Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Nowy nabytek:

LokowanieProduktu *PL

di.com.pl: oznaczenie lokowania produktu i nowe symbole wiekowe

wiki: Lokowanie produktu (ang. product placement) – jedno z narzędzi marketingowych służące promocji produktów i usług.

Pewnie niektórzy z Was ostatnimi czasy zauważyli tę frazę przy reklamach, czy programach typu Magda Gessler.

Od sierpnia 2011 KRRiT nakazało informowanie widzów o zastosowanych ukrytych reklamach przed i po audycji. Obowiązkowo musi być informacja: "Audycja Zawiera/Zawierała Lokowanie Produktu".

Mimo ogólnego negatywnego odbioru czynności związanych z ukrywaniem produktu i działaniem na podświadomość konsumenta może ktoś się skusi na taki adres. Jaką kwotę byście wtedy zaproponowali dla KK?

Edited by doggystyle4
  • 2 weeks later...
Posted

Domena wydaje się fajna tylko nie wiem jakie by miała zastosowanie praktyczne. Sam proces lokowania produktu jest coraz ważniejszym procesem budowania marki ale tym zajmują się całe agencje a lokowanie produktu ma jedynie charakter informacyjny. Mogę się w swoich osądach mylić dlatego z przyjemnością poznam Wasze opinie bo domena jest bardzo ciekawa...

Pozdrawiam

Posted

Gdyby to było productplacement.pl to w moim przekonaniu mógłbyś liczyć na średnie xxxx do niskiego xxxxx zależnie od Twojej determinacji i zdolności negocjacyjnych. Polski odpowiednik wydaje mi się dobry ale jedynie na przekierowanie lub zaplecze, za mało w nim charakteru aby mógł posłużyć za brand - tak jak wiele innych zbitek pojęciowych w języku angielskim!

#crosspromotion.pl

• 1 month later...
Posted
Pewnie niektórzy z Was ostatnimi czasy zauważyli tę frazę przy reklamach, czy programach typu Magda Gessler.

Od sierpnia 2011 KRRiT nakazało informowanie widzów o zastosowanych ukrytych reklamach przed i po audycji. Obowiązkowo musi być informacja: "Audycja Zawiera/Zawierała Lokowanie Produktu".

Moim zdaniem, bardzo ciekawa domena, szczególnie w kontekście powyższego cytatu dotyczącego nowych rozwiązań prawnych.

Myślę, że ten termin znany dotychczas tylko osobom z branży stał się (lub stanie w najbliższym czasie) powszechnie rozpoznawalnym związkiem frazeologicznym. Ma to także wpływ na wartość domeny.

Gdyby to było productplacement.pl to w moim przekonaniu mógłbyś liczyć na średnie xxxx do niskiego xxxxx

Zgadzam się z Dickiem, angielski pierwowzór, to już w branży klasyka. Polski odpowiednik z nagłowka tematu trudny do konkretnej wyceny. Ja - tak bardzo ogólnie, na dziś, bo uważam, że z czasem cena wzrośnie - powiem gdzieś między 2-5k.