Jump to content

Jak trzymacie domeny na giełdzie?  

47 members have voted

1. 1. KT czy Złóż ofertę

• Kup teraz
      20
    • Złóż ofertę
      11
    • Zależy od domeny
      16

Recommended Posts

Posted (edited)

Jak trzymacie swoje domeny na giełdzie?

Wybieracie cenę kup teraz, czy nie?

Jeżeli tak, to czy mocno zawyżoną?

A może to zależy od jakości domeny?

Edited by enelce
Posted

Zależy od domeny. Są domeny, które są na sprzedaż. Są też takie, które są na sprzedaż, ale nie zależy mi na szybkim ich spieniężeniu ponieważ były kupione z myślą o stworzeniu serwisu.

Posted
[...]

[...]

Dlaczego cena "Kup Teraz" miałaby być mocno zawyżona lub w ogóle zawyżona?

Posted (edited)
Dlaczego cena "Kup Teraz" miałaby być mocno zawyżona lub w ogóle zawyżona?

Pewnie dlatego, ze

1) kiedys trafi sie kretyn, ktory moze tyle zaplacic/przeplacic

2) zawsze mozna sie potargowac

3) nie wiadomo ile takowa domena jest realnie warta, wiec na wszelki wypadek, by nie sprzedac za niska cene patrz pkt 1

;-)

[edit]

Codo ankiety, to zaglosowalem na "złóż ofertę", jednakże wszystko zależy od domeny. Sa domeny, ktore maja jawny cennik, np na LM,badz przy wyprzedazach. Gdy klient zapyta, to rowniez podaje sie jakas ustalona kwote.

Edited by empireus
Posted
Pewnie dlatego, ze

3) nie wiadomo ile takowa domena jest realnie warta, wiec na wszelki wypadek, by nie sprzedac za niska cene patrz pkt 1

;-)

Empireus, dzięki za szczegółowe opracowanie tematu :D

... a ja głupi nadal ustawiam te moje "kup Teraz" na takim "realnym" poziomie aby umożliwić Klientowi szybki zakup za adekwatną do wartości domeny cenę :D

Posted (edited)
Pewnie dlatego, ze

;-)

No wlaśnie.

Zgadzam się z tym.

Każdy kupujący targując cokolwiek "poczuje się lepiej"

i zwiększy to szanse na sprzedaż.

jak ktoś był kiedykolwiek na targu w kraju arabskim wie co mam na myśli

Tam kolesie podają cenę 3-5 krotną, ale to zupełnie inna bajka

i niezły ubaw podczas targowania się.

w domenach lekkie zawyżenie jest wskazane.

tak też żeby oczywiście nie odstraszyć klienta (20-30%)

Edited by DM2009
Posted (edited)
No wlaśnie.

Zgadzam się z tym.

Każdy kupujący targując cokolwiek "poczuje się lepiej"

i zwiększy to szanse na sprzedaż.

jak ktoś był kiedykolwiek na targu w kraju arabskim wie co mam na myśli

Tam kolesie podają cenę 3-5 krotną, ale to inna bajka

i niezły ubaw podczas targowania się.

w domenach lekkie zawyżenie jest wskazane.

tak też żeby oczywiście nie odstraszyć klienta (20-30%)

Firma, którą reprezentuję inaczej podchodzi do kwestii "Kup Teraz".

Dla nas jest ona po to właśnie aby wyeliminować czynnik targowania się i zminimalizować czas transakcji.

Targujemy się ale poza opcją "Kup Teraz".

Edited by yarowa
Posted (edited)
Firma, którą reprezentuję inaczej podchodzi do kwestii "Kup Teraz".

Dla nas jest ona po to właśnie aby wyeliminować czynnik targowania się i zmaksymalizować czas transakcji.

Nic dziwnego, bo przecież "Kup Teraz" raczej wyklucza targowanie się, raczej taki domenowy market, klient przychodzi, wrzuca do koszyka, płaci i odchodzi.

Moim zdaniem "Złóż ofertę" sprawdza się tylko przy domenach, których samemu nie umie się wycenić, to jest raczej niewielka część domen. Z doświadczenia wiem, że praktycznie każdy się targuje, o ile jest taka możliwość, ale jak się napisze, że cena nie podlega negocjacji lub złoży kontroofertę w cenie wyjściowej znaczy się nie opuści ani o 1 zł to też kupi (o ile to realna cena).

A z tym zawyżaniem cen to ciężko powiedzieć, trzeba by zrobić jakieś badania - sam miałem kiedyś mocno pozawyżane ceny to prawie nikt nie pytał o takie domeny (może się bał zbankrutować po zakupie takiej domeny), potem jak urealniłem ceny to było dużo więcej zapytań, a nawet zakupów przez Kup Teraz.

Tak samo jak miałem bardzo dużo domen na "Negocjuj cenę" to ofert było bardzo dużo, ale w takich granicach 10-200 zł, jak domeny zostały wystawione z cenami od kilkuset zł w górę to takie oferty właściwie się skończyły (chyba dlatego, że mi by też było głupio składać ofertę 10 zł czy nawet 50 zł kiedy cena byłaby np. x.xxx) i teraz jest ich dużo mniej, ale bardziej konkretnych, przeważnie na 30-50% ceny wyjściowej, dużo rzadziej bezpośrednie zakupy przez Kup Teraz bez uprzedniego kontaktu czy negocjacji.

Edited by thomaso
Posted (edited)
@ yarowa

a z ciekawosci zapytam duzo ludzi kupuje domene w opcji kup teraz bez targowania sie w ogole?

W przypadkach, które znam Klienci targowali się wówczas, kiedy zaznaczona była opcja [tylko] "negocjuj cenę".

Nie negocjowano gdy w ofercie sprzedaży domeny widniało "Kup Teraz". Zresztą, nie bylibyśmy wówczas skłonni negocjować. Kupowano domenę, "bez szemrania" :D.

Edited by yarowa
Posted (edited)
Jak trzymacie swoje domeny na giełdzie?

Wybieracie cenę kup teraz, czy nie?

A może to zależy od jakości domeny?

Pytanie jest takie, jaki stawiasz sobie cel sprzedaży? Czy chcesz sprzedawać mało domen za możliwie największe kwoty, czy więcej ale za ceny niższe, czy może przyjmujesz jeszcze inną strategię sprzedaży? Podejmujesz negocjacje, czy wykluczasz? itd.

Najbardziej uniwersalne i moim zdaniem najbardziej optymalne jest stworzenie możliwości kontaktu ze sprzedawcą, gdzie poprzez zapytanie potencjalny klient będzie mógł poznać cenę domeny. Najgorszym rozwiązaniem jest zmuszanie klienta do proponowania ceny zakupu.

Edited by Pan_Grzegorz
Posted (edited)
Najbardziej uniwersalne i moim zdaniem najbardziej optymalne jest stworzenie możliwości kontaktu ze sprzedawcą, gdzie poprzez zapytanie potencjalny klient będzie mógł poznać cenę domeny.

No tak, ale jak sprzedający dobrze wie, za ile może / chce sprzedać domenę to może bezpośrednio podać ją przy ofercie. To nie wyklucza możliwości kontaktu ze sprzedającym w żaden sposób, w Aftermarket.pl jest możliwość kontaktu ze sprzedającym zawsze - czy cena jest podana czy nie.

Na pewno zmuszanie klienta, żeby sam wymyślił sobie jakąś cenę totalnie odpada, z tym się zgadzam jak najbardziej. :D

Edited by thomaso
Posted (edited)
No tak, ale jak sprzedający dobrze wie, za ile może / chce sprzedać domenę to może bezpośrednio podać ją przy ofercie. To nie wyklucza możliwości kontaktu ze sprzedającym w żaden sposób.

Tak jak piszesz thomaso, jeżeli sprzedawca jest zdecydowany, co do ceny sprzedaży to pewnie wybierze opcję Kup teraz. Dlatego zaznaczyłem, że wszystko zależy od celu i strategii jaką się przyjmuje. Jednak w większości przypadków, kiedy sprzedający nie potrafi sprecyzować swoich oczekiwań lub gdy zmieniają się one zależnie od okoliczności i czasu, najlepszym rozwiązaniem będzie umożliwienie bezpośredniego kontaktu.

Edited by Pan_Grzegorz
Posted

Nie no, jak najbardziej... Tylko tu sie pojawia ten problem - jak wycenic domene, by sprzedala sie za godziwe pieniadze? ;-) I nie piszcie mi o generycznosci, jakosci itp, bo tak naprawde, co klient to inne gusta i portfel ;-) Jeden szuka pod zaplecze/do pracy dyplomowej za stowke, inny zaczyna interes i chce sie przebic w branzy wiec moze wydac do tysiaka, a jeszcze inny ma po prostu taki kaprys i worek zlota. W ktorego celowac?

Stad pewnie te zaporowe ceny, badz jej brak, bo kazdy ma nadzieje, ze do niego tez trafi taki "napalony ktosiu z workiem kasy".

Zeby nie bylo, sam czesto to stosuje, liczac, ze ktos zechce sie jednak targowac. Niestety, targowanie w naszym narodzie zanika...

I wg powyzszego co napisaliscie, ja tez od pewnego czasu rozwazam wprowadzenie srednich cen. Wg zasady - lepiej sprzedac za mniej, niz kisic, spuscic i dac zarobic efektowi dropped ;-)

Jednak ukryta cena/nie podawanie jej, ma pewna zalete - mozemy "mierzyc popularnosc" domeny. Czesto te oferty po 1-200zl bywaja fajnym wyznacznikiem do przedluzenia domeny, nawet jesli nie ma wyzszych ofert. Przy podanej cenie, takim "studentom" juz nie bardzo chce sie wysylac oferty na przyslowiowa stowke. jednakze gdy cena nie jest podana, to przy kilku tego typu ofertach po 10-200zl mozna domniemywac, ze kiedys znajdzie sie bogatszy "student" ;-)

Posted (edited)
Nie no, jak najbardziej... Tylko tu sie pojawia ten problem - jak wycenic domene, by sprzedala sie za godziwe pieniadze? ;-) I nie piszcie mi o generycznosci, jakosci itp, bo tak naprawde, co klient to inne gusta i portfel ;-) Jeden szuka pod zaplecze/do pracy dyplomowej za stowke, inny zaczyna interes i chce sie przebic w branzy wiec moze wydac do tysiaka, a jeszcze inny ma po prostu taki kaprys i worek zlota. W ktorego celowac?

Stad pewnie te zaporowe ceny, badz jej brak, bo kazdy ma nadzieje, ze do niego tez trafi taki "napalony ktosiu z workiem kasy".

Zeby nie bylo, sam czesto to stosuje, liczac, ze ktos zechce sie jednak targowac. Niestety, targowanie w naszym narodzie zanika...

I wg powyzszego co napisaliscie, ja tez od pewnego czasu rozwazam wprowadzenie srednich cen. Wg zasady - lepiej sprzedac za mniej, niz kisic, spuscic i dac zarobic efektowi dropped ;-)

Jednak ukryta cena/nie podawanie jej, ma pewna zalete - mozemy "mierzyc popularnosc" domeny. Czesto te oferty po 1-200zl bywaja fajnym wyznacznikiem do przedluzenia domeny, nawet jesli nie ma wyzszych ofert. Przy podanej cenie, takim "studentom" juz nie bardzo chce sie wysylac oferty na przyslowiowa stowke. jednakze gdy cena nie jest podana, to przy kilku tego typu ofertach po 10-200zl mozna domniemywac, ze kiedys znajdzie sie bogatszy "student" ;-)

Umiejętność realnej wyceny domen to najtrudniejszy element domainingu, a zarazem niezbędna umiejętność w tym biznesie. Jeżeli ktoś nie potrafi wyceniać domen to będzie przepłacał przy ich zakupie i tracił przy sprzedaży lub obijał się o ścianę własnych, zbyt wysokich oczekiwań. :D Jeżeli ktoś liczy tylko na "złoty strzał" to może się nie doczekać. Zbytnie zawyżanie cen nie jest zbyt dobrą strategią, natomiast lekkie zawyżenie o 20-30% powyżej ceny, za którą jesteśmy gotowi sprzedać domenę może się opłacić, jednocześnie jest to ta wartość, którą można zbić w negocjacjach.

Żeby zarabiać na domenach trzeba mocno stać na nogach, realnie oceniać potencjał swoich domen i własne możliwości finansowe. Tak mi się przynajmniej wydaje. :D

Edited by Pan_Grzegorz
Posted

kup teraz jak najbardziej ale tylko w bezposrednim kontakcie z KK

na AM nie mam ustaonej zadnej ceny jestem chetny do negocjacji

wartosc domen ktore mam na sprzedaz sa jak najbardziej ustalone

kwestia negocjacji i nosa do biznesu (ktorego chyba nie posiadam na razie)

spowoduje osiagniecie wiekszych zyskow mam nadzieje :D

• 4 weeks later...
Posted

Zdecydowanie KupTeraz. Klient lubi znać cenę. Przynajmniej wie czy domena kosztuje tysiąc, 10 tys. czy 100 tys. złotych. Często nawet nie próbuje pytać, bo myśli, że domena jest droga.

Sedo już od dłuższego czasu przedstawia raportu, w których widać, że domeny z ustaloną ceną zdecydowanie lepiej się sprzedają.

Cena powinna być realistyczna (pojęcie względne, wiem) i nie przewyższać zanadto ceny, jaką faktycznie uważamy, że domena powinna posiadać. Można oczywiście zostawić sobie 10-20% marginesu przydatnego w negocjacjach, ale to już maksimum. Czasami, jeśli chcemy domenę sprzedać szybko, warto ustawić niższą, atrakcyjną cenę, która zachęci kupca.

Jakiś czas temu ustaliłem ceny KupTeraz dla dużej ilości domen. Jest to proces żmudny, ale naprawdę warto to zrobić. Na część domen ceny są na tyle atrakcyjne, że nie negocjuję ich wcale - albo ktoś kupuje w podanej cenie, albo nie.

Przykład: kilka dni otrzymałem ofertę na domenę 1200 PLN. Cena KupTeraz wynosiła 6500 PLN. Zwrotnie odpowiedziałem, że domena jest na sprzedaż za 6500 PLN. Po trzech dniach Klient zaakceptował ofertę i kupił domenę.

Ustalona z góry cena KupTeraz pomaga również dlatego, że Klient zdaje sobie sprawę, że nie wziąłem jej z sufitu i nie zaproponowałem mu np. 3x większej z jakiegoś powodu. To pomaga w negocjacjach.

To oczywiście tylko moja subiektywna ocena.

DD