Jump to content

przedstawiciele-handlowi.pl

Recommended Posts

Posted

przedstawiciele-handlowi.pl

Witajcie,

Niedawno zarejestorwałem domenę przedstawiciele-handlowi.pl ile może być warta, gdzie najlepiej  ją sprzedać i do kogo uderzać ?

Posted

tak jak napisał zabaco - przeczytaj forum "od deski do deski" , a najlepiej ze 2 razy.

Zaoszczędzisz w ten sposób mnóstwo pieniędzy na podobne domeny :)

Posted (edited)

ile może być warta, gdzie najlepiej  ją sprzedać i do kogo uderzać ?

Odwrotna kolejność :)

Jeśli rejestrujesz domenę i zaczynasz sie dopiero zastanawiać dla kogo może być ona przeznaczona, to już w 90% jesteś przegrany, te 10% zostawiam na ładne, uniwersalne, brandowe domeny, ale to inna bajka.

Myślę, że większość doświadczonych osób w branży widząc jakąś domenę (raczej na giełdach lub w spadach, bo z palca, to niewielkie prawdopodobodobieństwo) ma najpierw impuls "przecież to dobra domena dla (powiedzmy) biura rachunkowego". Ten impuls trzeba oczywiście sprawdzić empirycznie (wyniki wyszukiwań, inne końcówki, itp.), ale pierwsza myśl - "dla kogo może być ta domena?" - jest najważniejsza.

A co do samej domeny, wg mnie ta domena może mieć KK. Jedynie mogą to być firmy oferujące tzw. wsparcie zewnętrzne dla firm mających własnych PH (przedstawicieli handlowych), ale potrzebujących na pewien czas, na przykład na sezon sprzedażowy, dodatkowego wsparcia. Jest już trochę takich firm (oferujących uniwersalnych PH), inna sprawa to jakość tych PH, bo wbrew pozorom branża ma znaczenie dla efektywnej sprzedaży, ale to już inna sprawa.

Reasumując, nie jest super, ale jednak tak całkowicie bym jej nie skreślał, pomijając kreseczkę, która jednak - moim zdaniem - obniża wartość takich dwuczłonowych domen, jeśli kreseczka nie jest naturalnym łącznikiem (na przykład King-Kong).

Edited by andrasz