Jump to content

Recommended Posts

Posted

Ja bym zachęcał do postawienia blogu tematycznego :) Kupiec raczej sam się nie znajdzie więc radził bym go znaleźć samemu i zaproponować najniższe X XXX.

Posted
Ja bym zachęcał do postawienia blogu tematycznego :) Kupiec raczej sam się nie znajdzie więc radził bym go znaleźć samemu i zaproponować najniższe X XXX.

Ja wtrącę swoje 3 grosze. Prowadzenie blogu tematycznego wymaga stałej i systematycznej pracy. Wątek dotyczy samej domeny, a nie serwisu, który mógłby na nim powstać. Takie myślenie prowadzi na manowce.

Pomyślmy, stworzenie sensownego bloga start to minimum 40h pracy (podkreślam porządnego, skoro ma zainteresować potencjalnego kupca) + potem powiedzmy 15h miesięcznie. Przy założeniu, że sprzedajesz potem taką domenę za 1000zł, to ile jest warta Twoja praca? 10zł/h ?? Tyle mniej więcej płacą za rozdawanie ulotek w Krakowie. Inna sprawa, że mając 100 czy 200 domen, nie jestem w stanie prowadzić 100 serwisów (nie inwestując w to dużych środków finansowych). Domena powinna stanowić wartość samą w sobie, a nie dopiero w momencie gdy powstanie na niej serwis. Zresztą przy wycenie serwisów, domena zwykle jest już wliczona w biznes i nie wycenia się jej osobno.

Wracając do Twojej domeny, myślę że jest ona tą z grupy "brandable". Tzw. że popyt na nią raczej nie będzie się zwiększał wraz z obniżeniem ceny. Możesz ją sprzedać drogo, choć bardziej prawdopodobne, że nie sprzedasz jej w ogóle. Taki trochę domenowy hazard. Teraz wszystko zależy jakie masz portfolio i jaką strategię inwestowania. Domena brzmi dość ładnie, ale w tym przypadku do tanga trzeba dwojga.

O.O

Posted

Musze przyznać rację, bo sam jestem w trakcie tworzenia tego typu blog (Tuningomania.pl) i 40h pracy to na samą konfiguracje i optymalizacje zejdzie nie mówiąc o grafice, kodzie i samym projekcie, więc ciężko by było osiągnąć nawet 5zł za godzinę pracy.

Ale że lukasa znam to mu radzę, bo mało prawdopodobne, że klient sam się znajdzie bez jakiegoś mailingu lub stworzenia serwisu..