Jump to content

Herbata pobudzająca / antystresowa / wspomagająca naukę

Recommended Posts

Posted

Witam,

Możecie polecić jakieś herbatki :

- pobudzające pewnie jakieś z guaraną albo coś w ten krój którymi mógłbym zastąpić kawę ..

- jakieś rozluźniające umysł / od stresowujące które po ciężkim dniu mógłbym sobie wieczorkiem łyknąć

- odświeżające umysł pomagające , wspomagające naukę np. słówek z niemieckiego czy innych rzeczy jak np. programowanie itd.

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi ! :)

Posted (edited)

moge tylko napisac, ze najlepsze wyniki u buka osiagalem zawsze popijajac Oolong tea :)

btw. wg wlasnego przepisu - kazdy musi znalezc wlasna recepte ;)

@edit: literka

Edited by Guest
Posted

- pobudzające pewnie jakieś z guaraną albo coś w ten krój którymi mógłbym zastąpić kawę ..

Jeżeli pijesz dużo kawy to ta kawa jest źródłem złego samopoczucia (zakładam, że takie jest skoro szukasz rozwiązania). Kawa wypłukuje z organizmu magnez. Jak jesteś nałogowcem to bierz regularnie jakieś MG+B6 - po paru tygodniach regularnego uzupełniania magnezu zauważysz różnicę.

Posted

Dziękuje tym którzy się udzielili w tym wątku - natomiast możecie polecić konkretne herbaty z konkretnych sklepów gdyż naprawdę jest tego dużoooooooo ..

Posted
- pobudzające ...

- jakieś rozluźniające umysł / od stresowujące które po ciężkim dniu

- odświeżające umysł

Nie wypada mi podawać konkretnych marek więc proponuję inne rozwiązanie: gimnastyka, prysznic, sex.

Pobudza, rozluźnia, odświeża a słówka i tak lepiej jest ćwiczyć w parze :)

Posted
Nie wypada mi podawać konkretnych marek więc proponuję inne rozwiązanie: gimnastyka, prysznic, sex.

Pobudza, rozluźnia, odświeża a słówka i tak lepiej jest ćwiczyć w parze ;)

Jak to nie wypada ! :)

Jak masz coś ciekawego to jeśli nie chcesz w tym temacie to na priv napisz.

Dzięki!

Posted

Pobudza, rozluźnia, odświeża a słówka i tak lepiej jest ćwiczyć w parze :)

To co w takim razie polecasz dla singli ? ;)

Posted (edited)
...

...

- jakieś rozluźniające umysł / od stresowujące które po ciężkim dniu mógłbym sobie wieczorkiem łyknąć

...

Herbatki ziołowe znane od setek lat. Np. melisa lub napar z korzeni kozłka lekarskiego (waleriana).

Korzeń kozłka lekarskiego działa uspokajająco na cały układ nerwowy, rozkurczowo, przeciwepileptycznie, znosi wzdęcia, nadmierną fermentację i dolegliwości tego układu, zwłaszcza pochodzenia nerwicowego.

# herbata.org

Edited by ArturZ
Posted

guaranina to inna nazwa kofeiny, wywodzaca sie od nazwy rosliny, która zawiera jej 4x wiecej niz kawa :)

Posted

Polecam yerba mate, piję od czterech miesięcy w zasadzie codziennie, jeszcze nie odstawiłem całkowicie kawy, ale jestem na dobrej drodze. Poza tym ten smak - mmm...

Początki mogą być ciężkawe, niektórzy narzekają na rozwolnienie, inne (lekkie) problemy żołądkowe, ja nic nie miałem, musiałem tylko przyzwyczaić się do smaku.

Aha - moja tykwa zapleśniała, choć przygotowałem ją i obchodziłem się dokładnie zgodnie z zaleceniami - dlatego od razu polecam ceramiczne rozwiązanie.

Pzdr

Łukasz

Posted (edited)
Polecam yerba mate, piję od czterech miesięcy w zasadzie codziennie[...]

u mnie w pracy wlasnie taka moda, jedno zaczelo pić, a po tygodniu cale biuro, oczywiscie kazdy twierdzi ze juz dawno, ho, ho...

Edited by megalgal