Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam

Mam mały problem z domenę patrick.co.at

Otóż kiedyś tam zarejestrowałem domenę patrick.co.at i po roku można powiedzieć zrezygnowałem z domeny lecz przychodziły nadal faktury których nie opłacałem - sądziłem że jest podobnie jak u nas z .pl że nie opłacam to rezygnuję. Dziś pocztą przyszło do zapłaty prawie 80 euro z firmy (KMS INKASSO)

Tak naprawdę nie wiem co robić i proszę o pomoc.

Posted (edited)

Na szybko znalezione w google:

... w przypadku domen .at i .de mimo braku płatności u rejestratora trzeba wysłać do "głównego rejestratora" wypowiedzenie/prośbę o usunięcie domeny.

...

http://www.webhostingtalk.pl/topic/32352-domeny-at/

Okazuje się, że domeny .at odnawiają się automatycznie, jeśli przed wygaśnięciem domeny nie wyślemy pisma, aby ich nie przedłużać

http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/25...austrackie.html

Chyba nie pozostaje nic poza uregulowaniem rachunku i wysłanie do Rejestru .AT wypowiedzenia dot. utrzymania domeny.

Edited by uzytkownik
Posted

domeny .at należy wcześniej zgłosić żeby je rejestrator skasował ( masz na to 30 dni )

W Twoim wypadku już musztarda po obiedzie , można jeszcze spróbować pobrać formularz zgłoszeniowy żeby rejestr austriacki ją wykasował.

Ale wydaje mi się że te 80 euro będziesz musiał jednak zapłacić żeby mieć święty spokój.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Posted

Niby z ovh.pl przyszedł e-mail że domena została uwolniona do puli wolnych domen.

W rejestrze jednak widać że widnieje domena więc jeśli opłacę to nadal będzie należeć do mnie? jeśli tak to opłacę i będę miał raz że święty spokój a dwa że będę miał domenę, skoro naliczają opłaty to ja chcę mieć też domenę.

Posted
domeny .at należy wcześniej zgłosić żeby je rejestrator skasował ( masz na to 30 dni )

W Twoim wypadku już musztarda po obiedzie , można jeszcze spróbować pobrać formularz zgłoszeniowy żeby rejestr austriacki ją wykasował.

Ale wydaje mi się że te 80 euro będziesz musiał jednak zapłacić żeby mieć święty spokój.

Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

Tak własnie jest.

Domeny .de i .at nie wygasają automatycznie jak .pl-ki, tylko wracają do rejestratora, który w odpowiendim terminie prosi o kliknięcie linku potwierdzającego kasację domeny. Potem pozostaje już tylko płacić.. I to po cenach prawie jak w NASK.