Jump to content

Recommended Posts

Posted

1. Gotowe rozwiązanie, czy unikalne? Jeżeli gotowe, to jakie oprogramowanie możecie polecić?

2. Dobre i sprawdzone firmy zajmujące się tworzeniem sklepów.

3. Instalacja, unikalna grafika, itd. - Z jakimi kosztami trzeba się liczyć?

Będę wdzięczny jeżeli ktoś wypowie się w temacie. Z góry dziękuję. :D Można się zareklamować.

Posted

Więcej szczegółów... jakiego typu sklep, ile produktów, jakiego ruchu/klientów się spodziewasz. Jeśli jesteś zainteresowany zapraszam na priv, przedstawię ofertę (najpierw jednak proszę o podanie powyższych szczegółów)

Posted (edited)
Więcej szczegółów... jakiego typu sklep, ile produktów, jakiego ruchu/klientów się spodziewasz. Jeśli jesteś zainteresowany zapraszam na priv, przedstawię ofertę (najpierw jednak proszę o podanie powyższych szczegółów)

Docelowo będzie ok. 10 produktów, branża zabawki. Jak na razie produkty są dopiero zaprojektowane i wykonane modele próbne, zanim produkty wejdą do sprzedaży, a ja poproszę o indywidualną ofertę minie jeszcze sporo czasu. Oczywiście można zostawić kontakt do siebie, ale w tym momencie bardziej interesuje mnie co powinienem wiedzieć i na co zwracać uwagę zanim w ogóle zacznę z kimkolwiek rozmawiać, stąd ten temat.

Edited by Pan_Grzegorz
Posted

jakoś w lipcu spadła całkiem przyjemna zabawkowa domena pl. pod com działający sklep. przechwyciłem ją dla siostry - też otwiera biznes w tym kierunku. Jeśli umiesz uploadować pliki na serwer to sklep możesz postawić sam. Pozostaje grafika.

Posted
jakoś w lipcu spadła całkiem przyjemna zabawkowa domena pl. pod com działający sklep. przechwyciłem ją dla siostry - też otwiera biznes w tym kierunku. Jeśli umiesz uploadować pliki na serwer to sklep możesz postawić sam. Pozostaje grafika.

nie kapuję tego tekstu :D

temat podbijam bo jestem zainteresowany także

Posted (edited)
nie kapuję tego tekstu :D

temat podbijam bo jestem zainteresowany także

Zabrakło dużych liter w zdaniach (pewnie z pośpiechu), chodziło o:

Jakoś w lipcu spadła całkiem przyjemna zabawkowa domena .pl. Pod .com działający sklep.

@Pan_Grzegorz - jeśli w sklepie ma być tylko 10 produktów to ważniejsze od samych mechanizmów sklepu będą opisy, grafika i prezentacja samych produktów, tyle mogę doradzić. Firm tworzących sklepy jest bardzo dużo, ale nie we wszystkich jest na pewno dobry copywriter, grafik i specjalista od wizerunku, a Tobie poza specjalistami IT będą oni też mocno potrzebni.

Edited by thomaso
Posted (edited)

wybierając skrypt sklepu warto zwrócić uwagę na support - decydując się na gotowe rozwiązania.

chcąc zlecić stworzenie autorskiego softu pod klienta musisz się liczyć z tym, że za wszelkie dodatki, pluginy będziesz musiał płacić. często licencja zabrania grzebania w kodzie, więc to już kolejny minus. ponadto często takie autorskie zabawki mają śmietnik w kodzie i brak jakiejkolwiek optymalizacji pod kątem SEO.

Z własnego doświadczenia wiem, że najwygodniej optymalizuje się (a następnie pozycjonuje) sklepy pod skryptami Magento, Gekoskale i Prestashop. Dla 10 produktów warto zdecydować się pomiędzy dwoma ostatnimi propozycjami (ew. pomyśleć nad Wordpressem). Kupując autorskie rozwiązania, z optymalizacją pozycjoner może mieć więcej problemów, ale jest ona również wykonalna :D

Edited by yendo
Posted

nie marnuj pieniędzy na "autorskie wdrożenia". (bez obrazy chłopaki - piszę tu o innych autorskich niż wasze) W naszym kraju sprzedaje allegro.

sklep z kilkoma produktami?:

wordpress i formularz zamówienia za pobraniem na każdej karcie produktu - całość zrobisz sam bez większego problemu

.. i nie zapomnij wystawić produktów na allegro (ręcznie, bez integracji :D

Posted

Akurat jestem trochę w temacie, wiec mogę powiedzieć, że wybrałem platformę IAI. Odrzuciłem wszystkie darmowe (lub budowane na nich "autorskie) rozwiązania ponieważ zależy mi na rozwoju oprogramowania, supporcie itp. - a to mam nadzieje firma Pawła Fornalskiego zapewnia.

Grafikę do sklepu wcześniej tworzyła agencja, która reklamuje się jako "specjaliści od wizerunku", ale nie byłem zadowolony z efektów i przerwałem współpracę. Aktualnie robią to graficy z IAI, jest lepiej, ale nie doskonale. Wydaje mi się, że gdybym miał uruchamiać jeszcze jakiś nowy sklep, to do grafiki poszukałbym jeszcze kogoś innego.

Posted (edited)
sklep z kilkoma produktami?:

Sklep ma być tylko dodatkiem do strony, która będzie reklamą produktów których jestem producentem. :D Te kilka produktów zamyka się w pewną całość.

@Pan_Grzegorz - jeśli w sklepie ma być tylko 10 produktów to ważniejsze od samych mechanizmów sklepu będą opisy, grafika i prezentacja samych produktów, tyle mogę doradzić. Firm tworzących sklepy jest bardzo dużo, ale nie we wszystkich jest na pewno dobry copywriter, grafik i specjalista od wizerunku, a Tobie poza specjalistami IT będą oni też mocno potrzebni.

Oczywiście każdym z elementów zajmą się fachowcy, problem jest tylko taki, jak poznać kto jest fachowcem, a kto chciałby nim dopiero być. :D Jako, że nie mam pojęcia o rozwiązaniach IT, grafice czy projektowaniu stron wolę zapytać Was o porady i doświadczenia. Z marketingiem dam sobie radę. Mógłbym zgłosić się do takich firm jak np. K2 Internet, czy janmedia.com i spać spokojnie, ale podejrzewam że mój budżet by tego nie wytrzymał. :D

Edited by Pan_Grzegorz
Posted (edited)
Oczywiście każdym z elementów zajmą się fachowcy, problem jest tylko taki, jak poznać kto jest fachowcem, a kto chciałby nim dopiero być. :D

Jedyny sprawdzony sposób to przejrzeć portfolia firm wdrażających sklepy lub oferujących oprogramowanie (bo tak jak napisał necik niektóre duże firmy jak np .IAI mogą się zająć wszystkim całościowo) czy są tam podobne koncepcyjnie sklepy i zrealizowane na wysokim poziomie czyli wysoka jakość grafiki i czytelności oraz przyjazności sklepu, bo to jest raczej najważniejsze.

Co jest najważniejsze w sklepie?

http://jakisklepwybrac.pl/node/24/results

Edited by thomaso
  • 2 weeks later...
Posted

Jeśli chodzi o "darmowe" rozwiania do dobre jest magento oraz presta

Skrypty darmowe ale jakbyś chciał jakiś dodatkowy moduł to trzeba dopłacić.

Istore jest fajne choć ma troszke ograniczone możliwości edycji wygladu ale da sie zrobić też dość ładny sklep

Shoper dobre oprogramowanie może ma nawet za dużo funkcji z których sie nie korzysta

Wiecej na temat tematyki ecommerce

• 2 years later...
Posted

Wg. mnie, istniejący biznes który już przynosi wymierny zysk prosi się o dedykowane rozwiązanie a taki biznes z którym dopiero zaczynasz i który nie wiadomo czy przetrwa pierwszy rok to raczej najbezpieczniejszą opcja jest gotowy model z miesięcznym abonamentem.