Jump to content

Co o tym myślicie? (pieknedomki.pl thebusiness.pl i inne)

Recommended Posts

Posted (edited)

Domeną początkującego są błędy na których trzeba się uczyć, a czasami szczęśliwy traf (tzw. szczęście początkującego).

Dziś zwracam się do braci domeniarskiej z prośbą pobieżnej wyceny zakupionych domen, których lista poniżej. W nawiasach myśli, jakimi sugerowałem się rejestrując domeny. Wiem, że sporo tego jak na jeden raz więc jeśli ktoś nie ma czasu na wycenę - proszę tylko o zaznaczenie w kategoriach dobre/średnie/ninja. Jestem przekonany iż dzięki Waszym sugestiom oraz fachowemu oku wielu młodych/nowych/początkujących mogło nabywać doświadczenia. Jestem wdzięczny za Waszą pomoc i za to Forum.

Proszę również o wytyczne co do sposobu myślenia przy rejestracji domen, gdyż nie wiem czy pomysły którymi się sugeruję są słuszne.

A oto lista domen:

- adxn.pl (nie wiem po co to zarejestrowałem - jakieś przeczucie)

- boskiewczasy.pl (turystyka)

- cumelek.pl (portal ze zdjęciami dzieciaków lub sklep z artykułami dziecięcymi)

- domenowyraj.pl (reselling dropped :lol:)

- infoalarm.pl (pogotowie informatyczne)

- infomyk.pl (serwis informatyczny)

- infopomoc.pl (serwis/doradztwo informatyczne)

- majli.pl (większość z Was ma dzieci jak ja więc wiecie kto to hannah montanah alias Miley (czyt. majli) Stewart

- maniazarabiania.pl (opis modnych startupów + pomysłów na biznes)

- mecze2012.info + net (euro2012)

- megafajni.pl (portal społecznościowy)

- mojeparty.pl (coś a'la grubabiba.pl)

- otooni.pl (pomysł drugiej połówki :))

- pieknedomki.pl (turystyka/budownictwo)

- pilkanozna2012.info +eu +com.pl (euro2012)

- polska-ukraina.info (euro2012)

- psotniczek.pl (portal a'la demotywatory/kwejk)

- stejk.pl (portal a'la demotywatory/kwejk)

- thebusiness.pl (zagadnienia finansowe/startupy itp)

- waszwroclaw.pl (informacje o wrocławiu dla Polaków jadących na euro -> baza hotelowa, atrakcje itp)

- whereinwroclaw.pl (informacje o wrocławiu dla anglojęzycznych jadących na euro -> baza hotelowa, atrakcje itp)

Od razu dodam, że domeny odnoszące się do piłki nożnej nie zawierają znaków towarowych UEFA (choć takie też posiadam w kolekcji ale chyba je skasuję zgodnie z Waszymi sugestiami z wątku o prawach do znaków towarowych).

Edited by wariat007
Posted
Od razu dodam, że domeny odnoszące się do piłki nożnej nie zawierają znaków towarowych UEFA (choć takie też posiadam w kolekcji ale chyba je skasuję zgodnie z Waszymi sugestiami z wątku o prawach do znaków towarowych).

I takie postępowanie się chwali.

adxn.pl (nie wiem po co to zarejestrowałem - jakieś przeczucie)

- cumelek.pl (portal ze zdjęciami dzieciaków lub sklep z artykułami dziecięcymi)

- domenowyraj.pl (reselling dropped )

- majli.pl (większość z Was ma dzieci jak ja więc wiecie kto to hannah montanah alias Miley (czyt. majli) Stewart

- otooni.pl (pomysł drugiej połówki )

- waszwroclaw.pl (informacje o wrocławiu dla Polaków jadących na euro -> baza hotelowa, atrakcje itp)

- whereinwroclaw.pl (informacje o wrocławiu dla anglojęzycznych jadących na euro -> baza hotelowa, atrakcje itp)

Żadna z tych domen mi się nie podoba.

majli.pl (większość z Was ma dzieci jak ja więc wiecie kto to hannah montanah alias Miley (czyt. majli) Stewart

Dzięki za poprawę humoru, ale $$$ z tego nie będzie.

Posted

Rozumiem polo333 że wszystkie z ww zaliczasz do grupy ninja... Dziękuję za Twoją opinię, gdyż jest ona dla mnie cenna, ale liczyłem iż prócz wyrażenia swojego zdania na ten temat wniesiesz coś konstruktywnego, jakieś spostrzeżenia odnośnie mojego sposobu myślenia tudzież wskazówki... bo samo stwierdzenie że idę złą drogą nie wskazuje mi tej lepszej drogi...

Zapraszam do komentowania/wyceniania pozostałych użytkowników Forum.

P.S. Z majli.pl chodziło mi głównie o zdobycie ruchu, gdyż wbrew pozorom dzieci wpisują tę frazę w wujka google :)

Posted
Rozumiem polo333 że wszystkie z ww zaliczasz do grupy ninja... Dziękuję za Twoją opinię, gdyż jest ona dla mnie cenna, ale liczyłem iż prócz wyrażenia swojego zdania na ten temat wniesiesz coś konstruktywnego, jakieś spostrzeżenia odnośnie mojego sposobu myślenia tudzież wskazówki... bo samo stwierdzenie że idę złą drogą nie wskazuje mi tej lepszej drogi...

Zapraszam do komentowania/wyceniania pozostałych użytkowników Forum.

P.S. Z majli.pl chodziło mi głównie o zdobycie ruchu, gdyż wbrew pozorom dzieci wpisują tę frazę w wujka google :)

Zadaj sobie pytanie, czy sam na swój interes kupiłbyś którąś z tych domen? załóż że masz pewien budżet który chcesz wydać na promocje swojego interesu w internecie czyli musisz kupić dobrą domenke wokół której skupisz promocje swojej strony. Chciałbyś kupić domenę:

- e-nieruchomosci24h.pl - za 12zl (wolna :lol: )

- czy lepiej kupić np. nieruchomosci24.pl lub e-nieruchomosci.pl

Szczerze mówiąc w swoich serwisach wole nazwy bardziej brandable, krótkie i wpadające w ucho, ale nie każdy stosuje taką taktykę (ma to swoje plusy np. w pozycjonowaniu itp.).

Posted
- adxn.pl (nie wiem po co to zarejestrowałem - jakieś przeczucie)

- domenowyraj.pl (reselling dropped :lol:)

- otooni.pl (pomysł drugiej połówki :))

Sporo tego. Lepiej zastanowić się 100 razy przed rejestracją każdej domeny. Chociaż na początku chyba każdy ma taki owczy pęd.

Posted
Sporo tego. Lepiej zastanowić się 100 razy przed rejestracją każdej domeny. Chociaż na początku chyba każdy ma taki owczy pęd.

Nawet :lol: idzie sprzedać, żeby chociaż za rejestracje się zwróciło :)

Posted

Dziękuję bardzo wszystkim za opinie na temat zarejestrowanych domen. Szkoda że nie znalazła się ani jedna wycena, ale rozumiem przez to, że domeny nie są nic warte i nie było sensu ich rejestrować wg. Was. Mam nadzieję, że między wierszami uda mi się wyczytać jaki sposób myślenia obrać przy rejestracji i kolejne wybory będą bardziej celne, choć patrząc nieraz na najwyższe sprzedaże - przeczą one zdrowemu rozsądkowi.

Tak czy inaczej postaram się zastosować do porad choć niewiele ich było... nadal liczę, że na temat ww. domen wypowie się więcej osób (choćby miały mnie totalnie zmieszać z błotem) - każda opinia jest dla mnie cenna gdy wnosi coś konstruktywnego lub gdy można z niej wyciągnąć wnioski...

Posted (edited)
Dziękuję bardzo wszystkim za opinie na temat zarejestrowanych domen. Szkoda że nie znalazła się ani jedna wycena, ale rozumiem przez to, że domeny nie są nic warte i nie było sensu ich rejestrować wg. Was. Mam nadzieję, że między wierszami uda mi się wyczytać jaki sposób myślenia obrać przy rejestracji i kolejne wybory będą bardziej celne, choć patrząc nieraz na najwyższe sprzedaże - przeczą one zdrowemu rozsądkowi.

Tak czy inaczej postaram się zastosować do porad choć niewiele ich było... nadal liczę, że na temat ww. domen wypowie się więcej osób (choćby miały mnie totalnie zmieszać z błotem) - każda opinia jest dla mnie cenna gdy wnosi coś konstruktywnego lub gdy można z niej wyciągnąć wnioski...

Ja bym zaczął od lektury:

http://przekombinowane.pl

http://danieldryzek.pl/2010/04/25/w-jakie-...arto-inwestowac

I do tego doradziłbym:

- unikać zwrotów typu "fajne", "boskie", bo dla profesjonalnej działalności czy serwisu (tacy klienci najczęściej kupują domeny) wcale nie są takie fajne, "dobre", "twój", "piękne" są w porządku,

- unikać skomplikowanych angielskich fraz w domenie .pl, bo w Polsce posługujemy się jednak głównie językiem polskim, pojedyncze popularne angielskie słowa są jak najbardziej ok,

- unikać zdrobnień i jakichś skrajnych kolokwializmów w nazwach domen, których praktycznie nikt nie skojarzy ani nie weźmie poważnie (myk, fajni, cumelek, psotniczek).

- unikać domen Euro 2012, bo trochę za późno już na postawienie i wypromowanie kolejnego serwisu o euro,

- unikać domen pod coś a'la, bo przeważnie nie ma już miejsca na kolejne coś a'la (coś a'la facebook, nasza-klasa, groupon, podbij itd.).

A tak to myślę, że te dwie domeny są najlepsze:

PiekneDomki.pl - http://www.google.pl/#hl=pl&lr=lang_pl...2f72b32af09479c

WaszWroclaw.pl - http://www.google.pl/#hl=pl&lr=lang_pl...2f72b32af09479c

Zawsze warto przed rejestracją posiłkować się trochę Google - czy komuś domena będzie potrzebna pod projekt, który może być zarobkowy lub będzie korzyść z odkupienia lepszej domeny za większe pieniądze niż koszt rejestracji.

I chyba tylko na nich masz szansę zarobić. Znalezienie jednak klienta na takie domeny to mocno kwestia szczęścia, bo to nie będą domeny, o które ktoś się będzie zabijał, a jeśli ktoś zapłaci to pewnie z kilkaset zł - zawsze do przodu za te i tamte pozostałe nie za bardzo udane rejestracje. :)

PS miałem kiedyś tę domenę DomenowyRaj.pl (w 2008 albo 2009 roku) :lol: tylko dlatego się wpisałem w tym wątku. :lol:

Edited by thomaso
Posted

coolos, thomaso - dziękuję Wam ogromnie za nakierowanie na poprawne tory myślowe. Jak słusznie zauważył hans oraz tekst w przytoczonym poradniku - najgorzej jest działać pod wpływem emocji. Pewnie każdy z Was miał jakieś domeny które w taki sposób zarejestrował a później nie dało się z nimi nic zrobic :lol:

Nadal uważam, że jakiś minimalny potencjał drzemie w niektórych z tych domen, ale już wiem, że nie przełoży się on na pieniądze z ich sprzedaży - no cóż trzeba będzie w kilka miesięcy wystawić na nich jakieś serwisy i zobaczyć co się będzie działo a po 9 miesiącach próba sprzedaży żeby odzyskać choć część zainwestowanych pieniędzy :lol: bo innego wyjścia nie widzę jak na razie (na parkingu zarobiły łącznie 10 centów).

Pozdrawiam wszystkich którzy podzielili się swoim doświadczeniem i wiedzą i którzy są życzliwi początkującym bo to Wy zmieniacie ten świat na lepszy :)

Posted (edited)

Niestety

prawie wszystkie z tych domen z tych domen raczej Ci nie polecam za rok przedłużać, chociaż pięknedomki*pl oraz thebusiness*pl może by nawet miały jakieś wzięcie i tych bym się trzymał...

Myślę,że to też taka wskazówka na przyszłość... Obserwuj , ucz się i wyciągaj wnioski ...tylko tak staniesz się lepszym w tym biznesie... A gdybyś chciał poznać mechanizmy sprzedaży to nawet mogę ci dać 15pln za thebusiness*pl :)

Edited by polishprince
Posted (edited)

Księciu dziękuję za ofertę kupna domeny, lecz mija się z celem wg mnie sprzedawanie domen, które sam wymieniłeś jako warte przedłużenia za cenę 15 zł - więc przykro mi ale nie skorzystam (chyba że znów źle zanalizowałem Twoją wypowiedź).

Dziękuję również za wskazówki i mobilizację dążenia do doskonałości :) Mam nadzieję, że kiedyś będziecie mogli patrząc na moje działania z dumą powiedzieć "to ja go tego nauczyłem" :lol:

Mam już nawet hasło promujące moją chęć rozwoju: "Od ninja mastera do Dryzka Daniela" :)

Zobaczymy co z tego wyjdzie :D

Swoją drogą Ciekawi mnie skąd te ceny na aukcjach - bo skoro płaci się za domenę w dropped 12 zł, za wystawienie na sprzedaż 1,5 zł a cena końcowa to 15 zł - to daje 1,5 zł zarobku?

Jeśli tak to co z aukcjami które są za 10 zł? Albo te osoby mają zniżki, albo stwierdzili że źle zainwestowali i próbują ratować część utopionej kaski... hmm muszę nie dostrzegać ważnego elementu tej układanki...

P.S. Proszę się nie obrażać za żartobliwe podejście do niektórych tematów - taki już jestem

\/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ \/ no popatrz poniżej :lol:

Edited by wariat007