Jump to content

NazwaDlaFirm.pl NazwaFirmowa.pl WolneNazwy.pl ZbioryDomen.pl CiekaweNazwy.pl SprzedazAdresow.pl SprzedazNazw.pl BazaNazw.pl Nazywanie.pl

Recommended Posts

Posted

NazwaDlaFirm.pl

NazwaFirmowa.pl

WolneNazwy.pl

ZbioryDomen.pl

CiekaweNazwy.pl

Z podanych domen tylko jedną frazę odnaleźć można w adwords - są to "ciekawe nazwy" z wyszukiwaniem ścisłym 320/mc. Fraza jest powiązana dodatkowo z "nazwami firm", więc ma jakby ciut większy potencjał. Ale samo słowo "ciekawe" nie brzmi zbyt profesjonalnie :mellow:

SprzedazAdresow.pl

SprzedazNazw.pl

BazaNazw.pl

Nazywanie.pl

Witajcie,

zwracam się do Was z prośbą o pomoc w wyborze domeny na portfolio. Chodzi oczywiście o to, by to Klient zapamiętał i kojarzył adres, a nie domainer ;)

Moje typy, to:

NazwaFirmowa*pl

CiekaweNazwy*pl

SprzedazAdresow*pl

SprzedazNazw*pl

BazaNazw*pl

Każdy komentarz bardzo mile widziany ;)

Z góry serdeczne dzięki!

Posted

Witaj doggystyle4,

Z tego, co napisałeś, chodzi Ci o podejście marketingowe do oceny nazwy portfolio z punktu widzenia klientów końcowych. W takim razie nie będę pisał czego ile jest w sieci, bo to w tej sytuacji mija się z celem, z resztą to już zapewne wiesz. Załóżmy więc, że jestem "żółtodziobem" domenowym (to akurat nie będzie trudne :P ) i oceniam jako potencjalny klient.

Wszystkie z domen są ciekawe, a jeśli mam coś więcej powiedzieć, to w mojej subiektywnej ocenie, na uwagę zasługują:

- nazwafirmowa*pl + nazwadlafirm*pl - za "targetowanie" w biznes i skojarzenie z jednym z graczy rynkowych;

- bazanazw*pl - za prostotę, krótkość i łatwość w skojarzeniu, uniwersalność podmiotową i wiekową odbiorcy;

- ciekawenazwy.pl - to mimo wszystko jest "ciekawa nazwa", :D niby potoczna, ale zbytni profesjonalizm czasami nie pomaga;

Pozostałe w większym stopniu pasują do rynku D2D. Po co "straszyć" sprzedażą nazw tych klientów, którzy chcą sobie jedynie popatrzeć. Nazywanie*pl jakoś dla mnie nie ma powera, nie przemawia do mnie, a wolnenazwy*pl są jakieś za wolne. ;)

BazaNazw*pl - mój faworyt. Ciekawe, co sądzą inni...

Pozdrawiam

AA

Posted (edited)

Wszystkie z domen są ciekawe, a jeśli mam coś więcej powiedzieć, to w mojej subiektywnej ocenie, na uwagę zasługują:

- nazwafirmowa*pl + nazwadlafirm*pl - za "targetowanie" w biznes i skojarzenie z jednym z graczy rynkowych;

- bazanazw*pl - za prostotę, krótkość i łatwość w skojarzeniu, uniwersalność podmiotową i wiekową odbiorcy;

- ciekawenazwy.pl - to mimo wszystko jest "ciekawa nazwa", :D niby potoczna, ale zbytni profesjonalizm czasami nie pomaga;

(...)

BazaNazw*pl - mój faworyt. Ciekawe, co sądzą inni...

Bardzo trafne uwagi exallwave, od siebie dodam, że:

- "ciekawenazwy" jest taka trochę intrygująca, co oczywiście jest na plus,

- "nazwafirmowa" ma z kolei pozytywną dwuznaczność ("firmowa" - dla firm, ale i solidna, nie podróbka), bliźniacza "nazwadlafirm" już nie ma tego smaczku,

- "bazanazw" zdecydowanie najciekawsze brzmienie, taka skondensowana, treściwa,

- dodam jeszcze, że "sprzedazadresow" jest tak łopatologicznie prosta i bezpośrednia, że aż staje się to jej zaletą.

Pozostałe gorsze, a nawet zupełnie przestrzelone ("wolnenazwy" - może wprowadzać w błąd, a "nazywanie" dobre, ale dla agencji kreatywnej).

Reasumując, moja trójka w kolejności moich preferencji:

1. bazanazw,

2. nazwafirmowa,

3. sprzedazadresow.

Pozdrowienia. Pochwal się stronką, jak już będzie z portfolio.

Edited by andrasz