Jump to content

otrzymanie oferty zakupu -aftermarket

Recommended Posts

Posted

witam, mam pytanie odnośnie transkacji typu escrow na aftermarket.

Dostałam oferte kupna domeny za kwotę x zł, kliknełam opcję, sprzedaj (czyli ze zapropnowana cena mi pasuje)

Teraz moje pytanie czy kupujący moze zrezygnowac z zakupu, czy jesli sie rozmyslil bedzie płacic jakies kary, czy moje wyrazenie zgody na podana przez niego cenę jest równoznaczne ze sprzedaża?

Prosze o odp. ludzi, którzy w podobny sposób kupowali/ sprzedawali domeny.

Jesli jest podobny temat to sory. ;)

pozdrawiam

Posted

Karę może AM pobrać mu z konta, jeśli będzie miał u nich dodatnie saldo. Osobiście miałem dwa przypadki nieopłacenia domen i żadnej rekompensaty nigdy nie ujrzałem.

Sebastian

alpine5

Posted
Karę może AM pobrać mu z konta, jeśli będzie miał u nich dodatnie saldo. Osobiście miałem dwa przypadki nieopłacenia domen i żadnej rekompensaty nigdy nie ujrzałem.

U mnie również wiele razy zdarzyło się że ktoś kupił domenę ale jej nie opłacił. Również nigdy nie dostałem za to żadnej rekompensaty.

Posted

Jasne, ze sie pochwale... jak ją oczywiście sprzedam :)

ale pochwal sie gdy bedziesz juz mial oplaconą domene a nie sam fakt sprzedazy (bo zdarza sie ze kupujacy nie oplacaja domen)

Posted

Ja zaakceptowałem raz ofertę na 1mln. Niestety użytkownik nie zapłacił, podejrzewam że kary także nie zapłacił ponieważ nie odczułem tego na saldzie.

Posted

kupujący nie może zrezygnować już z zakupu, jeśli nie opłaci domeny to zapłaci karę.

Nie do końca prawda.

Może zrezygnować z zakupu. Ale jest to obarczone karą.

Co do kary. "Kupujący" może mieć ją a du... bo może być tak że konto założył dla zabawy aby zabawić się kosztem sprzedającego.

Posted

Nie do końca prawda.

Wysłanie oferty oznacza złożenie prawnie wiążącej oferty kupna domeny po powyższej cenie. Niewywiązanie się z obowiązku zapłaty za domenę będzie skutkowało naliczeniem opłat karnych zgodnie z cennikiem.
Posted

Ja zaakceptowałem raz ofertę na 1mln. Niestety użytkownik nie zapłacił, podejrzewam że kary także nie zapłacił ponieważ nie odczułem tego na saldzie.

może Ci licznik przekręciło:)

Posted

Za x pln? Wydawalo mi sie ze minimalna oferta to 10 pln.

x zł to przenosnia..... kwota jest zadowalajaca (szkoda ze trza bedzie sie ze skarbówką podzielic) ;)

A co do podzialu kary to dostaniesz 50% jej na konto AM.

Nie do końca prawda.

Co do kary. "Kupujący" może mieć ją a du... bo może być tak że konto założył dla zabawy aby zabawić się kosztem sprzedającego.

Osoba która złozyla oferte ma 3 żółte gwiazdki przy nicku i rating 73.

Jak klikam na jego nick to pokazuje mi sie takie cos:

Użytkownik AfterMarket.pl od: 2008-11-30 Ogółem nieopłaconych aukcji: 0.0 % Nieopłaconych aukcji z innymi ofertami: 0.0 %

nie mam pojecia co to ten rating bo nigdy nie sprzedawałam domeny poprzez aftermarket,

Mam tam wystawione 2 domeny na sprzedaz od dłuuuuuższego czasu i w sumie to nie korzystam z tego serwisu oprócz przedłuzenia :)

Jak na razie cisza wiec sie nie napalam....

pozdrawiam

Posted

5 dni jest na opłacenie sprzedanej domeny (przez kupującego), więc trzeba poczekać - jeśli kupujący nie opłaci domeny to wróci ona na konto.

A z karą jest tak, że jeśli kupujący, któremu naliczy karę będzie miał ujemne konto i uzupełni je do zera to 50% z tej kwoty trafia do sprzedawcy. Jeśli nie uzupełni to nic nie trafia, w zasadzie trafia tylko rating tego kupującego (-10 od ratingu).