złe, wiem, że prawda w oczy kole

To mnie tylko Błażej utwierdza że kompletnie nie masz bladego pojęcia o czym piszesz ;)

.org posiada wersję IDN od 23 czerwca 2005 roku (przynajmniej PL bo hiszpański od 2007 a chiński od 2010, cyrylica od lutego tego roku ) - przykład: pożyczki.org

.info posiada werję IDN dla polskich znaków od 21 Października 2006 roku - przykład: pożyczki.info

.biz posiada wersję IDN (w 2008 dodano Polski, Fiński, Wegierski, Litewski, Portugalski i Łotewski) - - przykład: pożyczki.biz

nawet .co choć z globalną ma niewiele wspólnego posiada IDN support i jest kompatybilne z SRS.

Choć to pewnie bardziej za sprawą specjalnych znaków hiszpańskich - przykład: Espana.co

Jako ciekawostkę powiem Ci że IDN Espana.com generuje ponad 2,500 wejść w miesiącu,

pomimo tego że support w browserach dla hiszpańskiego jest jeszcze bardzo słaby.

Edited by Alex
Posted
Uniwersalność nonIDNów powiadasz ...

Wpisze każdy i przeliterujesz każdemu....hmmm

...to po cholerę Szerlok.pl zmienił nazwę?

....aaaa już wiem...bo ludzie się mylili, nie potrafili przeliterować i nie każdy wpisał poprawnie taką uniwersalną nonIDNową domenę :lol:

Proszę Cię...bo Polska to taki kraj gdzie angielskiego masa osób nadal nie zna i istnieje problem z właściwą pisownią? Gdybym to usłyszał to wpisałbym sherlock.pl Zresztą tablica.pl to nie szerlok.pl nieprawdaż?

Kolokwialnie mówiąc opowiadasz (przepraszam za kolokwializm) pierdoły przez duże diakrytyczne Ł :lol:

IDNy wchodzą do Chin szybciej lub wolniej w zależności od portalu.

Zauważyłeś może że Taobao.com ma nawet kilka IDNów z chińskimi literami?

Zauważyłeś może Youku.com w wersji chińskiej domeny?

Najwyraźniej nie i nie mając o tym pojęcia że takie domeny istnieją opowiadasz jakieś bajki.

A propos jeszcez tych biednych ludzi którzy chcą szukać w chińskim internecie a zapis domeny bez chińskich liter jak rozumiem ma im pomóc....

....no to wchodzisz załóżmy na baidu.com i co dalej:

baiducom.jpg

Jak Błażej...(przepraszam, blazej), będziesz się dalej poruszał po tym serwisie? :)

Jeśli to jest ta uniwersalność o której pisałeś, to tak , jak najbardziej mnie to słówko w tym wypadku rani.

Tak, ale widzę, że łatwiej było Ci wpisać taobao, youku w wersji alfabetu łacińskiego niż krzaczków. Przypadek? :D O translate.google.com słyszałeś? Grunt to dostać się na stronę...Zresztą akurat wyszukiwarki można obsłużyć nawet po krzaczkach, schemat podobny. Ich Ci juz tłumaczyć nie będę, jesteś raczej samodzielny

Prosiłem żebyś się zastanowił kto i po co rejestruje nazwy które mają polskie znaki, a nie żebyś wymijająco odpowiadał pytaniem na pytanie :D

Poza tym o jakiej ty stracie ruchu ciągle piszesz.... jak na domenie błażej.pl nic nie ma, a strona jakiegoś Błażeja jest na blazej.pl,

to nic on nie traci, bo internauta nic na tej drugiej stronie nie znajdzie.

Na blazej.pl się nie załapałem, posiadam blazej.eu (IDN-a miałem okazję zarejestrować, ale olałem - bo kto mi to w Europie wpisze, a mnie zupełnei niepotrzebne:)) Błażej.pl ma jakiś abonent/firma, jednak gdyby ta domena była Kup Teraz za 10 pln, to bym nie kupił (możesz odszukać tego posta po latach, masz gwarancję, że nie kupię :P)

Nie obraź się, ale wymowny jest jak na razie Twój brak logicznego myślenia.

Jakim cudem ma powstać znacząca liczba serwisów na IDNach skoro samych słów nadających się pod komercyjne serwisy jest niewiele.

Otwórz pierwszy z brzegu słownik j polskiego i pogrupuj sobie np. w kategorii finanse ile masz słów bez diakrytyków i z diakrytykami.

Sam sobie odpowiedziałeś, komercyjnych słów w IDN-ach niewiele, to i naturalną koleją rzeczy IDN-y nie mogą stanowić większej siły komercyjnej :P

A propos zabierania głosu to biorąc pod uwagę Twoje wiadomości na temat IDN, nie liczyłbym że będziesz w stanie uchronić tych biednych początkujących domeniarzy przed wprowadzaniem w błąd.

Tu masz cytat swoich rewelacji z innego tematu dotyczacego IDN, dla przypomnienia:

To mnie tylko Błażej utwierdza że kompletnie nie masz bladego pojęcia o czym piszesz :)

.org posiada wersję IDN od 23 czerwca 2005 roku (przynajmniej PL bo hiszpański od 2007 a chiński od 2010, cyrylica od lutego tego roku ) - przykład: pożyczki.org

.info posiada werję IDN dla polskich znaków od 21 Października 2006 roku - przykład: pożyczki.info

.biz posiada wersję IDN (w 2008 dodano Polski, Fiński, Wegierski, Litewski, Portugalski i Łotewski) - - przykład: pożyczki.biz

nawet .co choć z globalną ma niewiele wspólnego posiada IDN support i jest kompatybilne z SRS.

Zaznaczam: praktycznie nie inwestuje zupełnie (nonIDNy, a tym bardziej IDN-y) w .org, .info , .biz, nad .co się zastanawiam, mam prawo do błędu. Jednakże... jak wytłumaczysz fakt, że wiodący rejestratorzy nie dopuszczają rejestracji IDNów w tych końcówkach (zrzuty specjalnie dla Ciebie)? Pewnie system, ale konkluzja pod zrzutami.

aftermarket_zrzut.jpg

az_zrzut.jpg

domenytv_zrzut.jpg

W sumie dobrze, po co gnioty promować :P

Tyle, bo do porozumienia zapewne nie dojdziemy nigdy, chyba, że stanie się coś nieoczekiwanego

Posted (edited)
Proszę Cię...bo Polska to taki kraj gdzie angielskiego masa osób nadal nie zna i istnieje problem z właściwą pisownią? Gdybym to usłyszał to wpisałbym sherlock.pl

No nie mów, że szerlok.pl to jest po angielsku :lol:

Poza tym napisałeś: "Wpisze ją każdy, przeliterujesz każdemu, niezależnie w jakim kraju przebywa, to jest uniwersalność."

No to jak... szerlok.pl nie da rady wpisać? nie przeliterujesz jej każdemu, bez względu w jakim kraju przebywa?

Coś mi sie wydaje że wybór padł właśnie na nią bo polacy lubią pisać tak jak słyszą :lol:

Inna sprawa że brandingowo to była pomyłka.

Tak, ale widzę, że łatwiej było Ci wpisać taobao, youku w wersji alfabetu łacińskiego niż krzaczków. Przypadek? :) O translate.google.com słyszałeś? Grunt to dostać się na stronę...Zresztą akurat wyszukiwarki można obsłużyć nawet po krzaczkach, schemat podobny. Ich Ci juz tłumaczyć nie będę, jesteś raczej samodzielny

Poważnie? na tym ta uniwersalność polega? Wchodząc na stronę muszę iść do Google aby przetłumaczyć jej zawartość? :D

No to wybacz ale mamy zupełnie inne pojęcie o uniwersalności.

"Grunt to dostać się na stronę"...haha ..dobre...a potem klient niech sobie sam radzi co nie? :)

Sam sobie odpowiedziałeś, komercyjnych słów w IDN-ach niewiele, to i naturalną koleją rzeczy IDN-y nie mogą stanowić większej siły komercyjnej :D

No ale co jest w tym wymownego? czego to ma dowodzić? o jakiej "większej sile komercyjnej" znowu piszesz?

IDNy nie mają stanowić jakiejś wyimaginowanej "większej siły komercyjnej", tylko dać możliwość poprawnie napisać słowo.

Nie za bardzo rozumiem co ty się starasz udowodnić.

Zaznaczam: praktycznie nie inwestuje zupełnie (nonIDNy, a tym bardziej IDN-y) w .org, .info , .biz, nad .co się zastanawiam, mam prawo do błędu.

Każdy ma prawo do błędu....ale jak czegoś nie wiesz to nie wypisuj że "prawda w oczy kole" bo twoje informacje koło prawdy nawet nie leżały.

Jednakże... jak wytłumaczysz fakt, że wiodący rejestratorzy nie dopuszczają rejestracji IDNów w tych końcówkach (zrzuty specjalnie dla Ciebie)? Pewnie system, ale konkluzja pod zrzutami.

1. Zobacz na te załączone przez Ciebie zrzuty i pokaż mi w którym miejscu pisze, że te końcówki nie posiadają wersji IDN?

bo ja widzę:

- niedostępna

- brak możliwości rejestracji

- domeny IDN nie są obsługiwane

...co świadczy tylko że konkretnie Ci rejestratorzy nie obsługują rejestracji, ale słowem nie ma nigdzie ze te końcówki nie posiadają IDNów.

Chyba że gdzieś pisze to powiedz gdzie albo najlepiej wrzuć screen )

2. Od kiedy aftermarket, AZ czy domeny.tv to wiodący rejestratorzy w końcówkach .info, .org czy .biz? :P

Od kiedy wszyscy rejestratorzy mają taką samą ofertę?

Jak chcesz sprawdzić rozkład jazdy pociągów na dworcu w Krakowie to nie szukasz książki telefonicznej z Gdańska, prawda?

Sprawdzam tam gdzie rejestrują np. w DynaDot i nie opowiadam że nie da się:

blazejIDN.jpg

Edited by Alex
Posted
No nie mów, że szerlok.pl to jest po angielsku :lol:

Poza tym napisałeś: "Wpisze ją każdy, przeliterujesz każdemu, niezależnie w jakim kraju przebywa, to jest uniwersalność."

No to jak... szerlok.pl nie da rady wpisać? nie przeliterujesz jej każdemu, bez względu w jakim kraju przebywa?

Coś mi sie wydaje że wybór padł właśnie na nią bo polacy lubią pisać tak jak słyszą :lol:

Inna sprawa że brandingowo to była pomyłka.

To jest wyjątkowo niewdzięczny przykład, który podałeś, bo de facto może odnosić się do imienia obcego pochodzenia, więc trudno tutaj mówić o uniwersalności, ale wystarczy podać info "wpisz tak jak słyszysz".

Poważnie? na tym ta uniwersalność polega? Wchodząc na stronę muszę iść do Google aby przetłumaczyć jej zawartość? :)

No to wybacz ale mamy zupełnie inne pojęcie o uniwersalności.

Rozróżnij wejście na stronę a przetłumaczenie treści. To dwie różne kwestie. Tak jak napisałem grunt to dostać się na stronę.

No ale co jest w tym wymownego? czego to ma dowodzić? o jakiej "większej sile komercyjnej" znowu piszesz?

IDNy nie mają stanowić jakiejś wyimaginowanej "większej siły komercyjnej", tylko dać możliwość poprawnie napisać słowo.

Nie za bardzo rozumiem co ty się starasz udowodnić.

Alex, przez to iż jak to określasz słów komercyjnych z ogonkami jest mało (te które były warte rejestracji są już obstawione, nie czarujmy się) Co za tym idzie domen z ogonkami będzie/jest nieporównywalnie mniej niż w wersji bez. Podsumowanie jest proste. Jak dana formuła (IDN-y) ma zaistnieć w szerszej świadomości skoro ilość będzie nieporównywalnie mniejsza niż non-IDNów? Nie ma takiej siły. Bardziej jasno wytłumaczyć już tego nie mogę, przepraszam.

Każdy ma prawo do błędu....ale jak czegoś nie wiesz to nie wypisuj że "prawda w oczy kole" bo twoje informacje koło prawdy nawet nie leżały.

1. Od kiedy aftermarket, AZ czy domeny.tv to wiodący rejestratorzy w końcówkach .info, .org czy .biz? :)

Jak chcesz sprawdzić rozkład jazdy pociągów na dworcu w Krakowie to szukasz książki telefonicznej z Gdańska?

Sprawdzam tam gdzie rejestrują np. w DynaDot i nie opowiadam że nie da się:

blazejIDN.jpg

2. Zobacz na te załączone przez Ciebie zrzuty i pokaż mi w którym miejscu pisze, że te końcówki nie posiadają wersji IDN?

bo ja widzę:

- niedostępna

- brak możliwości rejestracji

- domeny IDN nie są obsługiwane

...co świadczy tylko że konkretnie Ci rejestratorzy nie obsługują rejestracji, ale słowem nie ma nigdzie ze te końcówki nie posiadają IDNów.

Chyba że gdzieś pisze to powiedz gdzie albo najlepiej wrzuć screen )

Lubisz się czepiać słówek, więc gdzie ja napisałem, że wymienione przeze mnie firmy to wiodący rejestratorzy końcówek .org, .info, .biz, bo ja tego dopatrzeć się w mojej wcześniejszej wypowiedzi nie mogę? Druga kwestia to ile osób w Polsce korzysta z serwisu Dynadot do rejestracji domen z polskimi ogonkami? Komunikaty są takie jak podajesz, dodam tylko, że w Home i Nazwa.pl są podobne problemy z rejestracją. Skoro najwięksi rejestratorzy takiej możliwości nie udostępniają to znaczy, że nie ma takiego zapotrzebowania. Standardowa zasada rynku. Jednak prawda w oczy kole :D