Jump to content

Czy nie spróbować zareklamować domeny na outdoorze:)

Recommended Posts

Posted

Zakładam taki temat, bo chyba go jeszcze nie było, a chętnie chciałbym poznać Wasze zdanie w tym temacie. Noszę się z zamiarem wyjścia do ludzi ze swoimi domenami(wiem i nie trzeba tego podkreślać, że nie ze wszystkimi), oczywiście tymi lepszymi.

Czy to nie jest tak, że czas nadszedł, aby się ukazać światu, że jest coś takiego jak domeny(nie wszyscy chyba nawet o tym wiedzą), a poza tym jakie znaczenie dla Firmy może mieć posiadanie dobrej domeny? Myślę, że mogłoby okazać się skuteczne takie promowanie produktu, bo tak to winniśmy nazywać. Może jako pierwszy wymyślę domain marketing(pewnie i taka domena zajęta:).

Wielu pomyśli, że to szaleństwo czy też zbytnia wiara w swoje domeny i w ludzi, ale zawsze warto podjąć krok, który mógłby poczynić sprzedaż naszych "perełek".

Chętnie wysłucham Waszej opinii, a być może już nie długo jako pierwszy przetrę szlak i wstawię swoją domenę na bilboard:)

Pozdrawiam

Posted

W przypadku bardzo mocnych domen generycznych z bardzo komercyjnym zastosowaniem, takie działanie może przynieść założony efekt, aczkolwiek dopóki nie sprawdzisz tego empirycznie nie możesz mieć pewności. Jest ryzyko, jest zabawa;)

Posted
Zostaw to home :) zbawianie ludzi za własne pieniądze może okazać się katastrofalne dla portfela :P

Spokojnie, nie powiedziałem lub nie napisałem, że chciałbym robić wykłady na blibordach odnośnie wartości domen.

Może błędnie zinterpretowałem. Raczej chodziło mi coś w stylu podania na bilbordzie domeny i skierowania jej do konkretnej grupy z jakimś chwytliwym opisie, a także nie ilość bilbordów w wyniku 100 czy 200, ale 1 przy ruchliwej drodze wlotowej czy wylotowej z Wawy.

Myślałem o eksperymencie. Tak, dla spróbowania. Dla zmierzenia się z tematem:)

Posted
Dam Ci dobrą radę :) Odpuść sobie .

Lubię rady, ale i lubię wyzwania. Jak wspomniał niżej po Tobie, a wyżej nade mną Ores trzeba byłoby to sprawdzić.

Może będę pierwszy.

Posted
Pierwszy... raczej nie pierwszy, wystarczy przeprowadzić odpowiednie wyszukiwanie by oszczędzić każdą ilość gotówki. Link do gotowego raportu :)

Dobrze, że ja planuję jeden bilbord:)Hehehhe, ale nie że nie jestem poważny. Znalazłbym dobrą lokalizację, jakąś domenkę, a nóż widelec przejedzie jakiś Prezes i powie, chce ją mieć.

Na poważnie planuję taką akcję, ale nie wiem czy przed świętami się wyrobię:/, a po świętach na kurs na miesiąc.

Poczekamy zobaczymy, ale nie omieszkam nie wkleić ewentualnego zdjęcia.

Pozdrawiam

Posted
... ale 1 przy ruchliwej drodze wlotowej czy wylotowej z Wawy.

Dlaczego akurat przy Wawie? Tracisz potencjalnych klientów z Gdańska, Krakowa, Wrocławia ... itd.

Dla mnie pomysł chybiony. Home.pl może reklamować usługę rejestracji domen na bilboardach ale reklama samej domeny na sprzedaż mija się z celem. Co innego reklama w necie.

Posted

Dobra lokalizacja to wedlog ciebie gdzie? Bo dla mnie jedyna dobra lokalizacja takiego bannera to chyba tylko pod hotelem w ktorym sie odbywa spotkanie domainerow, bo inne beda mialy skutecznosc zerowa.

Posted

Doświadczeni inwestorzy (sól tego biznesu, a tych coraz mniej na forum) używają i używali różnych metod na reklamę, nawet jeśli ich domeny reklamy nie potrzebują, bo dobra domena zawsze przyciągnie zainteresowanych klientów, choć dodatkowa podpowiedź dla kogoś kreatywnego, kto akurat rozpoczyna nowy projekt, raczej nie powinna zaszkodzić.

Taka reklama może być w formie reklamy przy drodze:

domnx.jpg

Można też reklamować się w google:

domeny.jpg

A nawet przyjąć reklamę w postaci nazwy domeny na swoim samochodzie:

http://www.di.pl/index.php?showtopic=12761&hl=

http://www.di.pl/index.php?showtopic=62426

Jak masz kiepskie domeny, to pewnie nawet billboard nie pomoże chociaż kto wie...Kto nie próbuje ten nic nie ma.

Posted
(...) Kto nie próbuje ten nic nie ma.

Ale znasz jakies wyniki tego typu reklamy? Bo moim zdaniem ten kto sprobuje w ten sposob to nie tylko nie bedzie mial, ale bedzie mial jeszcze mniej :)

Posted
Ale znasz jakies wyniki tego typu reklamy? Bo moim zdaniem ten kto sprobuje w ten sposob to nie tylko nie bedzie mial, ale bedzie mial jeszcze mniej :)

Ależ sceptyczni jesteście:) Na szczęście to ma być jeden bilboard,a nie większa ilość. Ktoś podał, że najlepiej przy wyjściu z Hotelu gdzie odbywa się MD:) Podsunąłeś mi fajny pomysł gdzie uderzyć z reklamą pewnych domen:)

Być może faktycznie już tak jest, że najlepszą reklamą jest matrix, a reklamowanie się na bilbordach to tylko zabieg ukazujący ludziom spoza matrixa dany produkt, a także na celu podtrzymanie wizerunku firmy.

Zachęcam dalej do pisania swoich myśli.

Posted
Dlaczego akurat przy Wawie? Tracisz potencjalnych klientów z Gdańska, Krakowa, Wrocławia ... itd.

Dla mnie pomysł chybiony. Home.pl może reklamować usługę rejestracji domen na bilboardach ale reklama samej domeny na sprzedaż mija się z celem. Co innego reklama w necie.

Dodalbym do tego prase. I az dziw bierze, ze dropped, az, czy premium sie tam nie reklamuja. Totez zamiast dotarcia bilbordem do jak najwiekszej ilosci ludzi, ktorzy nawet nie maja pojecia, co to domena, sklanialbym sie na dotarcie do znacznie mniejszego grona, ale potencjalnie zainteresowanych. I nie mowie o teletygodniach, tylko o prasie fachowej, typu prasa ekonomiczna, badz branzowa, ew dzialy ekonomiczne/branzowe w dziennikach ogolnopolskich. W dodatku koszta nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z outdoorem, za to jest szansa, ze taki dyrektor z ciekawosci, popijajac rano kawe, zobaczywszy reklame w prasie, wejdzie na takie portfolio/adres z reklamy... i moze cos kupi, badz chociaz zainteresuje sie tematem. Outdoor jest dobry do promowania marki, ale nie do promowania portfolio. Outdoor jest dla mas, a tego ludzie z kasa nie za bardzo lubia ;-) i czesto nie zawracaja sobie glowy tysiacami reklam zewnetrznych, gdzie sa mydla i powidla. Oni wola produkt skierowany do nich.

Posted
Oni wola produkt skierowany do nich.

No i dlatego łącząc Wasze wypowiedzi w jedną całość dopasowałem sobie metodę mojego wystawienia domeny jako reklamy na outdoorze.

Jednak takie rozmówki są potrzebne jakoby ktoś twierdził inaczej.

Posted
Ostatnio w radiu się fejsbuk reklamował :)

Ciekawe, może im spada liczba nowych użytkowników:) Tego nie trzeba reklamować, bo ich inni promują:P Mieć taki biznes, nie Ty sam, a inni:)

Posted
...być może już nie długo jako pierwszy przetrę szlak i wstawię swoją domenę na bilboard:)

Najpierw zejdź na ziemię i zrób sobie wycenę porządnej reklamy wielkoformatowej wraz z drukiem oraz montażem i zastanów czy sprzedaż Twojej domeny pokryje chociaż koszt minimalnego okresu kampanii ?

Posted
Najpierw zejdź na ziemię i zrób sobie wycenę porządnej reklamy wielkoformatowej wraz z drukiem oraz montażem i zastanów czy sprzedaż Twojej domeny pokryje chociaż koszt minimalnego okresu kampanii ?

Po przeczytaniu kilku informacji w temacie, który założyłem odpada na pewno reklama wielkoformatowa koszt do przyszłych zysków jest nie współmierny.

Akurat poruszyłeś dobry temat, bo posiadam domeny: wielkoformatowa.pl i drukarniawielkoformatowa.com, może się wymienię w zamian za taki miesięczny koszt bilbordu:) Oczywiście żart, jej nie oddam tak łatwo.

Posted
... drukarniawielkoformatowa.com, może się wymienię w zamian za taki miesięczny koszt bilbordu:) Oczywiście żart, jej nie oddam tak łatwo.

Oczywiście, że żart - oddasz ją zapewne taniej :)

Posted
Oczywiście, że żart - oddasz ją zapewne taniej :P

drukarniawielkoformatowa.com - tą tak(za 1k), a to, że nie oddam tak łatwo to chodziło mi o wielkoformatowa.pl :)

Posted
Doświadczeni inwestorzy (sól tego biznesu, a tych coraz mniej na forum) używają i używali różnych metod na reklamę, nawet jeśli ich domeny reklamy nie potrzebują, bo dobra domena zawsze przyciągnie zainteresowanych klientów, choć dodatkowa podpowiedź dla kogoś kreatywnego, kto akurat rozpoczyna nowy projekt, raczej nie powinna zaszkodzić.

Taka reklama może być w formie reklamy przy drodze:

To jest akurat reklama SELES-a, nie wiem, jakie są Jego odczucia po wystawieniu tego bilboardu. Jednak wcześniej w tym samym miejscu (trasa Warszawa-Kraków w pobliżu Radomia) była moja reklama portfolia domen i moje odczucia są - jak się to ładnie mówi - ambiwalentne. Przez czas ekspozycji tej reklamy wyraźnie wzrosła liczba odwiedzin strony z portfolio, ponieważ spadła po zdjęciu reklamy, więc jest to, że bilboard spowodował wzrost odwiedzin jest informacją dość wiarygodną. Nie da się niestety potwierdzić w jakim stopniu biloboard wpłynął na sprzedaż domen, bo nikt nie powołał się bezpośrednio na bilboard, a ja nie pytałem, co uważam zresztą za błąd, bo można było przy okazji kontaktu z KK, to jakoś zbadać.

Gdybym, po swoich doświadczeniach, miał dać jakąś konkretną odpowiedź a propos reklamy domen w outdoorze, to powiem tak:

- reklama samych domen (ewentualnie portfolio), raczej chyba nie, inne formy reklamy (szczególnie w necie) są chyba skuteczniejsze,

- natomiast reklama własnego projektu (strony), oczywiście z wykorzystaniem domeny - "tak", szczególnie jeśli miejsce jest ruchliwe, a cena przystępna.