Jump to content

Domena : marka net.pl/org.pl itp. albo marka24.pl itp.

Recommended Posts

Posted

Witam,

Mam do was pytanie robię np. forum/bloga/portal o jakiejś firmie dajmy np. rolex - domena przykładowo rolex.pl / rolex.eu i tak dalej są zarejestrowane .

Wersja A)Zostają mi do wyboru rolex .net.pl/info.pl/biz.pl/org.pl/edu.pl/ czyli wszystkie funkcjonalne oraz regionalne.

Wersja B)Lub mogę wymyślić własną nazwę ale np. z końcówka .pl która jest przez polskich internautów najlepiej zapamiętywana i tu dla przykładu np.rolex24.pl , rolexcenter.pl , forumrolex.pl , blogrolex.pl , rolexy.pl i tak dalej

Co waszym zdaniem lepiej wybrać ?

Pzdr :)

Posted

Każda zostanie ci odebrana (cybersquatting) jeżeli firmie zmieni się widzimisię na temat twojej inicjatywy - tak było z nikonem, legią, gamesworkshop etc.

Pomijając to najlepszy adres to taki w najwyższym rejestrze (.pl) z keywordem marki i dodatkowym "centrum" czy inne przykłady które podałeś etc. 24 to nie jest dobry pomysł - polecam unikać tego affixu.

Posted

Zależy od tego jak klasyfikowany jest znak zastrzeżony (podstawa prawna do odebrania adresu), ale TAK centrum + nazwa marki to podstawa do odebrania domeny (ze względu na obecność znaku zastrzeżonego w nazwie portalu).