Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam,

Zastanawiam się nad kupnem domeny generycznej za około 50 tys. zł.

Chciałbym aby zarabiała ona na parkingu. Na jakie miesięczne dochody z parkingu można liczyć ?

Posted (edited)

Witam,

Chciałbym aby zarabiała ona na parkingu. Na jakie miesięczne dochody z parkingu można liczyć ?

Ciekawe pytanie. Moja ocena jest następująca - jeśli zamierzasz ulokować 50k PLN celem czerpania korzyści z "wynajmu" (monetyzację ruchu na parkingu właśnie tak rozpatruję), lepiej kup małe biuro w centrum miasta (pewnie będzie trzeba dołożyć, zależnie od standardu budynku, choć niekoniecznie), a miesięczny zysk a czynszu będzie wynosił +/- 1k PLN.

Parking domenowy może przynieść Ci naprawdę żałosne kwoty w wymiarze miesiąca.

Jeśli natomiast ominiesz chęć comiesięcznego przychodu, a bierzesz pod uwagę jedynie aspekt inwestycyjny, wtedy to inna historia i zakup domeny może być jak najbardziej na miejscu :)

Edit: Opinia, jak osoby NIE z rynku domen, co? ;) Cóż - konwencjonalny parking zawsze mnie śmieszył; dla mnie domaining nie polega na po prostu parkowaniu domen... (nie mówię o innych formach umów opiewających na wynajem domeny)

Edited by AW
  • Like 1
Posted

Ciekawe pytanie. Moja ocena jest następująca - jeśli zamierzasz ulokować 50k PLN w domenę .pl celem czerpania korzyści z "wynajmu" (monetyzację ruchu na parkingu właśnie tak rozpatruję), lepiej kup małe biuro w centrum miasta (pewnie będzie trzeba dołożyć, zależnie od standardu budynku, choć niekoniecznie), a miesięczny zysk a czynszu będzie wynosił +/- 1k PLN.

Parking domenowy może przynieść Ci naprawdę żałosne kwoty w wymiarze miesiąca.

Jeśli natomiast ominiesz chęć comiesięcznego przychodu, a bierzesz pod uwagę jedynie aspekt inwestycyjny, wtedy to inna historia i zakup domeny może być jak najbardziej na miejscu :)

Guest Anubis
Posted

Tak, bartxx86, im wyższe uu, im więcej odwiedzin parkingu, tym więcej zarobisz. Serio :)

Przesąd, mit, demagogia, populizm!

Na jakie miesięczne dochody z parkingu można liczyć ?

Trochę za mało konkretów bo każdy taki przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie.

Jednak moje zdanie jest takie: Kupowanie generyka (na ogół) za 50k by zarabiał na parkingu to marnowanie pieniędzy.

• Like 2
Guest Anubis
Posted

Może się mylę, ale wydaje mi się, że mając na uwadze dochody z parkingu lepiej byłoby zainwestować tą sumę w dobre literówki.

W takim układzie zapraszam do mnie.

Posted (edited)

Tak, bartxx86, im wyższe uu, im więcej odwiedzin parkingu, tym więcej zarobisz. Serio :)

Nie do końca. Możesz mieć 10 tys. odwiedzin na m-c, a na stronie bałagan, wtedy mało kto kliknie - to raz. Dwa jest coś takiego, jak cena za jeden klik, która zależy od branży.

A odpowiadając bliżej tematu, to ryzyko stabilności dochodów z parkingu jest spore, bo ceny się zmieniają (raczej maleją), rynek parkingu się rozrzedza. Może się okazać, że np. jeden miesiąc będzie 1K, a drugi tylko 200. Zgadzam się z Anubisem, że to marnowanie pieniędzy, a w szczególności potencjału, bo za 50K to już będzie coś ciekawego.

Powodzenia w realizacji pomysłu.

Edited by exallwave
Posted

Myślę, że za 50k lepiej byłoby kupić 10 średnich generyków. Ewentualnie jak wspomnieli koledzy powyżej zainwestować w literówkę jeśli chcesz liczyć na zarobki z parkingu :-)

Posted

Jeżeli adres jest niezagospodarowany (a IMHO ciężko uznać parking za formę zagospodarowania adresu - to bardziej dowód na to że właściciel nie ma na ten adres żadnego pomysłu...) to wejścia na taką stronę są przypadkowe, bo chyba ciężko uznać że internauta jest zainteresowany tym co kryje się pod adresem np. miłość.pl, on szuka TREŚCI pod tym adresem (może np. serwis randkowy?) - w taki sposób ciężko jest zarobić, a z dużym prawdopodobieństwem korzystając z pośrednika (sedo etc.) nie starczy nawet po roku na przedłużenie takiej domeny za 50 tys...

Dobry adres generyczny daje przewagę nad serwisami brandable, oczywiście stanowi wartość samą w sobie ale liczyć na to że sam siebie utrzyma "bo tak" to jest strasznie naiwne. W kwestii pasywnego zarabiania można polecić literówki, a w każdym innym - okazyjnie dobrą domenę do 1000 PLN a 49 tys. PLN na budowę i reklamę serwisu...

Posted

Dawno, dawno, temu, miałem na zaparkowanej domenie (IDN) ruch 15k uu w jeden dzień, co przełożyło się na zarobek w kwocie 150$. Jeśli zakupisz domenę za 50k o takim ruchu i ruch będzie się utrzymywał długo (rok), to zrobisz świetny interes.

Posted

Jeśli chcesz już kupić dobrą domenę w tej kwocie to moim zdaniem lepiej "wyszarpać" 5k drogą negocjacji, a zaoszczędzone pieniądze włożyć w rozwój serwisu pod domeną. Zagospodarowana domena z roku na rok odnosiłaby o wiele większy pułap zwrotu inwestycji (nawet w przypadku jakiegoś mniejszego zainteresowania na rynku).

Posted

wiem, że można stworzyć stronę ale mi chodzi o parking. tworząc stronę można mieć nawet zysk 1000% rocznie.

Chodzi mi o domene w stylu wentylatory.pl, ogrodzenia.pl, traktory.pl lub restauracje.pl

Posted (edited)

A możesz nam zdradzić dlaczego tak bardzo zależy Ci na parkingu? Dlaczego wolisz korzystać z usług pośredników, a nie zostać indywidualną wydawcą reklam?

Jak masz zamiar kupić jedną domenę w celu parkingu to już lepiej ją dzierżawić za większe "grosze".

Edited by szogun
Posted (edited)

niech będzie też dzierżawa, chodzi o to że jak mam domene np. wentylatory.pl to musiałbym mieć sklep z wentylatorami a ja nie produkuje, nie sprzedaje i nie mam czasu na prowadzenie sklepu z wentylatorami. Więc albo dzierżawa albo parking, zależy co jest bardziej opłacalne.

Edited by Paul
Posted (edited)

Ewentualnie jak wspomnieli koledzy powyżej zainwestować w literówkę jeśli chcesz liczyć na zarobki z parkingu :-)

Ale tu trzeba uważać, bo zarówno ruch jak i zarobki prezentowane przez sprzedawcę mogą być nieprawdziwe (szczególnie jak zarobki i ruch będą podejrzanie wysokie). Do literówek to już trzeba mieć głowę i długo w tym siedzieć, żeby rozróżnić taki ruch. No albo kupować tylko od zaufanych sprzedawców. Wypada się też bardziej rozejrzeć niż wpychać komuś 50 tys. zł do kieszeni (każdy przyjmie jeśli będzie to propozycja przewyższająca wartość domeny) ;-) - moim zdaniem za 50 tys. zł można by kupić kilka domen i jeszcze by zostało funduszy na inne zakupy (lub budowę serwisów pod kupionymi domenami jeśli jednak na parkingu byłyby za małe zarobki).

Przykładowo z wymienionych powyżej domen:

wentylatory.pl - była sprzedana za 15 tys. zł

traktory.pl - była sprzedana za 6 tys. zł

Zostałoby 29 tys. zł. Wątpię jednak, żeby zakup jakiejkolwiek z powyższych domen się zwrócił z parkingu - kto normalny wpisuje traktory.pl szukając traktorów albo wentylatory.pl szukając wentylatorów.

Tutaj bardziej musiałaby to być domena w stylu gry.pl czy sport.pl (oczywiście te nie będą na sprzedaż za takie kwoty, bo stoją pod nimi duże serwisy). Jeśli domena miałaby mieć ruch ORAZ wartość generyczną to mając kwotę 50 tys. zł do rozdysponowania bardziej w tym kierunku bym polecał szukać niż takie niszowe, branżowe.

EDIT: tu jest przykład sprzedaży / zakupu takiej generycznej domeny - zarabiająca kreskowki.pl za 30 tys. zł netto:

http://di.pl/topic/18724-kreskowkipl-1000-wejsc-na-dzien/

Dzisiaj cena takiej domeny (bo to było w 2008 roku) mogłaby wynosić np. 50 tys. zł. ;)

Edited by thomaso
Posted

niech będzie też dzierżawa, chodzi o to że jak mam domene np. wentylatory.pl to musiałbym mieć sklep z wentylatorami a ja nie produkuje, nie sprzedaje i nie mam czasu na prowadzenie sklepu z wentylatorami. Więc albo dzierżawa albo parking, zależy co jest bardziej opłacalne.

Nie koniecznie. W każdej dziedzinie można wyodrębnić niszowy kanał informacji. Liczysz na ruch type-in (skoro chcesz zarabiać na parkingu) gospodarując domenę w jakikolwiek inny sposób rozszerzasz grupę potencjalnych odwiedzających, którzy klikają w reklamy. Dochodzi ruch z wyszukiwarek, osób poleconych, domena zdobywa PR, pozycję w googlach - na parkingu masz jedynie kilka reklam, bez żadnego contentu zachęcającego użytkownika do odwiedzin tej strony ponownie w bliskiej lub dalekiej przyszłości. Mógłbym dalej wymieniać korzyści z gospodarowania domen, ale chyba i tak jesteś uparty na ten parking ;)

Jest pewna osoba na forum z długim stażem która gospodaruje takie generyki w bardzo mądry sposób, ale o nieobecnych się nie dyskutuje :) Zresztą po co miałby to robić :)

Posted

Witam,

Spoglądając na domeny z Twojej stopki nie wróżę dobrze wydanych 50k.

Guest Anubis
Posted

Spoglądając na domeny z Twojej stopki nie wróżę dobrze wydanych 50k.

To samo można napisać o Tobie :P

Posted (edited)

Ja osobiście nie narzekam, szczególnie domeny z przedrostkiem "i" lub"e" cieszą się dużym zainteresowaniem.

Edited by Paul